Хазартът за търговия с акции ли е?

Фондовите пазари бяха наистина нестабилни тази година. Видяхме някои необикновени ходове, които ги прекараха през влакче, уведомявайки цените на акциите хиляди точки надолу и отново, както разгледахме в раздела ни за прогнози. Това повдигна въпроса дали търговията на фондови пазари е хазарт или може да бъде печеливш бизнес, както всички останали бизнеси, които включват известен риск.

 

Извънредни времена, водещи до извънредни движения на всички пазари

 

Вярно е, че волатилността беше изключителна на пазарите на чорапи тази година. Германският индекс Dax се срина с около 5500 пункта по-ниско в края на февруари и началото на март, след избухването на пандемията на коронавирус в Европа, която навреди на настроенията на финансовите пазари, изпращайки рискови активи като фондовите пазари надолу. Ако сте били много преди този ход без спиране, има вероятност да сте загубили сметката си, освен ако не разполагате с голямо количество средства или не търгувате с много малки размери. Ако сте се опитали да търгувате този срив и сте се провалили близо до дъното, тогава е трябвало да загубите и акаунта си. Това прилича малко на хазарт на фондовите пазари.

Някои анализатори очакват нов срив в акциите през следващите месеци

Но ситуацията беше подобна навсякъде. Много неща се случиха тази година по целия свят. Целият свят се променя бързо, включително политиката и икономиката, което причинява хаос на всички пазари. Суровините също се сринаха през пролетта, като американският суров петрол WTI поевтиня до -40 долара, което е много по-лошо. Така че, ако сте били в сделка за покупка на акции, представете си дали сте били дълго време в суров петрол. Валутите и криптовалутите също преминаха през влакче в увеселителен парк. Така че, нищо не е наред с фондовите пазари, особено сега, когато те някак се успокоиха.

 

Сривовете не се случват твърде често

 

Катастрофата на коронавируса беше наистина масивна през пролетта тази година и се случи на всички пазари, тъй като реалната икономика също беше силно засегната. Но този вид срив не се случва през цялото време, всъщност се случва много рядко, веднъж или два пъти на всяко десетилетие. В началото на 2000-те Dax загуби около 6000 точки, но това отне няколко години. През 2008 г. цената падна с няколко хиляди точки, което отне малко повече от година.

Гръцката дългова криза през 2011 г. също беше сериозно съпротивление за настроенията към риска навсякъде, което доведе до бърз ход на борсите. Другите случаи, когато акциите преминаха през голямо отстъпление, бяха когато централните банки започнаха да изтеглят ликвидност през 2016 г., след като харчеха тонове пари в продължение на десетилетие, след финансовата криза от 2008 г., която пусна диаграми надолу и през 2018 г., след като Доналд Тръмп наложи търговски мита на Китай, откривайки търговска война. Но никой от тях не беше толкова масивен и бърз едновременно с катастрофата, която се случи в началото на тази година. Така че този вид сривове не се случват твърде често. Ако ви хване някой от тях от грешната страна и загубите акаунта си, това вероятно е липса на търговски умения.

 

Как да избегнем хазарта на фондовите пазари


 

Установено е, че участието в търговия на финансови пазари включва известен риск. Не можете да предвидите всички събития, които ще се случат навсякъде по света, с ефект върху фондовите пазари. Но ние можем да се подготвим, за да избегнем загубата на цялата сметка при срив като този, който видяхме тази година. Има много техники и търговски стратегии, които могат да помогнат на търговците да избягват подобни сценарии, дори ако биха могли да получат удар, което е нормално, когато търгувате на форекс. Някои от тези идеи можете да намерите в нашите форекс прогнози за следващите месеци.

 

Търговия с дългосрочни диаграми

 

Търговията изглежда много сложна, ако погледнете графики с по-малки времеви рамки. Има много шум, като цената се движи нагоре и надолу, без да има ясна посока или индикатори, които да определят кога идва обръщането. Но ако намалите мащаба и погледнете по-голямата картина, всичко изглежда много по-ясно и търговията става много по-лесна изведнъж. Ако погледнете графиките с по-малък период, като часовите или H4, те изглеждат объркващо и дори свещниците не са ясни, което не сигнализира за нищо, тъй като те са чудесни индикатори за показване на обрати на други пазари. Има и много пропуски от ден на ден или през уикенда, които са подвеждащи, особено за търговци, които обичат да търгуват с пропуски.

Въпреки нестабилността, натискът нараства в месечната графика

Така че за редица търговци търговията с по-малки графики от времеви рамки на фондовите пазари може да изглежда като хазарт, тъй като много правила за търговия не се прилагат. Но ако погледнете дневните графики или по-високи, тогава картината изглежда много по-малко объркваща. Разглеждайки месечната диаграма на Dax, тенденцията е доста ясна. Купувачите продължават да натискат по-високо, като ниските стойности се повишават и по време на изтегляния поради причините, които споменахме по-горе, освен в началото на тази година.

 

Да бъдете на купувача Long / Side

 

Фондовите пазари имат навика да се връщат от бездната и да се бутат нагоре през цялото време. Те наистина преминават през някои основни отстъпления, които изглеждат брутални на по-малките класации, както и опустошителни за някои търговци, но в крайна сметка те се обръщат по-високо след такива периоди и дългосрочната възходяща тенденция се възобновява отново.

Фондовите пазари са били бичи завинаги и това е разбираемо, тъй като инфлацията продължава да се увеличава, което увеличава цената на всичко през десетилетията. Това означава, че пътят към фондовите пазари е бичи и мястото, което трябва да бъдат за търговците, е дълго / купуват. Всичко, което трябва да направим, е да изчакаме прилично проследяване и след това с определени акции или индекси, като оставим и малко прилично място, за да се размърда цената за известно време, преди да се обърне.

 

Използване на пълзящи средни като индикатори за подкрепа и обръщане

 

Фондовите пазари са много модерни, както споменахме по-горе и през цялото време те се увеличават. Но те не се качват по права линия или не следват права линия на тренда, тъй като търговията се случва в реалния живот, според настроението на финансовите пазари и настроението не се интересува от геометрията. Така че, не използвайте индикатори като линии на тенденции, които трябва всичко да е точно до точката. По-скоро използвайте индикатори, които са по-гъвкави и имат история на работа добре, като подкрепа и съпротива, показващи нива на обръщане.

Ако сте използвали MA като индикатори за закупуване на S&Р, от 2010 г. ще грешите само веднъж

Плъзгащите се средни са чудесни показатели, които да се използват като подкрепа и съпротива; в случай на фондови пазари като подкрепа. Те поддържат основни индекси, докато тенденцията е възходяща, както видяхме в случая с Dax. В S&P500 това е още по-видимо. Когато цената намаляваше през 2000-те, те действаха като съпротива. От началото на последното десетилетие, когато тенденцията се обърна, те се превърнаха в подкрепа и вършат тази работа много добре. По-високите плъзгащи се средни времеви рамки като 200 SMA (лилаво) осигуряват подкрепа, когато отдръпванията са по-големи, докато по-малките като 20 SMA (сиви), когато тенденцията се ускорява. Търговията с по-малки размери, когато волатилността се увеличава, е друга очевидна техника. Така че, въпреки че понякога има много нестабилност на фондовите пазари, не е задължително да е хазарт, ако ги търгувате по правилния начин.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector