Преглед на Changelly: Дали Changelly е безопасен и законен през 2021 г.

Ако има нещо, от което екосистемата на криптовалутите не страда, това е липса на обмен.

Бърз поглед през пазарни двойки раздел за CoinMarketCap е достатъчен, за да потвърди зашеметяващия брой възможности за избор на търговците на криптовалута.

Повечето от тези борси изискват някакъв вид регистрация, но в зависимост от техните KYC изисквания може да минат няколко дни между първоначалното регистриране и времето, когато потребителят може да направи първата си сделка.

Changelly е различен. Това е борса без регистрация, предназначена да позволи на потребителите незабавно да сменят между различни криптовалути.

В тази статия ще разгледаме подробно услугата на Changelly. Първо обаче би било полезно да разгледаме някои от плюсовете и минусите на използването на тази борса.

Професионалисти

  1. Мъртъв прост потребителски интерфейс. Changelly е проектиран да бъде възможно най-опростен, дори за търговци, които са нови за крипто. Забравете за претрупаните оформления и сложните търговски възгледи, Changelly е прост и красив.
  2. Ниски такси за търговия. Changelly такси само 0,25% на техните борси с плаващ курс. Това е по-ниско от много други популярни борси. Coinbase Pro, например, такси 0,5% върху техните транзакции.
  3. Changelly има повече от 100 търговски двойки. Те поддържат почти всички най-популярни криптовалути.
  4. Changelly позволява на своите потребители да купуват крипто с кредитна карта.

Минуси

  1. Цените на Changelly могат да бъдат различни от първоначално цитираните. С плаващия им валутен курс не знаете на каква цена ще премине вашата търговия. Това може да бъде особено лошо в крипто, където краткосрочната волатилност може да бъде огромна.
  2. Може да е възможно да получите по-добър курс, като отидете директно на обмен на криптовалута. Binance, например, има такса за търговия от само 0,10%, което е доста по-ниско от 0,25% от Changelly.

Какво е Changelly?

Историята на Changelly започва с основаването си през 2015 г. от Константин Гладич. Три години Константин служи като изпълнителен директор на Changelly. След това, през 2018 г., той се оттегли и беше заменен от Иля Бере.

Първоначално Changelly е със седалище в Прага, Чехия. По-късно обаче борсата се премести в Малта поради крипто-приятелските разпоредби на страната и присъствието на други блокчейн компании. Бере отнася се за Малта като, "центърът на света на криптовалутите."

Според Crunchbase, Changelly има между 51 и 100 служители.

Търговия на Changelly

Changelly действа като посредник между търговците на криптовалута и големите борси, т.е. Binance, Coinbase Pro, Kraken и др. Ето как работи: потребител посещава Changelly и избира търговията, от която се интересува. Например, търгувайте два Ethereum за съответното количество биткойн.

Changelly взема тази информация и разпитва всички големи борси, търсейки възможно най-добрия обменен курс за тази сделка. След като протоколът Changelly намери най-добрата сделка, той връща тази ставка на търговеца.

Ако потребителят намери тази ставка благоприятна, той може да продължи с търговията. Changelly ще предостави адрес за депозит, на който търговецът трябва да изпрати крипто. Търговецът трябва също да предостави адрес за депозит, на който желае да бъде изпратена разменената крипто. След като потребителят изпрати крипто, Changelly автоматично ще завърши сделката и ще изпрати разменената крипто към сметката на търговеца.


Наистина е толкова просто. Основното предимство за потребителите е, че те могат да получат най-добрия курс от произволен брой големи борси, без да се налага действително да се регистрират в тях.

Такси за промяна

Changelly предлага два различни вида търговски услуги. Първият е обменният курс с плаващ курс. За този тип суап Changelly ще замени криптовалутата на търговеца на каквато и да е цената към момента, в който транзакцията се изчисти.

Например, крипто търговец може да котира цена от Changelly, но ако изпрати биткойн, може да отнеме двадесет или тридесет минути, за да потвърди и по това време обменният курс ще бъде различен.

Недостатъкът на този плаващ обменен курс е, че е невъзможно да се каже каква ще бъде окончателната сделка. Плюсът е, че таксите за търговия са ниски. Changelly начислява само 0,25% комисионна за обменния курс с плаващ курс.

Вторият вид размяна, който Changelly предлага, е търговия с фиксиран лихвен процент. В този случай Changelly предоставя на потребителя валутен курс и гарантира, че средствата му ще търгуват точно на тази цена. Предимството е, че всичко се знае предварително, няма да има изненади за нестабилност. Недостатъкът е, че таксите са по-високи от обменния курс с плаващ курс.

Като се имат предвид тези фактори, обменният курс с плаващ курс вероятно има смисъл по време на ниска волатилност. Обменът с фиксиран курс може да е по-добър, когато крипто пазарът е особено нестабилен.

Анонимен е Changelly?

Да! Changelly е една от малкото анонимни борси, останали в екосистемата на криптовалутите. Регулаторите все повече настояват за обмен, за да направят KYC задължителен и много от тях избират да спазват закона.

Когато разглеждаме Changelly срещу Shapeshift например, Shapeshift се поддаде на натиск и започна да изисква KYC от всички негови търговци. Това се възприема като предателство от крипто общността, особено като се има предвид това Ерик Вурхис, Главният изпълнителен директор на Shapeshift е криптопионер и уважаван член на общността.

Защитавайки решението си за прилагане на KYC Voorhees твърди, че това ще бъде задължително рано или късно и те просто искат да изпреварят регулаторите.

Changelly обаче не се поддаде на натиска. В момента всичко, което те изискват от своите търговци, е имейл адрес. Тъй като е възможно да се създадат анонимни имейл адреси, възможно е да се търгува анонимно на Changelly. Въпреки че винаги има опасения, че Changelly може да съхранява IP адреси, използването на VPN може да реши този проблем.

Changelly изисква ли проверка на идентификационния номер?

Changelly не изисква удостоверяване на ID за сделки с крипто към крипто. Както вече споменахме, единствената информация, която се изисква, е имейл адрес.

Changelly обаче изисква валиден документ за самоличност за търговия с кредитни карти и фиатни валути. Най-вече това се прави, за да се гарантира, че някой не може да използва открадната кредитна карта за закупуване на криптовалута.

Закупуване с кредитна карта

За да използва борсата Changelly за закупуване с кредитна или дебитна карта, първото нещо, което търговецът трябва да направи, е да създаде акаунт. За това е необходим валиден имейл адрес.

След като търговецът създаде акаунт, той трябва да избере коя фиатна валута би искал да използва. В момента Changelly приема USD, GBP и EUR. За съжаление към момента те не приемат PayPal.

Следващата стъпка е да започнете процеса на закупуване на дебитна карта. За това Changelly изисква сканиране на шофьорска книжка или паспорт. Те могат също да поискат селфи, въпреки че необходимите документи могат да бъдат различни в зависимост от това къде живее търговецът на криптовалута.

Струва си да се отбележи, че всички покупки на кредити и дебити всъщност се разрешават от трета страна, а не от Changelly. Борсата Changelly просто свързва крипто търговеца с надежден процесор за плащане. За пълно ръководство за покупка с кредитна карта, моля проверете уебсайта на Changelly.

начини за плащане

По-голямата част от сделките на Changelly са крипто към крипто. Например, когато разглеждаме Changelly срещу Coinbase, най-голямата разлика е, че Coinbase, с интегрирането на банковата им сметка и възможността да получават банкови преводи, е предназначен за фиатни транзакции, докато Changelly не е.

Като се има предвид това, Changelly може да приеме няколко фиатни начина на плащане. Освен кредитна карта е възможно и да продавате биткойн чрез SEPA банков превод.

Сигурно ли е Changelly?

Много търговци на криптовалути искат да знаят: законно ли е Changelly? Отговорът е да, Changelly е не само легитимен, но и изключително сигурен.

Changelly няма портфейл и не пази средства. Поради тази настройка хакерите не могат да крадат много. Те може да успеят да пренасочат за кратко средства, но Changelly бързо ще затвори депозитите и всичко, което хакерите вземат, ще бъде незначително в сравнение с това, което могат да откраднат от попечителска борса.

От основаването си през 2015 г. Changelly никога не е бил хакнат. Понякога обаче има и други проблеми. Например някои търговци случайно са изпратили грешна монета на адрес, т.е. Ethereum до адрес Ethereum Classic.

Когато това се случи, средствата могат да заседнат и транзакцията не преминава. За щастие Changelly има добра поддръжка на клиенти и техните специалисти за поддръжка на клиенти обикновено са в състояние да разрешат проблема. Понякога обаче търговецът няма да получи пълно възстановяване на сумата. Тъй като грешката е по вина на търговеца, въпреки че е трудно да се обвини борсата за криптовалута.

Докато повечето хора предпочитат да използват Changelly анонимно само с имейл адрес, някои потребители могат да се насладят на повишената сигурност и спокойствие, което идва с използването на Changelly чрез мобилното приложение. С помощта на приложението е лесно да проследявате транзакциите и да запазвате търговска история.

Къде се намира Changelly?

Както споменахме, Changelly е базиран в Малта, където крипто регулирането са много приятелски настроени. Въпреки тези приятелски разпоредби, Changelly все още забранява потребители от определени страни.

Според към техния уебсайт, Changelly не може да се използва от търговци от следните страни: Куба, Иран, Северна Корея, Крим, Судан, Сирия, Съединените американски щати (включително всички територии на САЩ като Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам, остров Северна Мариана и американската Вирджиния Острови (Сейнт Кроа, Сейнт Джон и Свети Тома), Бангладеш и Боливия.

Разбира се, иновативните потребители могат да открият възможността за достъп до Changelly с VPN дори от ограничена държава. Ако обаче Changelly установи, че транзакциите произхождат от забранена държава, те могат да замразят средствата.

Changelly има ли портфейл?

Не, Changelly няма портфейл. Цялата идея зад борсата е, че те не са лишаване от свобода и не съхраняват потребителски средства.

Когато сравняваме Changelly с друга криптовалутна борса, това наистина е характеристиката, която ги отличава. Като не съхранява средства, Changelly не трябва да се притеснява дали ще бъде хакнат. Това е добре за тях като крипто кражби са нетирали милиарди на монети на стойност долари през последните няколко години.

Changelly обаче е интегриран с няколко портфейла за криптовалута и има няколко предимства, които произтичат от тази интеграция. Първо, това улеснява търговията. Потребителите не трябва да изпращат средствата си към Changelly, те могат да инициират търговията директно от портфейла си. Второ, по-сигурно е. Тъй като търговията се извършва в портфейла, няма шанс потребителят да въведе грешно адреса на портфейла и случайно да загуби средства.

Портфейл Ardor и Портфейл Exodus и двете са интегрирани с Changelly, както и около дузина други популярни портфейли. Пълен списък с портфейли, които поддържат Changelly е достъпна тук.

Търговия на Changelly

В този преглед на Changelly обхванахме много теми, от начина, по който Changelly определя таксите до политиката им за анонимни сделки. Според повечето сметки най-голямата точка за продажба на Changelly е неговата лекота на използване. Те улесняват търговията с криптовалута, без да се налага да се регистрирате на борса. Това може да бъде особено полезно, тъй като Changelly има повече от 100 търговски двойки.

Changelly е известен и с компетентната си поддръжка на клиенти. В случай, че търговците имат проблем на платформата, те могат да се свържат с екипа за поддръжка на клиенти и да разрешат проблема бързо.

Приложението Changelly също улеснява търговията с криптовалута и проследяването на транзакциите. Това може да бъде полезно за данъчно отчитане, особено за държави със строги данъци за криптовалута като Обединеното кралство.

Като цяло Changelly е един от най-добрите борси в криптовалутната екосистема. За разлика от някои други централизирани борси, той никога не е бил хакнат и с уникалния си модел, който не е попечител, едва ли ще бъде. Като се има предвид, че Changelly е лесен за използване и дава възможност да се купува криптовалута с банкова карта, вероятно е обемът на търговията им да нараства само в бъдеще.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map