Прогноза за EUR / INR Q4 2020: Ще видим ли достоен отстъп?

Еврото е претърпяло някои големи смущения от създаването си през 2000 г. Ние разгледахме това в нашия раздел за икономическия календар. Има много влияещи фактори, започвайки с финансовата криза от 2008 г., последвана от гръцката дългова криза, Brexit и сега коронавирусът. Независимо от това, EUR / INR е в възходяща тенденция от въвеждането на еврото през 2000 г. Стойността на тази двойка се е увеличила повече от два пъти от началото на 2000-те и купувачите остават в пълен контрол с тази двойка валута. Върховете от 92,35 през 2013 г. вероятно ще бъдат пробити скоро, като голямото ниво от 100 е целта за EUR / INR. Въпреки това наблюдаваме мечи обратен обрат, формиращ се на по-големите графики с времеви рамки, които сочат към отдръпване по-ниско преди следващия бичи крак, който вероятно ще започне до 2022 г. Ако отдръпването се разгърне изцяло, цената трябва да падне около 10 цента, от около 87 до 77-78, преди да поднови дългосрочната си възходяща тенденция.

Текущ EUR / INR Цена: $

 

месечен цикъл Промяна (Eur) Промяна%
30 дни -0,03 -3,5%
6 месеца +0,04 +4,6%
Една година +0,07 +8,1%
5 години +0,13 +15,1%
От 2000г +0,41 +47,7%

 

Индия е развиваща се икономика, която е привлекателна за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и това трябва да осигури подкрепа за рупията. Но страната е и нетен вносител на стоки, което означава, че повече чуждестранна валута излиза извън страната, отколкото това, което влиза, така че търсенето на щатски долари, евро, CNY, GBP и т.н. се поддържа. Това е една от основните причини индийската рупия да бъде мечи от десетилетия, докато от друга страна европейското търговско салдо е положително, откъдето произтича и тенденцията към EUR / INR. Лихвените проценти остават в полза на индийската рупия, като ЕЦБ ги държи на 0,0% и -0,50%, докато лихвените проценти на RBI са около 4%, въпреки някои големи съкращения през последните години. Но в момента лихвените проценти на централните банки не са толкова важни, тъй като ситуацията около коронавируса и икономическия скок, съчетан с международната политика, движат настроението на пазарите, включително EUR и INR. INR започна да придобива известна сила през август, след изоставане, в сравнение с други рискови валути, но покачването на INR спря в последните няколко седмици, както и отдръпването на EUR / INR.    

 

 

USD / INR Прогноза: Q4 2020       USD / INR Прогноза: 1 година USD / INR Прогноза: 3 години        
Цена: $ 78 – $ 80 

Драйвери на цените: Covid-19, Risk Sentiment, RBI Цени                                                                   

Цена: $ 82 – $ 84  

Двигатели на цените: пазарно настроение, икономическо възстановяване, развиващи се пазари, корелация на щатските долари

Цена: $ 88 – $ 90

Двигатели на цените: Двигатели на цените: Инфлация, Икономическо възстановяване, Развиващи се пазари, ИРБ действия, Инфлация

 

EUR / INR Диаграма на живо

EUR / INR

EUR / INR Предвиждане на цената за следващите пет години 

Пазарни настроения и Covid-19 

Както индийската рупия, така и еврото са рискови валути, въпреки че този статус е по-силен в INR, тъй като Индия е основна развиваща се страна, която се очаква да нарасне през следващите десетилетия. Но ситуацията с коронавируса и политическите събития по света направиха бъдещето по-малко сигурно за такива икономики, така че зависи от това как ще се развие цялата ситуация след няколко месеца. Последното десетилетие обаче не беше много добро за основните суровини и рисковите валути. Следователно бичият тренд в EUR / INR, чийто обменен курс е 87, се очаква да продължи за тази двойка, но само след отстъпление по-ниско, тъй като настроението напоследък се е подобрило за INR. Рисковите активи са се възползвали от настроението на риска по време на коронавируса и са постигнали прилични печалби от март, но INR изостава. Но започва да наваксва, като EUR / INR се връща с повече от 3 цента по-ниско през август. Оттеглянето обаче спря в последните няколко седмици, така че докъде ни отвежда настроението в тази двойка. Сега нека да разгледаме други основни и технически характеристики.   


Политика за инфлация и RBI     

Както споменахме по-горе, за разлика от Китай, Индия е нетен вносител. В резултат на това търсенето на чуждестранна валута винаги е високо, което държи рупията под натиск. Нарастващият дефицит в търговския баланс на Индия беше един от основните фактори, които предизвикаха срив в индийската рупия през 2013 г., а EUR / INR достигна рекордно високите стойности по това време, 92,35. Еврозоната е нетен износител, което означава, че има положително търговско салдо. На 4% Индия, като развиваща се икономика, има по-висока цел за инфлация, докато целта на ЕЦБ е около 2%, но далеч не е тази в момента. В резултат на това лихвените проценти от Резервната банка на Индия (RBI) са по-високи. По-долу можете да видите лихвените проценти на ЕЦБ и RBI към септември 2020 г .:      

INR Цени на политиката

Лихвен процент на депозит:  -0,50%
Основна скорост на ReFi:   0,00%
Пределна ставка на кредитния механизъм:   0,25%

 

Източник: ЕЦБ

Лихвени проценти на ЕЦБ

 

Политика Repo Rate:   4.00%
Честота на обратен репо   3.35%
Пределен лихвен процент:   4,25%
Банков лихвен процент:   4,25%
Източник: RBI

EUR / INR Корелация с еврото и INR

Както се вижда от седмичната графика, EUR / INR е в възходяща тенденция от 2000 г. насам, с отстъпки от време на време по-ниски. Нарастването през 2013 г. беше необичайно, но изтласка летвата по-високо за тази двойка, която се доближава до голямото ниво на 100. Плъзгащите средни стойности не бяха от голяма помощ при това изкачване, но 200 SMA (сиво) се превърна в подкрепа от миналата година, откъдето планираме да закупим тази двойка, ако има повторна промяна там долу.

Минимумите продължават да се повишават за EUR / INR

От друга страна, евро индексът EXY е в мечи тенденции. Плъзгащите се средни стойности също не са работили тук и тенденцията не е права линия, но върховете стават все по-ниски и най-новият връх все още е под последния връх през 2018 г. Последното повторно излизане също изглежда изчерпано сега, след като не успя да натисне над 120, така че низходящият тренд вероятно ще продължи, макар и с по-бавни темпове, ако ЕС не се разпадне скоро. Това означава, че възходящата тенденция в EUR / INR не е заради самото евро, а защото рупията е била още по-слаба през това време. Така че, ако търгуваме с тази двойка, трябва да се съсредоточим повече върху индийската рупия, отколкото върху еврото.

 

Евро индексът е в низходяща тенденция 

 

Технически анализ EUR / INR – Очаква се отстъпление преди нападението над рекордите за всички времена  

EUR / INR започна живота си около 45 през 2000 г. и след малко отдръпване в началото, оттогава насам е в бича тенденция. Оттеглянията са систематични, но купувачите остават под контрол. Плъзгащите се средни показатели вършат добра работа като подкрепа, като 50 SMA (жълто) държат цената, когато спадовете са плитки, а 100 SMA се редуват, когато отказите са по-дълбоки.

 

100 SMA работи добре като крайна поддръжка

100 SMA (зелено) обърна цената нагоре през 2010 г., след месечен свещник доджи над него – това е бичи сигнал за обръщане. След това цената отново се обърна през 2015 и 2017 г. Последното понижаване на нивото беше по-плитко и EUR / INR отскочи от 50 SMA от февруари, но предишният свещник от август се затвори като сутрешна звезда, което е мечи обратен сигнал след изкачването. Септемврийският свещник изглежда някак мечешки. Това сочи към евентуално отдръпване по-ниско, най-малко до 50 SMA или може би 100 SMA. Ако това се случи, ще продължим дълго с тази двойка, но не е сигурно дали ще видим подобно отдръпване. Ще ви държим в течение.   

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector