Прогноза за цената на златото за 2020 г .: Ще продължи ли нарастването на златото през Q4?

Цените на златото от благородни метали скочат стремглаво от началото на 2020 година. ЗЛАТО отвори годината на 1517, добавяйки повече от 2800 пипса, за да надвиши ценовото ниво от 1800. Търговците на Форекс търгуват пазарно настроение, което се управлява най-вече от пандемията COVID19 в момента. В тази актуализация ще прогнозираме цените на златото не само за тази година, но и за следващите години.

Прочетете последната актуализация в Прогноза за цената на златото 2021 г.

 

Текущ ЗЛАТО Цена: $

Последни промени в цената на златото

месечен цикъл Промяна ($) Промяна%
30 дни +63.10 +3.62%
6 месеца +250,20 +16,07%
Една година +381,90 +26.80%
5 години +673.60 +59,44%
От 2000г +1,519,10 +527,83%

Цените на златото са на път за шестата седмична печалба за първи път от над година. Независимо от това, възходящият импулс спря, като само спот цените през предходната седмица и незначителен ръст от 0,5%. На свой ред това поставя въпроса: след като вече са пробити $ 1800, какво да очакваме по-нататък?

Златна прогноза: Q4 2020 Златна прогноза: 1 година Златна прогноза: 3 години
Цена: $ 1896

Двигатели на цените: Втора вълна на COVID19, двойна съпротива, феноменалната парична политика на Фед, засили привлекателността.

Цена: $ 1720 & $ 1,618

Двигатели на цените: Възстановяване на COVID19, двойно горно съпротивление, мечешка корекция в прекупено злато.

Цена: $ 2160

Двигатели на цените: Възстановяване на COVID19, двойно горно съпротивление, мечешка корекция в прекупено злато.

 

Графика на живо на живо

ЗЛАТО

 

Общи фактори, които влияят на цените на златото

Това беше трудна година за акциите, но напротив, това беше изключителна година не само за физическото злато, но и за златните инвеститори. Както повечето от вас знаят, жълтият метал често се използва като сигурно убежище, тъй като ефективността на цената на златото често се повишава по време на периоди на несигурност. При определянето на бичи пристрастия в златото участват множество фактори. Нека ги изследваме един по един, за да определим прогнозата за цената на златото.


  • Американски долар & Парична политика на FED (намаляване на отрицателните ставки):

Златото и щатският долар са в отрицателна корелация почти две трети от времето (когато единият напредва, другият пада и обратно). Докато световните инвеститори успяват да се движат с щатския долар през периоди на несигурност, този тип движение е заглушено през предходната година, въпреки търговската война с Китай. Предпочитаха да ходят със злато.

Тази година най-същественото въздействие върху цените на златото се оказа от паричната политика на САЩ, която се контролира от Федералния резерв. Лихвените проценти оказват значително влияние върху цените на кюлчета, поради фактора, известен като „алтернативни разходи“. Възможните разходи са идеята да се откажете от почти гарантирана печалба в една инвестиция, за да постигнете по-голяма печалба в друга. Според историческата перспектива съществува силна отрицателна връзка между лихвените проценти и цените на златото.

Рязкото нарастване на цените на златото обаче може да се дължи на ниските лихвени проценти от всички централни банки по света, които бяха намалени, за да се ограничи икономическото забавяне, предизвикано от блокирането, предизвикано от пандемията на коронавируса. Федералният резерв на САЩ намали лихвените си проценти от 1,75% на 1,25% през март, което предизвика остри продажби в щатския долар и предизвика бичи пристрастия към благородния метал, златото. По-късно, като се има предвид масовото избухване на COVID19, Федералният резерв реши да намали още повече процента на 16 март, от 1,25% на 0,25%, което направи златото още по-бичи тази година.  

  • Срив на фондовия пазар

Неотдавнашната катастрофа през 2020 г. на американската фондова борса не беше ограничена само до САЩ. По-скоро това беше срив на световния фондов пазар, който започна на 20 февруари 2020 г. На 12 февруари Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite и S&Индексът P 500 завърши на рекордно високи нива (докато NASDAQ и S&P 500 достигна рекордни върхове на 19 февруари). От 24 до 28 февруари фондовите пазари отчитат най-големия си едноседмичен спад след финансовата криза от 2008 г. На 9 март повечето световни пазари отчитат сериозни спадове, главно предизвикани от пандемията COVID-19 и войната с цените на петрола между Русия и страните от ОПЕК, начело със Саудитска Арабия. Това стана неофициално известно като Черен понеделник. По това време това беше най-лошият спад на запасите от Голямата рецесия през 2008 г..

Така че в резултат повечето инвеститори бяха предпазливи и се насочиха към безопасни инвестиции като злато, тъй като е известно, че жълтият метал е един от най-безопасните варианти за инвестиции, тъй като шансовете да загуби присъщата си стойност почти не съществуват . Цените на благородните метали може да варират, но никога няма да паднат до нула. Поради тази причина цените на златото се покачват рязко по време на икономическа криза или високи нива на несигурност. Следователно е неоспоримо, че търговците предпочитат да прибягват до по-безопасни варианти, отколкото да се придържат към тези, които са чувствителни към няколко икономически и геополитически фактора.

Връзката между цените на златото и фондовите пазари е обратна. Най-вече цените на златото ще спаднат, когато фондовите пазари се представят добре и обратно. По същия начин, когато фондовият пазар се срине, търсенето на злато се увеличава, тъй като все повече инвеститори търсят по-безопасни опции.

  • Икономически данни & Злато

Друг двигател на цените на златото може да бъде свързан с американските икономически данни. Икономическите цифри, като доклади за пазара на труда, данни за заплати, данни за производството, продажби на дребно и растеж на БВП, оказват влияние върху решенията на паричната политика на Федералния резерв на Централната банка на САЩ и това се отразява пряко на цените на златото. Пандемията COVID-19 е засегнала обществата и икономиките в основата си, което е довело до увеличаване на бедността и неравенствата в световен мащаб.

В резултат на това по-слабият растеж по отношение на работните места, нарастващата безработица, слабите производствени данни, намалените продажби на дребно и отслабеният растеж на БВП създава прост сценарий на Фед за лихвените проценти, което тласка цените на златото по-високо. През април цените на благородния метал скочиха над 1600 пипса, за да достигнат най-високо ниво от около 1746, вследствие на по-лошите от очакваните молби за безработица в САЩ. През април броят на американците, кандидатствали за обезщетения за безработица, се увеличи с рекордните 6,6 милиона, което доведе до 10 милиона последни случаи на безработица, тъй като всеобщата борба за намаляване на разпространението на коронавируса удари икономиката. По този начин цените на златото скочиха с над 10% през април.

  • COVID19 – пандемия на коронавирус 

Избухването на COVID19, което за първи път беше установено в Китай, зарази хората в 188 страни и оказа значително отрицателно въздействие върху световните икономики, като по този начин увеличи търсенето на безопасно убежище на пазара и изпрати цените на златото до рекордно високи нива. Според данни от университета „Джон Хопкинс“ броят на пациентите с COVID-19 по света се затваря за 14,5 милиона, а над 600 000 души са починали. Цяла четвърт от случаите и близо една четвърт от смъртните случаи са съобщени от САЩ; в тази страна броят на смъртните случаи поради пандемията в САЩ току-що достигна 140 000.

От началото на годината инвеститорите са се насочили към метала, който е в безопасност, и това чувство се запазва, поради страховете от втората вълна на коронавируса. В резултат на това глобалният пазар на акции често се движи по-ниско, докато търговията в безопасни убежища, като щатския долар и златото, е бичи.

  • Геополитическо напрежение

Причината за високата степен на несигурност на пазара може да се отдаде и на продължителното геополитическо напрежение между САЩ и останалите световни икономики. Те включват Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Китай. Освен това всяка дейност, която засилва американско-китайската война, тласка цените на златото до рекордно високи нива. Междувременно Китай и САЩ изстреляха нови санкции един срещу друг, в продължаващия конфликт, който накара фючърсите на златото да се изкачат до върхове през целия си живот.

 

Злато – XAU / USD Ценова прогноза за следващите 5 години

Преди да започнем, нека изясним едно нещо: повечето ценови прогнози не струват повече от чадър в ураган, тъй като има няколко фактора, които трябва да се имат предвид, толкова много постоянно променящи се променливи, че дори и най-интелигентната прогноза обикновено пропуска марката.

Повечето търговци обаче управляват предимно прогнозите си въз основа на една точка. “Лихвените проценти ще се повишат, така че златото ще падне.” Е, има няколко други фактора, които според мен ще повлияят на цената на златото тази година:

1: Американският долар 

2: Инвестиционно търсене 

3: Купуване от централната банка 

4: Обеми на търговия на COMEX 

5: Технически показатели 

6: Нова доставка от мините 

7: Бъдещи икономически и парични фактори.

Имайки предвид всички тези фактори, цената на златото ще достигне рекордно високо ниво през следващите 6 до 9 месеца. „Въпреки това има 30% вероятност тя да надхвърли 2000 долара през следващите 3-5 месеца.“

  • Президентски избори през 2020 г. в САЩ

Най-голямото политическо събитие за 2020 г. ще бъдат президентските избори в САЩ на 3 ноември. Нека ви припомня колко добър е бил г-н Тръмп за Уолстрийт през мандата си до момента. В момента Тръмп е изправен пред разследване за импийчмънт и има шанс той да го спечели. Но за изборите през ноември той далеч не печели, като социологическите проучвания са по-склонни към демократичния претендент Джо Байдън.

Доналд Тръмп се е насочил към Китай по всякакви начини, като част от предизборната си кампания, и това ще бъде добре за Уолстрийт. Както бе споменато по-горе, акциите имат отрицателна корелация с цените на златото и това означава, че всичко, което е добро за Уолстрийт, е лошо за златото и обратно.

Ако Тръмп спечели предстоящите избори през ноември, шансовете са американските акции да се увеличат и цените на златото да спаднат. Ако обаче неговият конкурент Джо Байдън спечели изборите, тогава американските акции ще пострадат, а златото вероятно ще се издигне нагоре. 

  • Инфлация – CPI (Индекс на потребителските цени)

Инфлацията е скок в цените на стоките и услугите, а по-високото ниво на инфлация има тенденция да тласка цените на златото по-високо, докато по-ниската инфлация или дефлация тежи върху цените на златото. Инфлацията почти винаги е знак за икономически растеж и разширяване. Винаги, когато икономиката расте и се разраства, Федералният резерв има тенденция да увеличава паричното предлагане. 

Това разширено парично предлагане отслабва всяка съществуваща банкнота в обращение, което оскъпява закупуването на активи, които са признат запас от стойност, като злато. Ето защо има увеличено парично предлагане, когато се въведат програми за количествено облекчаване и програми за изкупуване на облигации, а цените на златото стават положителни в отговор.

Наскоро, когато пандемията на коронавируса засегна толкова сериозно световната икономика, всички големи икономики въведоха повече количествено облекчаване и увеличиха своите програми за изкупуване на облигации, което от своя страна увеличи паричното предлагане и повиши инфлацията и в крайна сметка това помогна цените на златото да се повишат по-високо.

  • Валутни движения

Друг силен влиятел на цените на златото е движението на валути, по-специално на щатския долар, тъй като цената на златото е деноминирана в долари. Както знаем, щатският долар има отрицателна корелация с цените на златото и винаги, когато щатският долар стане силен, главно поради нарастващата американска икономика, цените на златото страдат. Напротив, всеки път, когато щатският долар падне, той има тенденция да тласка цените на златото по-високо, тъй като другите валути и стоки растат в стойност.

 

Технически анализ – можем ли да очакваме меча корекция в злато – XAU / USD? 

Говорейки за техническата страна на пазара, златото се търгува със солидни бичи пристрастия, след като се издигна до нивото от 1 806. В месечната времева рамка благородният метал е формирал модела на свещника „Три бели войници“, което предполага шансовете за продължаване на бичия тренд. Освен това водещите показатели, като MACD и RSI, се държат съответно над 0 и 50, което демонстрира възходящото пристрастие в златото.

XAU / USD Трима бели войници, RSI, MACD и 50 EMA - всички предлагат покупка

XAU / USD Трима бели войници, RSI, MACD и 50 EMA – всички предлагат покупка

На месечната диаграма 0-периодната експоненциална пълзяща средна предполага силно възходящо пристрастие, но в същото време предлага и солидни шансове за мечи корекции, тъй като стойността остава на ниво 1 408, което е далеч от сегашното пазарна цена от 1 808.

Възстановяване на XAU / USD по Фибоначи

Възстановяване на XAU / USD по Фибоначи

Говорейки за прогнозата за цената на златото, можем да очакваме цените на златото да продължат да се възходящо търгуват, за да образуват двойно най-високо ниво на съпротива на 1 916. Под нивото от 1 916 свръхкупеният благороден метал, злато, може да си поеме въздух и да предизвика мечешки корекция до нивото от 1729, което отбелязва 23,6% ниво на Фибоначи. Под това следващата подкрепа може да бъде намерена около 38,2% ниво на Фибоначи от 1630. И обратно, бичият пробив на ниво от 1916 може да доведе до бичи пристрастия до нивото от 2160, може би, през следващата година. Нека се подготвим за втората половина на годината и да следим отблизо основната страна на пазара. 

Късмет!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector