Как да закупите биткойн

Когато Bitcoin стартира за първи път през 2008 г., малцина наистина си представяха височините, които монетата ще постигне. В днешно време биткойнът е златният стандарт за криптовалута. Въпреки че цената може да варира диво, валутата все още има потенциал за монументални печалби.

Разбира се, трябва да притежавате биткойн, за да се възползвате от тези печалби. Ако сте готови да се качите на борда на биткойн влака, попаднали сте на правилното място. Ще ви научим на всичко, което трябва да знаете за това как да купувате биткойн, както и за съхранение на опции както за дългосрочни, така и за краткосрочни притежатели.

Как се купува биткойн?

Процесът на закупуване Биткойн се е развил през годините. В ранните години на монетата единственият начин да я придобиете е да я купите директно от други потребители на Биткойн или да я докопате. С нарастването на популярността на биткойните започнаха да се появяват други възможности за закупуване на монетата.

Купуване на биткойн илюстрация

Днес има множество легитимни начини за закупуване на биткойн, без да се прибягва до скъп майнинг. Днес ще разгледаме как да купим биткойн, заедно с предлагането на някои алтернативни методи за придобиването му.

Купуване на биткойн: стъпка по стъпка

Много хора избягват да влизат в биткойн, защото смятат, че процесът ще бъде сложен. Реалността е, че е по-лесно от всякога да купувате и продавате биткойн. Днес ще ви дадем прост процес от четири стъпки за закупуване на биткойн. Ще ви преведем през всичко – от настройването на портфейла ви за биткойн до първата ви покупка.

Стъпка 1: Избиране на биткойн портфейл

Биткойн портфейлът е подобен на физически портфейл, но с допълнителни функции. Портфейл се използва за съхраняване на вашата цифрова валута, но може да се използва и за изпращане и получаване на биткойн.

Налични са множество версии на биткойн портфейли и в този раздел ще разгледаме най-често срещаните налични портфейли.

Хартиени портфейли

Това е най-простата форма на биткойн портфейл. Това е просто лист хартия с отпечатани както вашия Bitcoin адрес, така и вашите лични ключове. Тези портфейли обикновено се отпечатват като QR-кодове, за да могат лесно да се сканират в цифров портфейл.

Хартиените портфейли се наричат ​​хладилни складове, тъй като те не са физически свързани с интернет. Ако планирате да HODL вашите биткойни за дълги периоди и не се нуждаете от незабавен достъп до вашата крипто, това е надеждна опция.

Мобилни портфейли


Мобилните портфейли са лесно най-популярната форма на биткойн портфейла, тъй като те могат лесно да се използват на почти всяко мобилно устройство. Те са за хора, които търгуват с биткойни или редовно използват биткойни за покупки. Airbitz, Blockchain.info и Mycelium са популярни мобилни портфейли.

Настолни портфейли

Настолните портфейли са биткойн портфейли, които се съхраняват на вашия работен плот или лаптоп. Портфейлите за настолни компютри ви дават повече контрол над портфейла ви, включително възможността за архивиране на портфейла ви на външно устройство. Electrum е един от най-популярните портфейли за настолни компютри с други опции, включително Atomic и Exodus.

Хардуерни портфейли

Най-сигурният портфейл там е хардуерен портфейл. Те са малки устройства, които използвате, за да съхранявате своите биткойни и да извършвате всякакви транзакции. С изключение на случаите, когато се свързвате с мрежата, за да извършвате транзакции, вашият биткойн остава офлайн. Хардуерните портфейли осигуряват вашите лични ключове и се считат за непробиваеми. Основният недостатък на хардуерните портфейли е, че те са скъпи и могат да бъдат трудни за настройка. Nano Ledger и Trezor са двама от елитните доставчици на хардуерни портфейли.

Стъпка 2: Настройване на вашия портфейл

Настройването на биткойн портфейл не е много трудно. По-голямата част от процеса се извършва автоматично. Има две неща, на които трябва да обърнете внимание. Първото е семето на портфейла ви. Повечето портфейли ще генерират парола от 12 думи, която ще трябва да запазите. Запишете това и го пазете в безопасност. Това ще ви помогне да възстановите портфейла си, ако забравите паролата си или ако имате компютърна повреда.

След това ще трябва да създадете сигурна парола за портфейла си. Не използвайте парола, която се използва никъде другаде. Точно както не бихте искали някой да знае вашия ПИН за банкомат, така не искате някой да знае паролата за вашия портфейл.

След като потвърдите семето си и настроите паролата си, останалата част от настройката на портфейла ви трябва да завърши автоматично. Портфейлът ви ще създаде адрес, който се използва за изпращане и получаване на биткойн. Това е известно и като публичен ключ. Можете да намерите този адрес в раздела за получаване на вашия портфейл. За да изпратите биткойн, отидете в секцията за изпращане, за да въведете адреса, който искате да изпратите крипто.

И накрая, нека поговорим за личните ключове на портфейла ви. Частните ключове са начинът, по който портфейлът ви физически извършва транзакции. Помислете за публичния си ключ като адрес на банковата си сметка. Вашият частен ключ е вашият щифт, който е необходим за изваждане на пари от банкомат.

Имайте предвид, че вашият личен ключ е най-важната част от пъзела. Ако някой се добере до вашия частен ключ, той може да поеме контрола върху портфейла ви. Подобно на семената си, никога не давайте на никого личните ключове на портфейла си. След като вече сте настроили портфейла си, е време да научите как да купувате биткойн.

Стъпка 3: Избиране на биткойн борса

Обмен на биткойни работят подобно на борсовите платформи. Борсата определя цена за биткойн или други криптовалути и можете да направите поръчка, използвайки вашата кредитна или дебитна карта, за да финансирате сметката си. Някои борси дори приемат директен банков превод. Подобно на фондовите борси, можете да пускате пазарни, лимитирани или стоп-лос поръчки.

След като закупите своя биткойн, можете да изберете да запазите крипто на борсата или да го изпратите на портфейла си за биткойн. Обикновено е добра идея да изпратите биткойните си директно в портфейла си. По този начин не подлежите на никакви закъснения, ако обменът изпитва технически проблеми или бъде хакнат.

Има многобройни борси, но някои от най-добрите включват Binance, Coinbase pro и eToro. Стойте далеч от по-новите крипто борси или такива, които изглеждат подозрителни.

Освен това повечето борси за криптовалута изискват да завършите процедурите за проверка на клиента. Това се дължи на правителствата, които започват да предприемат мерки срещу крипто транзакциите. Някои борси започват да блокират определени държави, като САЩ. Обърнете се към борсата, за да сте сигурни, че транзакциите от вашата държава са разрешени.

Стъпка 4: Как да закупите биткойн на борса

След като сте избрали борса и сте се регистрирали за акаунт, е време да купите малко биткойн. Първо, трябва да финансирате сметката си за размяна. За повечето от вас това означава финансиране на вашата сметка. Някои ще ви позволят да купувате биткойн с кредитни карти. Други ще изискват да депозирате средства или от кредитна карта, или от разплащателна сметка. Вашата борса може да приеме други опции за плащане.

След като финансирате сметката си, вече можете да закупите биткойн. За най-бързите покупки можете да изберете пазарна поръчка, която ще купи биткойн на цена, установена при изпълнение на поръчката. Ако искате да закупите биткойн на определена цена, тогава ще трябва да изпълните Лимит поръчка.

След като изберете типа на вашата поръчка и колко искате да закупите, изпълнете поръчката. След като поръчката бъде завършена, вашите биткойни ще бъдат прехвърлени директно във вашия акаунт. След това можете да прехвърлите своите биткойни в портфейла си за биткойн.

Други начини за закупуване на биткойн

Има алтернативи за закупуване на биткойн на онлайн борси. Нека да разгледаме как да закупите биткойн на някои от най-популярните алтернативи и дори да използвате мобилно приложение.

Машини за банкомати

Една от най-популярните алтернативи на онлайн борсите са банкоматните машини Bitcoin. Тези машини се намират в магазини и на други места и работят подобно на банкоматите в банката. Депозирате пари в машината и те се обменят в биткойн. Вашата криптовалута може да бъде изпратена до вашия портфейл Bitcoin или разпечатана като QR код.

Няколко компании, включително GetCoins, ByteFederal, NetCoins и други, предлагат биткойн банкомати. Основният недостатък на използването на банкомат за биткойн е, че обикновено плащате по-висока цена за вашата крипто, отколкото при онлайн обмен. Няколко уебсайта онлайн изброяват къде да купите биткойн с помощта на банкомати.

Peer-to-peer трансфери

Друга алтернатива е да купувате директно от други собственици на Биткойн. LocalBitcoins.com е популярен уебсайт, който ви позволява да купувате биткойн директно от други собственици. Можете да видите колко искат за всяка монета и общите условия за продажба. Когато сте готови за покупка, можете да се свържете директно със собственика, за да извършите продажбата.

Купете биткойн с Paypal

Ако искате да закупите биткойн с Paypal, вашите възможности ще бъдат ограничени. Единствената борса, която използва Paypal, е eToro. Местните биткойни са опция, но вие купувате директно от други потребители, а не директно от борсата. Paypal трябва да се разглежда като опция за „последна инстанция“ за закупуване на биткойн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector