Прогноза за цената на паладий за 2021: Купете спадовете на бичия тренд?

Паладий – Обобщение на прогнозата

Прогноза за паладий: H1 2021

Цена: 2550 – 2600 долара

Двигатели на цените: Техническо отскачане, Облекчаване на Covid-19, CB / Govt ’стимул

Прогноза за паладий: 1 година

Цена: 2700 – 2800 долара

Двигатели на цените: По-малко глупави централни банки, Пост COVID-19, По-голямо търсене на автомобили

Прогноза за паладий: 3 години

Цена: 3000 – 3200 долара

Двигатели на цените: Икономическо възстановяване, положителни рискови настроения, посткоронавирус, по-строги парични политики

 

В предишната ни прогноза за паладий за четвъртото тримесечие на 2020 г. прогнозирахме по-нататъшен бичи инерция, тъй като световната икономика се възстановяваше след рецесията през второто тримесечие. Паладий претърпя някои огромни загуби през катастрофата през пролетта на 2020 г., като падна от малко под $ 2900 на $ 2600, което означава, че загуби 1/3 от стойността си само за няколко седмици. Но скоро се обърна по-високо и за разлика от златото, което се превърна в мечи оттогава, паладийът беше бичи, правейки по-ниски върхове, тъй като нарастващото търсене продължава да привлича купувачи при всяко пропадане, подобно на бичия обрат, на който бяхме свидетели в началото на февруари , след оттеглянето през януари 2021г.

С нарастването на продажбите на автомобили и по-строгите стандарти за емисии на автомобили по целия свят, търсенето на паладий се увеличава. Тъй като паладийът е предпочитан за бензиновите двигатели, нарастващите разпоредби помагат на паладия. Пазарният дял също нараства след скандала с дизеловите емисии на Volkswagen през 2015 г., който беше шок за индустрията. От друга страна, доставката не е твърде гъвкава за паладий. Прогнозите са, че до 2024 г. няма да има значително увеличение на предлагането, въпреки повишаването на цените и увеличаването на продажбите на автомобили. Анализаторът на Standard Chartered Суки Купър коментира, че „Повишеният интерес на инвеститорите прави пазара податлив на печалба, но спадовете вероятно ще се разглеждат като възможности за закупуване“, което потвърждава нашата пристрастност и досега се оказа вярно.  

Текущ паладий Цена: $

Последни промени в цената на паладий

месечен цикъл Промяна ($) Промяна%
6 месеца +288 +13,6%
Една година -36 -8,3%
3 години +1,246 +118,5%
5 години +1,868 +352,3%
От 2010г +1,984 +662,2%

 

Паладий се произвежда като съпътстващ продукт или страничен продукт от добива на платина и като страничен продукт от топенето на никел. Предлагането идва само от няколко държави, което прави прогнозата за цената на паладий уязвима от прекъсвания или недостиг на доставките. Производството е доминирано от Русия и Южна Африка, които представляват малко по-малко от 40%, следвани от Канада с 10%, САЩ с 5-6% и Зимбабве с 4% от общото световно производство на паладий.

Паладийът е един от четирите метала в групата на благородните метали. Той се счита както за стока – което го прави рисков актив, а оттам и за бичия инерция по време на глобалния икономически скок през лятото на миналата година – и като сигурно убежище. Това е рядка стока; 30 пъти по-рядко от златото и по-скъпо от всички други благородни метали, което го прави сигурно убежище по време на несигурност и наистина действа като такова в последно време. През изминалата година тя се възползва и от двата статуса на много несигурни пазари, които се държаха необичайно, така че се очаква да продължи да бъде бичи през 2021 г..  

Графика на паладий на живо


 

Прогноза за цена на паладий за следващите 5 години

Цената на паладия е склонна към редица фактори. Търсенето на производството на бензинови автомобили в САЩ и Китай и в по-малка степен в Европа е основният фактор, тъй като е основният източник на употреба. Глобалната икономика засяга автомобилното производство, следователно търсенето, докато предлагането на паладий е доста нееластично, тъй като зависи от производството в руските и южноафриканските мини, което може да има само негативни ефекти, които причиняват големи смущения в предлагането. Въпреки че някои нови съоръжения за производство на паладий може да се появят в бъдеще, в Австралия и вероятно Канада. Поради изключителната чувствителност към цените, рециклирането на каталитични конвертори също оказва влияние върху цените. 

Паладий действа едновременно като благороден метал и стоков метал  

Както бе споменато по-горе, паладийът е едновременно благороден метал като злато, сребро и платина, които действат като безопасни убежища в несигурни времена, и стоков метал, който се използва в индустрията. Знаем, че индустриалното производство се увеличава, когато световната икономика е в експанзионен период и търсенето на стоки се увеличава. Това означава, че паладийът се облагодетелства и в двете посоки – когато икономиката се разраства и търсенето на автомобили се увеличава, което увеличава търсенето на стоки като паладий и когато настроението е отрицателно и се търсят сигурните убежища. Но аз не бих нарекъл паладий безопасно убежище само по себе си, тъй като само около 1% се използва в бижутата, главно в по-ниския китайски клас, които го купуват като заместител на златото или среброто, но той действа като такъв по-голямата част от време. 

По време на избухването на коронавируса в Китай през януари и февруари 2020 г. настроението стана отрицателно и паладийът нарасна с около 950 долара до рекордни максимуми от 2 880 долара. Това беше основната причина за скока, тъй като търсенето на паладий намаля в резултат на по-ниските производствени дейности в Китай през онези месеци, когато големи части от страната бяха блокирани. Големият срив, последвал през март, е резултат от това, че щатският долар се превърна в масивно мечи, което намали всички активи по-ниско. Но непрекъснатият възходящ тренд от май до края на 2020 г., когато китайската и американската икономики се възстановиха силно и цената остана възходяща до януари 2021 г., показва, че търсенето на паладий се възстановява по време на икономическо възстановяване. И така, паладий се очаква да се увеличи, тъй като светът оставя коронавируса след пролетта / лятото, което трябва да поддържа търсенето на този благороден метал нагоре.

Прогнози за предлагането и търсенето на паладий

Търсене – Както паладийът, така и платината се използват главно в автокаталитични преобразуватели, за да се намалят вредните емисии на отработени газове. Паладий се използва в двигатели, работещи на бензин, докато платината има по-широк спектър на употреба в дизелови автомобили, които са много по-често срещани. Другият недостатък, който паладийът има, в сравнение с платината, е, че когато става въпрос за физическо търсене на пазара на бижута, има повече търсене на платина, отколкото на паладий. И двата метала, както и повечето други пазари, видяха смущения в производството и търсенето през 2020 г., но 2021 г. изглежда много по-обещаващо, тъй като производството продължава да се разраства доста бързо по целия свят.

БВП в еврозоната се очаква да бъде отрицателен през първото тримесечие на 2021 г., което би означавало рецесия след поредното отрицателно тримесечие през третото тримесечие, но това е най-вече на цена, тъй като е било очаквано, докато според МВФ световният БВП се очаква да се увеличи с 5,4%, както посочи Кристин Лагард. Прогнозите за автомобилното търсене са за рекордно високи през 2021 г., водени от два основни фактора – растежа на търсенето от двата финансови гиганта, Китай и САЩ.

Търсенето на паладий по промишленост

Станахме свидетели на приличен икономически скок в Китай през 2020 г. и се очаква 2021 г. да бъде още една силна година. Китай представлява една трета от общото производство на автомобили в световен мащаб и се очаква да въведе по-строго законодателство за контрол на емисиите, което се очаква да помогне за поддържането на вътрешното търсене. Друга причина е силното възстановяване на американската икономика, особено в производството, което включва автомобили. Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ, една от основните политики на Демократическата партия беше зелената енергия, което означава затягане на законодателството за автомобилните емисии, така че след излагането на агресивна зелена програма по време на предизборната кампания на Джо Байдън, от тях се очаква да действат по-решително.

Прекаленото количество пари, вложени в световната икономика чрез програмите за парично и фискално стимулиране, трябва да подпомогнат икономическия растеж и производството от една страна, което също ще увеличи търсенето на физически паладий. От друга страна, тези парични средства също ще филтрират през финансовите пазари и ще увеличат търсенето на паладий фючърси на валутния пазар, което също ще има положително въздействие върху цената.

Доставка – Предлагането е много по-малко гъвкаво от търсенето; големите увеличения са много трудни, но могат да бъдат намалени поради прекъсвания. През април и май 2020 г. строгите правила за блокиране принудиха много южноафрикански минни компании да преустановят дейността си за определен период от време, което повиши цените на паладия, оттук и бичият обрат през юли миналата година.

Рециклирането представлява голяма част от физическия паладий в годишната доставка. Въпреки това, според Metals Focus, „Възстановяването на запасите от мина през тази година и очакванията за увеличено рециклиране няма да компенсират нарастването на търсенето, което ще доведе до десетия пореден физически дефицит през 2021 г. Това допълнително ще изчерпи надземните запаси, поставяйки допълнителен възходящ натиск върху цената на паладия. “

Според британския рафиниращ метал от платинена група (PGM) Джонсън Матей, през 2019 г. паладийът е бил най-диверсифицираният метал в географски план, като около 38% от доставките идват от Южна Африка, около 41% от Русия и останалите 21% от другаде. Старшият стратег на ABN AMRO Group FX и благородните метали Жоржет Боел очаква по-високи цени на паладий през 2021 г., въпреки че увеличението вероятно ще бъде “умерено”, каза тя. „Все още има недостиг на доставки поради по-голямото търсене на паладий за автомобилни конвертори, за да се отговори на по-строгите стандарти за емисии в Китай и Европа в бъдеще“, каза Боеле в изследователска бележка.

Дял на предлагането на паладий по държави

Глобалното изследване на Standard Chartered Bank, анализатор на благородни метали Суки Купър, заяви: „Пазаловият пазар ще остане недостатъчен, докато платината вероятно ще се затегне през второто полугодие, тъй като рискът от заместване набира скорост към края на годината.“ Паладият е в ограничено предлагане, с производствените проблеми в Русия и Южна Африка, а някои водещи производители на PGM биха могли да допринесат за ограничаването на предлагането в бъдеще.

В съоръжението за Норилски никел в Русия съществува проблемът с вечната замръзналост, което може да доведе до известно намалено производство в бъдеще. Ако нещо се случи с тяхната инфраструктура и те трябва да се възстановят или да се укрепят по някакъв начин, това може да забави производството. Тъй като добивът в Русия може да бъде повлиян надолу и прекъсванията, наблюдавани в Южна Африка през 2020 г., Ралф Алдис от американските глобални инвеститори предполага, че откритите наскоро депозити могат да облекчат ситуацията. Той спомена, че проектът за златни мини „Чали“ в Австралия е нещо, което трябва да се обърне внимание.

Прогнози за паладий

Големи организации, по-специално компании, занимаващи се с производство на автомобили, и хедж фондове, които инвестират в автомобилни компании, правят свои собствени анализи и прогнози за суровини, използвани в производството на автомобили. Паладийът е един от тези материали и привлича вниманието на големите корпорации. Изброихме някои от техните прогнози за първото тримесечие и цялата 2021 година.    

Организация Q1 2021 Q4 2021 AVG 2021
ABN Amro 2 000 2161 2 000
ANZ Bank 2,332 2 205 2 110
БОЦИЛ 2300 2250 2,325
BofAML 2750 2 500 2 500
CPM Group 2232 2210 2,171
CRU Group 2100 2157 2240
Capital Econ 2175 2252 2100
Citigroup 2 400 2650
Commerzbank 2200 2200 2200
E D & F Човек 2150 2300 2350
EIU 2,292 1 802 1,193
ETFS Capital 2 500
Бързи пазари 2,380 2 400
GoldCore 1950 2 115 2 221
Интеза Санпаоло 2200 2200 2150
Investec 2,314
JP Morgan 2450 2450 2163
Jefferies 2200 2250
Macquarie Group 2 500 2 400 2 500
Източник: Инвестиране

Съотношение злато-паладий и корелация XPD / USD

Съотношението злато-паладий (XAU / XPD) отчита стойността на всеки метал спрямо другия. По-голямата част от времето това съотношение е над паритета (1). Това означава, че златото е по-скъпо от паладия, което се потвърждава от цената в историята на графиката и за двата метала. Има само два случая, в които паладийът е бил по-скъп от златото, веднъж от 1998 г. до 2002 г., а другият път е точно сега. Съотношението е в низходяща тенденция от 2009 г., а през 2019 г. падна под паритета. След отскок в началото на пандемията на коронавируса, който изпрати златото до рекордни върхове и измести XAU / XPD съотношението близо до 1, мечият тренд отново се възобнови, тъй като паладийът възобнови възходящия си тренд, докато златото оттогава стана мечешки. Има повече място за недостатъка в сравнение с минимума от 2001 г. и още няколко години преди да се върне нагоре над 1, което показва по-нататъшен импулс в паладия, ако златото не падне твърде бързо.  

От 2014 г. до 2016 г. индексът на щатския долар скочи, както е показано на диаграмата DXY по-долу. През същия период XPD / USD отстъпи по-ниско, което означава, че увеличението на щатския долар оказа отрицателно въздействие върху цената на паладия. От 2016 до 2018 г. DXY се превърна в мечи, като падна от 103 точки на 88 точки, а XPD / USD се увеличи от 480 на 1140 долара. По време на шока от първата половина на март 2020 г. DXY скочи от 94 точки до 103 точки, докато паладий се срина по-ниско, само за да се обърнат нещата през следващите месеци. Така че, когато търгуваме с паладий през следващите месеци, трябва да държим под око DXY.

20-те седмични SMA тласкат DXY надолу

Технически анализ на паладий – Плъзгащите средни стойности все още се увеличават

Както бе споменато по-горе, паладийът е бичи от 2008 г., като бичият тренд набира скорост от 2016 г. След краха в началото на 2020 г. бичият тренд отново се възобновява. Той се търгуваше между 200 и 300 долара до края на 90-те години, когато направи силен бичи ход, отчасти обусловен от увеличеното му използване в компютърната дотком индустрия, която нарасна през този период. Той проби над нивото на големия кръг при $ 1000 за първи път, но се върна към нормалния си диапазон в началото на 2000-те. По време на кризата през 2008 г. паладийът не се покачи толкова, колкото златото, и се търгува в бавен, но стабилен възходящ тренд до 2008 г., което означава, че нараства като стойност като стока, тъй като глобалната икономика се възстановява от 2008 г. 09 икономическа криза. Но търговските мита между САЩ и Китай го накараха да нарасне по-високо от 2008 г., тъй като стана ясно, че е в ход търговска война. Това означаваше, че паладийът действаше като сигурно убежище, превръщайки се в изключително бичи по време на несигурни времена. Това беше потвърдено, когато XPD / USD нарасна през януари и февруари 2020 г., тъй като епидемията от коронавирус удари Китай. Той трепереше през март и април, но възобнови възходящия си тренд през юли, което потвърждава статута му на безопасно убежище. 20 SMA (сив) се справя чудесно като подкрепа на месечната графика, като тласка цената по-високо. През януари видяхме спад, но тази плъзгаща се средна отново се запази като подкрепа и цената се върна нагоре.

 Ethereum продължава да намира подкрепа на 20 SMA

Преминавайки към седмичната графика, той също така насочва към паладий. Цената се е повишила над всички пълзящи средни за този времеви период и след бързото спадане миналата година тя се върна над това и остана там, след като отскочи 100 SMA (зелено) през март 2020 г. 50 SMA (жълто) има се превърна в индикатор за крайна подкрепа за XPD / USD оттогава, който се проведе за пореден път през последната седмица на януари, след което видяхме силен отскок през първата седмица на февруари. Това предполага силен натиск върху покупката при 50 SMA, така че купувачите остават отговорни за паладия. 

Изглежда, че повторението е приключило на седмичната графика

Паладий на живо

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector