Индекс на доминиране на биткойн 101: Определение, значение и неговите показатели

Изминало е десетилетие, откакто програмист (или, вероятно, група програмисти) под псевдонима Сатоши Накамото пусна бяла книга, очертаваща технологичната структура Биткойн, която през последното десетилетие въведе нова ера на блокчейн технологията и децентрализираните цифрови валути. Но през по-голямата част от този период биткойнът беше единствената съществуваща валута. Това беше след раждането на Ethereum, който даде платформа за други проекти да пускат своите монети и това бавно започна да намалява приноса на Bitcoin, подтиквайки нуждата от Bitcoin Dominance Index.

Възходът на Altcoin и произходът на индекса за доминиране на Bitcoin

За най-голям брой години от 2009 г. насам, биткойнът е най-доминиращата криптовалута и нивото му на доминиране е близо 100%. Но с въвеждането на Ethereum, много проекти получиха платформа за пускане на своите монети. Това доведе до раждането на множество монети, целящи да разрешат различни съществуващи проблеми, които Биткойн не можа да реши. Възходът на тези алткойни бавно започна да оспорва доминацията на биткойн и доведе до формирането на индекса на доминиране на биткойн.

По дефиниция, което е много добре поставено от Джими Сонг (самоописан биткойн педагог, разработчик и предприемач) в неговия медиум пост,

Индексът на доминиране на биткойн първоначално е създаден, за да илюстрира колко голямо значение има Биткойн, първата дигитална валута в общата крипто икономика. Индексът представлява съотношение между пазарната капитализация на биткойн спрямо останалите пазари на криптовалути.

Използване и значение на индекса на доминиране на биткойни

Докато по същество съотношението само доминира доминирането на биткойн над други алткойни на крипто пазарите, през последните няколко години или откакто търговията се е увеличила, търговците са използвали това съотношение / индекс за различни цели.

Някои търговци са намерили за полезно да получат представа за пазара и по-конкретно за настроението на търговците, ако той е наклонен към основния биткойн или към другите алтернативни монети (алткойни). Като се има предвид индексът на доминиране като индикатор за пазарно настроение, някои търговци са създали успешни стратегии за преместване на парите си от алткойни към биткойни и обратно, като се има предвид какво показва индикаторът на господството.

Много търговци отново имат част от стратегията си за оценка, използвайки този индекс за ефективно измерване на търсенето на биткойн спрямо търсенето на алткойни, които се опитват да получат на правилната цена на биткойн. Тъй като крипто пазарите са доста оправдани, че цените на крипто са чиста функция на търсенето и предлагането, тези индикативни стратегии са били полезни за тях. Това е доста просто за обикновения човек да прецени, че ако стойността на алткойните започне да се срива и Биткойн се справя много по-добре, задържайки стойността си, е ясно, че инвеститорите изкупуват Биткойн.

За някои търговци те също биха могли да използват индекса, за да направят извод за отклонение от риска на пазара. В някои моменти биткойнът функционира като сигурно убежище, служейки като силен запас от стойност по време на макроикономически сътресения. Функционирайки като цифрово злато, Биткойн привлече много инвеститори през тези трудни времена.

Доминантният индекс също се използва от много изследователи и фундаментален анализатор, за да се прецени колко иновации се случват на пазара като цяло и по-конкретно къде се извършва тази иновация. За да обясним с пример, в края на 2016 г. и началото на 2017 г. доминирането на пазара на Биткойн е спаднало до рекордно ниско ниво. Това е така, защото Ethereum, с онова, което тогава беше първият по рода си интелигентен блокчейн с фабрики за правене на токени, се превръщаше в ярост. В този период е много очевидно да се види, че е имало високо ниво на иновации; по-специално, идващи от Ethereum:

процент от общата пазарна капитализация-доминацияИзточник: списание Altcoin

Критика на индекса за господство

Въпреки че има много търговци и потребители, доволни от индекса на биткойн, има и друга група хора, които всъщност не са в полза на индекса. Една от основните критики към индекса на доминиране на биткойни е, че участниците на пазара могат лесно да намалят тази конкретна мярка, като създават свои собствени монети и също така държат въздушни капки, когато членовете на криптовалутата и блокчейн общността получават безплатни единици цифрова валута.


Друга причина, поради която хората вярват, че Dominance Index не е истински индикатор, е, че вярват, че много пазарни капачки на алткойни са манипулирани. Според Jimmy Song Ripple тук е най-добрият пример. Той ясно заявява в своя блог, че Ripple – XRP е монетата, при която всички монети са създали форхенд и са ги пускали на публиката малко по малко. Той добавя, че има огромен брой вълни, които се държат в резерв, така че действителният плаващ ресурс (т.е. сумата, достъпна за обществото за търговия) остава относително малък. Много предварително добити монети правят абсолютно същото, за да манипулират не само цената, но и пазарните си капачки. Всъщност се търгува само малка част от монетите, докато голям резерв седи отстрани, собственост на създателите им, за да запази пазарната капитализация на монетите висока. С толкова много XRP в ръцете на малцина определено може да доведе до манипулиране на пазарната капитализация.

Може да ви хареса също: Прогнозираният анализ на Ripple’s за 2019 и 2020 г.

Освен това, за да се добави към точката за манипулиране на пазарната капитализация, много от алткойните имат свръхниска ликвидност и всъщност нямат толкова много пари, вложени в тях, въпреки голямата пазарна капитализация. Тези алткойни не отнемат нищо от Биткойн толкова, колкото се изпомпват.

Друг момент, който кара хората да вярват, че индексът на господството е по-малко зависим, тъй като много от тези алткойни всъщност са подмонети на Ethereum и голяма част от пазарната капитализация може да бъде отчетена двойно, освен ако не е разделена в други монети на MainNet.

Заключение

С всички точки, представени от гледна точка, индексът на доминиране на биткойн все още е много груб показател и такъв, който за съжаление е много лесен за манипулиране. Въпреки че дава доста индикация за това как биткойн се държи в сравнение с други алткойни, определено се нуждае от още време и строгост, за да се превърне в лоялен инструмент на търговците.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector