Прогноза за CHF Q4 2020: USD / CHF за продължаване на консолидацията

Швейцарският франк (CHF) е по-малко нестабилен от повечето валутни фондове, въпреки случайните намеси от Швейцарската национална банка (SNB). Но волатилността в [[USD / CHF]] се увеличи тази година, след глобалните събития. През февруари видяхме спад от 8 цента и след това обрат през март, но този ход беше главно резултат от щатския долар, който нарасна като глобална резервна валута, тъй като пазарите започнаха да се паникьосват в резултат на коронавируса избухване. Волатилността е спаднала оттогава, но пристрастието за тази двойка е било мече през това време, като индексът USD (DXY) също намалява, което означава, че мечият ход от края на март отново идва от USD. Въпреки че [[USD / JPY]] остава до голяма степен непроменен в продължение на няколко месеца, което предполага, че CHF поне не е намалял като JPY, последвал USD, тъй като светът се отвори отново и настроението на риска се подобри. От друга страна, CHF не е нараствал точно като златото, което се е счупило над 2000 долара през август. SNB предприе няколко мерки за противодействие на икономиката, която се свива, поради блокирането на COVID-19 и по-силния швейцарски франк спрямо щатския долар. Но ситуацията може да се промени за тази двойка сега, както показват техническите индикатори в раздела за технически анализ по-долу.

 

Текущ USD / CHF Цена: $

Последни промени в USD / CHF Цена

месечен цикъл Промяна ($) Промяна%
30 дни -$ 0,004 -0,4%
6 месеца 0,043 долара 4,7%
Една година 0,067 долара -7,3%
5 години $ 0,053 5,8%
От 2000г -0,823 долара -46,6%

 

USD / CHF

Както бе споменато по-горе, USD / CHF е в низходящ тренд от края на март, тъй като щатският долар е намалял от една страна, докато CHF е бил стабилен в най-лошия или леко бичи, като сигурно убежище в тези времена на несигурност, тъй като ще видим от CHF индекса (SXY) по-долу. Но ситуацията се променя, като американската икономика се възстановява добре, докато европейските икономики се забавят, което ще се отрази негативно на швейцарската икономика, което от своя страна означава, че спадът в щатския долар може да е към своя край и наближава -срочната тенденция в [[USD / CHF]] вероятно ще се промени. Техническият анализ също сочи към бичи обрат скоро. Въпреки това, тази двойка се търгува в диапазона от 15 цента от 2010 г., което вероятно ще продължи до това десетилетие, тъй като тази двойка се обръща по-високо от по-ниските нива на диапазона, които се простират между 0.87 и 1.03. Но светът се променя бързо сега и никой не знае как ще свърши това и как ще се преустрои светът, но ако бъдещето остане несигурно, както USD, така и CHF ще останат в търсенето, което също сочи към по-настрани ценово действие върху по-големите графики от времеви рамки.        

USD / CHF Прогноза Q4 2020: 0,95-0,96 USD / CHF Прогноза за 1 година: 0.63-0.65 USD / CHF Прогноза за 3 години: 0,55-0,60
Драйвери на цените: COVID-19, Глобално настроение за риск, избори в САЩ  Драйвери на цените: След избори в САЩ, настроение за риск, глобално икономическо възстановяване,  Драйвери на цените: Икономика / политика на Еврозоната, корелация на щатските долари, глобалната икономика

Прогноза за цена USD / CHF за следващите пет години

Швейцарската икономика е много тясно свързана с икономиката на еврозоната, тъй като Швейцария е малка държава, заобиколена от голям съюз и по-голямата част от бизнеса с външния свят се извършва с или чрез ЕС. Следователно SNB би искал да запази CHF фиксиран към еврото, тъй като това елиминира много главоболия за бизнеса поради колебанията на цените и в двете валути. Те се опитаха да запазят CHF фиксиран към еврото на 1.20. Но колчето беше премахнато през януари 2005 г. и USD / CHF загубиха около 20 цента за няколко часа, като много брокери фалираха. Цената обаче се върна в рамките на диапазона, въпреки че има редица фактори, които могат да повлияят силно на тази двойка. Ще ги вземем предвид при тази прогноза за щатски долар / швейцарски франк.     

Ще избута ли COVID-19 Safe Haven за CHF?

Безопасните убежища са се възползвали от пандемията на коронавируса, която вреди на настроенията сред потребителите, преди всичко. Глобалната икономика взе голям удар и станахме свидетели на светкавична рецесия през месеците на заключване през март и април, изпращайки настроенията за риск по-ниски и търсенето на безопасни убежища нарастващо. В резултат на това CHF се покачва по-високо от март след пътуването с влакче в увеселителен парк през предходните седмици. Глобалната икономика започна да се възстановява след възобновяването, но възстановяването се охлади в по-голямата част от света, което поддържа настроенията на потребителите доста ниски и доверието на инвеститорите все още е на отрицателна територия. Все още не знаем кога COVID-19 ще остане в миналото, тъй като смъртните случаи и инфекциите падат, но все още продължават, а ограниченията продължават и на определени места, със заплахи за повече ограничения или може би заключвания, като във Виктория, Австралия, която е и ще поддържа настроенията на риска намалени, докато търсенето на безопасни убежища е включено. Но цялата ситуация с коронавируса изчезва и в един момент ще приключи. Ограниченията ще станат по-лесни, ако има такива, тъй като хората вече са уморени от тях, което ще означава, че настроението, произтичащо от COVID-19, ще започне да се подобрява и търсенето от безопасни убежища ще намалее. Вече видяхме мечи обрат в злато през последните няколко седмици, тъй като той се оттегля под $ 2000, докато през изминалата седмица се формира доста бичи свещник за USD / JPY, което също сочи към бичи обрат за тази двойка. Така че, предполагам, че освен малки хълцания, настроението, произтичащо от коронавируса, ще продължи да се подобрява оттук нататък, което ще бъде отрицателно за CHF и положително за USD / CHF.     

Връзката с еврото

Отношенията между ЕС и Швейцария са много близки, тъй като Швейцария е малка държава, използваща собствена валута, заобиколена от всички страни от страни от еврозоната, които използват еврото. Това означава, че ЕС е основният търговски партньор на Швейцария, докато Швейцария е и основен търговски партньор за ЕС, въпреки неговия размер. Швейцария представлява 7% от износа на стоки в ЕС и 6% от вноса в ЕС. Вземайки предвид услугите и стоките, Швейцария завършва с излишък от търговия на стойност 75 милиарда долара от ЕС към 2019 г., което означава малко над 80 милиарда швейцарски франка. Ако CHF оценява твърде много, швейцарският износ би станал твърде скъп и по-малко привлекателен за ЕС и останалия свят. Така че Швейцарската национална банка следи зорко EUR / CHF и се намесва от време на време. Те направиха силна намеса в средата на март, закупувайки тази двойка малко над 1,05, което показва, че това е праг за тях, а също така заплашват с още намеса, ако е необходимо. И така, зоната над това ниво изглежда като чудесно място за закупуване, със SNB на гърба ни. Никога обаче не трябва да се доверявате на централните банки на 100%; Неуспехът да се задържи фиксирането на 1.20 в тази двойка през 2015 г. доведе до срив на EUR / CHF и много сметки бяха изгорени, включително много брокери. Но освен самите печалби и износ, Швейцарската национална банка се притеснява и от прекъсванията в нормалния живот, тъй като много хора се придвижват и излизат от Швейцария ежедневно и много нестабилният обменен курс с еврото би навредил както на бизнеса, така и на нормалния живот. Така че, въпреки че CHF се увеличава като сигурно убежище, SNB е на страната на продавачите. Тъй като настроението се подобрява, USD / CHF също ще се увеличи и SNB ще бъде много доволен от това.  

SXY – USD / CHF Корелация

Разглеждайки както месечните графики на индекса CHF SXY и индекса USD DXY и ги сравняваме с USD / CHF, виждаме, че индексът SXY е в по-тясна корелация от DXY, въпреки че е обърнат, тъй като CHF е втората валута от тази двойка. Индексът SXY започва през 2007 г., но сравнявайки го с DXY, изглежда почти идентичен, макар и обърнат. SXY беше в възходяща тенденция през 2000-те години и се покачи по-високо през 2011 г., на фона на проблеми в еврозоната и ситуацията с Grexit. USD / CHF беше мечи през този период и се срина по-ниско през 2011 г., тъй като CHF нарасна като сигурно убежище.   


 

 Да видим дали SXY ще разтегли бичият ход тази година по-нагоре

 

 Оттеглянето в DXY изглежда завършено сега

По-късно същата година видяхме обрат надолу за SXY, докато USD / CHF станаха възходящи. Оттогава ценовото действие и в двете класации е основно странично, SXY с леко мечешки пристрастие и USD / CHF с леко бичи пристрастия. Тази пристрастност обаче вече не се играе тази година и цената се обръща и в двете класации. В САЩ икономическото възстановяване все още върви силно и темповете на разширяване се увеличават в повечето сектори, за разлика от Европа и по-голямата част от света, където икономическият възход се забави. Това беше положително за щатския долар през последните седмици, като обърна DXY от 100 SMA (зелен) на 92 и го изпрати по-висок до 93 точки. USD / CHF също започва да се обръща нагоре, което означава, че корелацията на USD с USD / CHF се увеличава. Но SXY е много по-тясно свързан с USD / CHF като цяло, затова трябва да се консултираме с този индекс, когато търгуваме с USD / CHF. 

Технически анализ – Ще завърши ли скорошният скок при 50 SMA за USD / CHF?

По време на края на 90-те, USD / CHF се движеше нагоре, като 50 SMA (жълто) осигуряваше подкрепа при изтегляния. Но през 2000-те щатски долар / CHF се превърна в доста мечи, като спадна от 1,83 на 0,71 до 2011 г. Доларът беше доста мечи през това десетилетие, докато CHF беше бичи, което поддържаше натиска върху тази двойка. Плъзгащите се средни стойности се превърнаха в съпротива, като по-малките МА, като 20 SMA (сиво) натискаха цената по-ниска, когато темпът беше силен през 2003-2005 г., и 50 и 100 SMAs се превръщаха в съпротива, когато тенденцията се забави.

 

 Нека видим дали тази двойка ще възобнови търговията в този диапазон или ще падне по-ниско

Това продължи до средата на предходното десетилетие, когато купувачите най-накрая изместиха цената над пълзящите средни. През последните пет години същите УО отново се превърнаха в подкрепа, осигурявайки на купувачите добри възможности за търговия, когато цената се върна към тези УО. Но купувачите не са в състояние да постигнат нови върхове в тази двойка от 2015 г. насам, а тази година цената отново се понижи под MA. Въпреки че, съдейки по ценовите действия през последните няколко седмици, както и от фундаментална перспектива, през следващите месеци се очаква по-голям обрат, тъй като американската икономика поддържа темповете на възстановяване силни, докато Европа и следователно Швейцария продължават през друга фаза на икономическа слабост. DXY също започва да отскача от 100 SMA, след като се прибира по-надолу, но този процес изглежда завършен сега, така че краткосрочното пристрастие трябва да бъде възходящо за тази двойка.      

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector