Когато чуем думата портфейл, обикновено визуализираме физическия обект, известен още като „джобен плосък сгъваем калъф за държане на пари и пластмасови карти.“ Въпреки това, в сферата на криптовалутите като Биткойн, значението на думата е предефинирано в нещо изцяло ново: Представяме ви, портфейла на Биткойн.

Как да настроите биткойн портфейл за начинаещи

Криптовалутите като биткойн са цифрови активи, които могат да се съхраняват на различни видове цифрови, както и на физически портфейли. Излишно е да казвам, че когато нещо има парична стойност, независимо дали е цифрова валута или физически актив, портфейлите за запазване на тези активи естествено се развиват и адаптират.

Създаване на биткойн портфейл

По подобни линии някои от най-добрите биткойн портфейли са се развили на пазара. В това уводно ръководство ще отговорим на следните въпроси.

 • Защо имате нужда от портфейл за биткойн?
 • Как да изберете най-добрия портфейл за вашите биткойни?
 • Как да настроите такъв за вашите биткойни, за да съхранявате вашите монети безопасно.

Ще разгледаме тези въпроси и ще ви запознаем с начина, по който биткойн портфейлът може да се използва правилно.

Най-добрите сайтове за крипто хазарт 2021

Най-високо оценен

# 1

Бовада

Лого на Бовада 125% бонус до $ 3750 125% бонус до $ 3750

 • Реномирани игри

Прочетете рецензия Играй сега

# 2

Черен чип покер

Лого на Black Chip Poker 200% бонус до $ 1000 200% бонус до $ 1000

 • Щедри бонуси

Прочетете рецензия Играй сега

# 3

BetOnline

Лого на BetOnline 100% крипто бонус 100% крипто бонус

 • Приети 4 крипто

Прочетете рецензия Играй сега

Какво е биткойн портфейл?

Биткойн портфейлът е място, където се намират частните ключове и публичните ключове / публичният адрес на вашите биткойни, той е подобен на банкова сметка за криптовалута. От това място можете да изпращате, получавате, съхранявате и извършвате биткойн транзакции. Публичният ключ е буквено-цифров низ, на който се намират монетите, а частният ключ е друг буквено-цифров низ, който отключва монети, намиращи се на този публичен ключ / публичен адрес, за да бъде преместен на друг адрес.

Биткойн портфейлът трябва да се разглежда като файл, който съдържа публичния, както и частния ключ. Сега този файл може да бъде цифров или физически файл, което ще обсъдим по-късно.

Накратко, биткойн портфейлът е място, където имате публичен ключ / публичен адрес за получаване и съхранение на вашите биткойни, а частният ключ за харчене и отключване на тези монети е биткойн портфейл. Без него няма да можете безопасно да използвате биткойни и е много вероятно да загубите монетите си.


Избор на портфейл

Докато избирате подходящия за вас биткойн портфейл, трябва да проверите портфейла въз основа на следните критерии:

 • Сигурност & Архивиране: портфейл, който осигурява 2-FA удостоверяване, възстановяване на семената, парола и PIN код.
 • Попечителство: където контролирате попечителството над вашите средства, като контролирате вашите семена или частни ключове.
 • Екип за разработка: екипът, разработващ портфейла, е активен и достъпен за поддръжката на портфейла
 • Съвместимост: портфейл, съвместим с различни операционни системи и между различни устройства.
 • Удобство: потребителският интерфейс & UX на портфейла трябва да е достатъчно удобен както за начинаещи, така и за напреднали потребители.
 • Общност: добре е да имате активна общност от потребители, които вече използват портфейла за известно време. Това служи като свидетелство за качеството на портфейла.

Намирането на портфейл, който отговаря на всички тези точки, може да бъде сложно. Попечителството е най-важният момент, посочен по-горе.

Портфейли за попечителство (портфейли на трети страни)

Когато избирате портфейли, при които не ви дават личните ключове или семената на вашия биткойн портфейл, вие избирате портфейл за попечителство. В този случай ключовете или семената се държат на избраната от вас услуга на портфейла на трета страна. Те държат ключовете от ваше име на сървърите си.

Портфейли без депозит (портфейли на собствен хост)

Когато избирате портфейли, които ви предоставят начални или частни ключове първоначално по време на настройката, вие избирате портфейл, който не е попечител. Този тип портфейл се нарича още самоприет портфейл, където вие оставате в пълен контрол над вашия портфейл Bitcoin.

Разумно е да използвате портфейл, който не е лишен от лишаване от свобода, където зависите само и единствено от себе си за безопасността на вашите монети. Това важи и за етоса на биткойните, за който е създаден.

Но има и още:

Биткойн портфейлът е просто цифров или физически файл. Въз основа на тази сегрегация, в криптосферата има общо пет вида биткойн портфейл:

 • Мобилен портфейл
 • Настолен портфейл или софтуерни портфейли
 • Уеб портфейл
 • Хардуерен портфейл
 • Хартиен портфейл

Нека да се потопим във всеки от тях:

Мобилни портфейли

Както става ясно от името, приложенията за портфейли за iOS и Android, инсталирани на вашите мобилни устройства, са мобилни портфейли за Bitcoin.

Те са като другите приложения за мобилни разплащания, които може да сте използвали с вашите фиатни валути. Единствената разлика обаче е, че това са криптографски портфейли, способни да съхраняват цифрови активи като Биткойн.

С други думи, той съхранява вашите частни и публични ключове на биткойн в мобилно приложение. Важно е да се отбележи, че някои мобилни портфейли ви предоставят начални или частни ключове, докато някои не. Но най-добре е да имате семенните или частните ключове на вашия биткойн със себе си.

Настолни портфейли

Настолните приложения за Mac, Windows или Linux като операционни системи, способни да съхраняват криптографски активи като Bitcoin, са портфейли за настолни компютри.

Подобно на мобилните портфейли, някои софтуерни портфейли не ви предоставят частни ключове или семена. Въпреки че мнозина го предоставят, така че изберете съответно.

Уеб портфейли

Уеб портфейлите са достъпни директно чрез различни уеб браузъри (като Google Chrome, Firefox и IE) и някои от тях са попечителски портфейли, а други не са попечителски.

В случай на попечителски уеб портфейли, частните ключове на Биткойн се държат на сървърите на трети страни на уеб портфейла, който използвате. Докато в портфейлите без лични данни частните ключове или семена са криптирани в самия браузър, за който ви е дадена паролата.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са хардуерни устройства със специално предназначение, задвижвани от минималистична електроника, способни да обработват частни и публични ключове.

Хардуерните устройства съхраняват частното и публичното на самостоятелен микроконтролер. Те могат да работят и със заразени от зловреден софтуер системи, което ги прави най-надеждната категория биткойн портфейли.

Тези портфейли се предлагат във всякакви размери и форми. Някои приличат на флаш устройство, други като на окован часовник, а други приличат на дебитни / кредитни карти. Този тип портфейл се счита за портфейл за студено съхранение и е един от най-сигурните методи за съхранение на криптовалути.

Хартиени портфейли

Хартиените портфейли са най-минималистичният тип биткойн портфейл, тъй като те са просто парчета хартия, отпечатани с частни, както и публични ключове върху тях.

За съжаление хартиените портфейли са тромави за използване и по този начин уязвими за излагане на личните ви ключове на нападател. Освен това, когато разполагаме със софтуерни и хардуерни портфейли, няма малка причина да използваме хартиени портфейли през 2020 г..

Препоръчителни биткойн портфейли (за потребители в САЩ)

Ledger Nano X [Хардуерен портфейл]

Ledger Nano X е най-новата порода хардуерен портфейл, лансиран по-рано тази година от Ledger SAS – пионерска компания, действаща в това пространство от 2015 г. Портфейлът има така необходимата Bluetooth функция и батерия, което го прави идеален за директно използване с iOS и Android устройства.

Нещо повече, това е HD портфейл без лични права, където можете да контролирате изцяло цифровите си активи. Към момента Ledger Nano X поддържа 1000+ криптовалути, включително Bitcoin и бързо се превръща в първия избор за сериозни Bitcoin HODLers.

Blockchain Wallet [Web & Мобилен портфейл]

Blockchain портфейлът е пионерска мрежа, както и мобилен портфейл, обслужващ нуждите на притежателите на биткойни от 2013 г. Уеб версията е на първо място и се използва от милиони потребители на биткойни, които вече свидетелстват за качеството на своя продукт. Нещо повече, това е самоприет портфейл, където ще контролирате частните ключове или семената на вашите биткойни, ако съхранявате монетите си тук.

Изход [Настолен портфейл]

Exodus е безплатен портфейл за настолни компютри за биткойн и има най-добрия UI-UX на пазара. Той разполага с информативно представяне на кръгова диаграма на цифровите активи, съхранявани в Exodus.

Ако искате нещо елегантно, както и сигурно да съхранявате вашите биткойни на вашия работен плот, портфейлът Exodus е за вас. Забележка: Exodus е достъпен за Mac, Windows, Linux.

Electrum [Desktop & Мобилен портфейл]

Друг безплатен портфейл за биткойн с отворен код за настолни компютри и устройства с Android е Electrum. Потребителският интерфейс на портфейла е приличен и е разработен, както и поддържан под лиценза MIT.

Този портфейл също не е личен и е лек портфейл, който може да се инсталира на вашия Mac / Windows работен плот или устройство с Android.

Настройване на вашия портфейл: Как да настроите биткойн портфейла?

След като видяхме различни видове портфейли и се научихме как да изберем най-доброто, наложително е да настроите един портфейл за вашите монети. Така че, нека влезем направо и използваме портфейл Blockchain, за да видим стъпка по стъпка процеса на настройка на вашия Bitcoin портфейл.

Етап 1. Отидете на Blockchain.com и кликнете върху „регистрация“, както е показано по-долу.

Снимка на екрана на Blockchain.com

Стъпка 2. Сега попълнете данните като вашия имейл адрес, парола и др., Както е показано на изображението по-долу:

Регистрация за крипто портфейл

Стъпка # 3. Кликнете върху опцията „Създаване на моя портфейл“, както е показано по-горе. Изчакайте няколко секунди и ще бъдете отведени до този екран, който ви приветства в портфейла. В странична бележка не забравяйте да потвърдите имейл адреса си за този акаунт, като отидете във входящата си поща.

Криптовалутен портфейл на Blockchain.com

Стъпка # 4. Отидете на опцията ‘Bitcoin’, както е показано по-горе, за да видите този показан по-долу екран, който допълнително ще ви помогне да получите публичния си адрес на Bitcoin за получаване на bitcoin.

Купуване на биткойн от Blockchain.com

Стъпка # 5. Сега кликнете върху опцията ‘Вземи BTC’, както е показано на горното изображение и ще ви бъде показан този екран с вашия Bitcoin адрес.

Заявка за биткойн на Blockchain.com

Стъпка # 6. Сега можете да копирате и поставите този адрес или да използвате QR кода, за да го дадете на други, така че те да могат да изпращат Bitcoin на този адрес.

Стъпка # 7. Не на последно място, много важна стъпка при създаването на сигурен портфейл за биткойн е да запишете вашата начална фраза. Това често се нарича резервно копие на портфейла ви, за да можете да възстановите средствата си в случай, че портфейлът на blockchain спре да работи.

За това отидете в раздела „Център за сигурност“ на портфейла Blockchain, както е показано по-долу на изображението:

Архивиране на портфейла на Blockchain.com

Сега кликнете върху опцията „Резервни средства“:

архивиране на средства в крипто портфейл

Кликнете отново върху опцията „Резервни средства“, както е показано по-долу:

активиране на проверка в две стъпки на blockchain.com

Докато правите това, ще ви покаже първите 4 думи от семето от 12 думи. Уверете се, че сте записали това сигурно на лист хартия.

Биткойн портфейл

Отново кликнете върху „Напред 4 думи“ и ще ви бъдат показани следващите 4 думи, които също трябва да запишете по последователен начин:

Биткойн портфейл

И накрая, щракнете върху „Напред 4 думи“, за да видите последните 4 думи на вашето семе от 12 думи и те ще бъдат показани по този начин:

Биткойн портфейл

Запишете и тези последни 4 думи по последователен начин, докато не получите този тип списък с 12 думи:

Ключ от 12 думи за криптовалута

Сега кликнете върху „Finish“ & Проверете ’, както е показано на предишното изображение и ще видите този екран, който ще ви помоли да въведете конкретни думи, за да проверите дали сте направили правилно резервно копие на вашата начална фраза или не. Така че, направете това, както е илюстрирано по-долу, като се позовавате на горния списък с 12 думи. След това кликнете върху „Потвърждаване“, след като въведете съответните думи, както е показано на изображението по-долу.

Биткойн портфейл

И накрая, ще видите този екран, който ви информира за успешното завършване на резервното копие на вашата начална фраза.

Биткойн портфейл

Това е начинът, по който можете да създадете сигурен портфейл за биткойн и да запазите безопасно архивиране на него.

Но истинското предизвикателство да се погрижите за вашите биткойни започва от тук, т.е.когато сте направили резервното копие на вашата начална фраза.

Поддържане на сигурността на портфейла ви

Вашето семе е вашите биткойни. В момента, в който загубите своята семенна фраза, вие губите монетите си.

Това е така, защото всеки, който притежава това семе, ще може да извлече вашите биткойн частни ключове и следователно да контролира вашите монети.

За да избегнете този вид съдба, можете да направите следните основни неща, за да поддържате портфейла си в безопасност:

 • Направете няколко резервни копия на вашата семена от 12 думи.
 • Не бъркайте и не разделяйте семенната си фраза.
 • Уверете се, че сте активирали 2-FA удостоверяване на вашия Bitcoin портфейл, ако има такъв. Blockchain портфейлът осигурява това за потребителите на Bitcoin.
 • Ламинирайте листчето хартия, на което сте написали семената си, и го съхранявайте в защитена, пожаро- и водоустойчива каса.
 • Уверете се, че вашата начална фраза е известна на някой близък, в случай че вече не сте от утре поради непредвидими причини.
 • Най-накрая можете да приемете хардуерни портфейли или поне портфейли, които не са за попечителство, за да запазите монетите си в безопасност, дори ако вашето мобилно или настолно устройство е заразено от злонамерен софтуер.

Ако се погрижите за тези неща, ще можете да избягвате 99,9% от векторите на атака и вашите биткойни ще останат в безопасност.

Сега сте на път да закупите биткойн. Вижте нашето ръководство за закупуване на крипто сега, когато знаете, че можете да настроите портфейл за биткойн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector