Волатилността на британската лира се умножава драстично; USD / CAD става следващата основна двойка, която избухва

Преди невероятния паунд „флаш срив“ в петък сутринта по време на азиатската сесия, позиционирането на дребно върху GBP / USD беше много екстремно. За всеки търговец, който държеше къса експозиция на тази двойка, имаше не по-малко от шест търговци, които бяха заети на дълги позиции. Това е добър пример за търговци на дребно, които търгуват срещу основна тенденция и губят пари за по-опитни търговци. Ако направите изчислението, ще забележите, че повече от 85% от търговците на дребно са били тази двойка преди катастрофата да се случи. Сривът значително намали този брой до 2,3 дълги позиции за всяка къса. Това означава, че 69,7% от търговците на дребно вече държат дълги позиции, което все още се счита за екстремно четиво, но не и толкова екстремно, колкото преди светкавичната катастрофа. Може би не изглежда голяма разлика „преди и след“, но със сигурност е така. И така, какво можем да заключим от тези цифри? Търговците на дребно бяха силно ударени от светкавичната катастрофа, която зае много дълги позиции. Стоп загубите на някои търговци бяха задействани, докато други получиха маржин повиквания и позициите им бяха принудително затворени.

 

Какво точно е причинило срива не е ясно, но някои казват, че алгоритмичната търговия е могла да играе роля. Разбира се, има много несигурности, които обграждат темата за Брекзит, но в петък сутринта не е имало конкретен основен катализатор, който да оправдае спад от този мащаб. Да се ​​види подобен срив на ликвидни валути като този е забележително. Със сигурност тънките пазарни условия изостриха шока – беше по време на азиатската сесия, а също и в петък на NFP – идеалните пазарни условия за светкавичен срив. Нека да разгледаме няколко диаграми:

 

GBP / USD дневна графика

 

В момента текущата пазарна цена е далеч от долната граница, откъдето излезе в понеделник миналата седмица. Бих искал да видя повторно тестване на това ниво на пробив, но може би цената няма да го посети скоро. Ако цената успее отново да достигне това ниво, тя може да предложи чудесна възможност отново да се скъси Имах няколко позиции с къси лири, когато се случи сривът на светкавицата, но всички бяха затворени, когато спечелих от тях. Валутите, срещу които продадох лирата, са щатският долар, японската йена и еврото. В момента търся добри възможности да вляза отново в къси сделки на лирата. Просто не обичам да гоня цената на този етап. Подобно на тази дневна графика на GBP / USD, очевидно е, че в момента цената е наистина свръхпродадена. За да стане още по-ясно да се види това тук е същата диаграма с RSI осцилатор, поставен върху нея:

 

GBP / USD дневна графика

 

Тук можете да видите, че индикаторът RSI ни дава свръхпродадено отчитане. Под 30 се счита за препродадена. Сега, когато инструментът се търгува на нива на свръхпродажба, това не означава, че той ще поскъпне всеки момент, но по-вероятно е да възникне корекция, когато пазарите са свръх закупени или свръхпродадени. Валутните двойки могат да останат в състояние на свръхпродажба или свръх покупка за продължителен период от време. Вижте следния пример:

 


GBP / USD дневна графика (2012/2013)

 

Разбира се, цената може да продължи да търгува на юг без значителна корекция за известно време. Може би бихте могли да спечелите пари, ако въведете кратко на текущата цена, но може би бихте могли да уловите по-добра възможност, ако първо изчакате да се извърши корекция. Ето пример за това, за което говоря:

 

GBP / USD дневна графика (2014)

 

Нека поговорим за свещта с надпис „„ да се преструваме, че това беше свещта от петък “. Както можете да видите в този пример, имаше някои наистина силни продажби, които лесно биха могли да привлекат търговците да преследват мечият импулс. Тази голяма червена свещ основно се затвори в дъното на деня, което ни казва, че продавачите са контролирали до нейното затваряне. Наричаме това обръсната лента (тя няма фитил в долния си край). Много пъти този тип свещи показват, че може да има още загуби. Ако погледнете петата свещ преди тази, която съм маркирал на диаграмата, ще видите, че това е също мечешки бръснат бар. Също така ще забележите, че бихте реализирали добра печалба, ако въведете кратко в края на тази свещ, тъй като цената продължи да спада. Има обаче някои основни разлики между тези две свещи. Първият се формира след наскоро възстановяване на 20-EMA и е сравнително близо до 20-EMA, но вторият е далеч от него. Първата бръсната лента не се затваряше с RSI в свръхпродажба, докато втората. Ако беше влязъл късо в края на втория бръснат бар, пазарът щеше да се движи срещу вашата търговия с 260 пипса, преди да се обърне отново. Вероятно бихте били спрени преди възобновяването на низходящия тренд.

 

Сега погледнете агресивните и консервативни записи, отбелязани с червения кръг. Ще забележите, че пазарът се е движил в полза и на двете къси сделки първо, преди да е настъпило някакво възстановяване. Това са видове настройки, които търсим. Тук бихме могли да влезем в сделки с висока вероятност и да използваме много по-строги стоп загуби.

 

Разбира се, има и други начини да играете тази двойка през следващата седмица. Не всички търговци обичат да търгуват на дневни графики. Тази седмица може да има наистина страхотни възможности за скалпиране на GBP / USD. Ето пример за това как да търгувате с кабел от 5-минутна диаграма:

 

GBP / USD 5-минутна диаграма

 

Тук можете да видите поредица от импулсивни и коригиращи вълни. Не забравяйте, че ние искаме да търгуваме само в посока на преобладаващата тенденция. Ще видите, че в тази диаграма цената е под 4-часовите и почасовите 20-EMA (зелената и червената експоненциални пълзящи средни). Също така можем да видим, че е имало определена продажба и че цената се търгува предимно под 20-EMA (синята експоненциална пълзяща средна). В трите червени кръга ще забележите свещи с фитили нагоре, които ни показват, че продавачите отново влизат на пазара. Забележете, че тези свещи са се появили или на 20-EMA, или много близо до него. Идеята е да изчакате свещ като тази и да влезете в къса позиция, когато цената пробие дъното на тази конкретна свещ. Това означава, че търгувате с потвърждение, че на пазара има поне някакъв вид продажба. Така че, ако цената продължи да расте и не успее да пробие ниската на сигналната свещ, поръчката ви няма да бъде задействана. Когато използвате този подход, можете да поставите вашата стоп загуба на няколко пипса (напр. 3 пипса) над максимума на сигналната свещ и да вземете печалба от поне два пъти размера на дистанцията на стоп лос. Можете също така да търгувате без тейк печалба и просто да проследите стоп загубата си. След това можете да мащабирате от половината позиция, когато търговията достигне двойно разстояние от стоп загуба и да оставите другата половина да отиде за домашно бягане. Има няколко различни начина за влизане и управление на сделки като тези и начина, по който ще го направите, ще зависи от вашия стил на търговия и личност.

 

USD / CAD

 

USD / CAD дневна графика

 

Най-накрая излязохме от този триъгълник! Въпреки че щатският долар отчете слабо представяне в петък, канадският долар беше още по-слаб през деня. Това, което прави този пробив толкова привлекателен, е, че е преодолял сливането на два важни елемента на съпротива, а именно 200-дневната пълзяща средна и върха на този триъгълник. В петък двойката затвори здраво над двете. Това е първото затваряне над 200-дневната плъзгаща се средна за 148 търговски дни. Не забравяйте, че тази пълзяща средна често се използва като филтър за тенденция от инвеститори и спекуланти. Можете да сте сигурни, че силното затваряне в петък няма да остане незабелязано от големите играчи на институционалния пазар. Ето по-отблизо същата диаграма:

 

USD / CAD дневна графика

 

Забележете как цената няколко пъти отхвърли съпротивлението на триъгълника и 200-дневната плъзгаща се средна. Цената често отскача от важно ниво на съпротива (или подкрепа), преди да пробие през нея.

 

Не бих посъветвал търговците да влизат в дълги позиции в тази двойка в момента. Винаги е по-безопасно да изчакате корекция на цената и благоприятно формиране на свещник, преди да започнете нови сделки. Нека разгледаме седмична диаграма:

 

USD / CAD седмична диаграма

Дългосрочната тенденция очевидно е възходяща и може би скоро бихме могли отново да се сблъскаме с някаква импулсивна покупка.

 

В момента настроението на дребно към USD / CAD е мече, което показва, че двойката вероятно ще продължи да напредва. Не забравяйте, че настроението на дребно се използва като противоположен индикатор. В момента има 1,888 търговци, които са кратки за всеки търговец, който е дълъг.

 

Слабостта на канадския долар в петък вероятно е свързана със спада, който видяхме в цената на петрола. Канадските номера за промяна на заетостта, които бяха публикувани в петък (едновременно със слабите номера на NFP в САЩ) излязоха много по-добре от очакваното. Независимо от това, канадският долар беше победен от американския долар, въпреки че номерата на NFP бяха доста разочароващи. Канадският долар определено показва явни признаци на слабост и ако получим по-дълбоко отстъпление в цените на петрола през следващата седмица или две, USD / CAD може да предложи някои сочни настройки за дълги сделки.

 

В момента GBP / USD и USD / CAD са единствените основни двойки, които наистина ме привличат. Останалите основни двойки нямат ясна посока.

 

Икономически новини и други събития

 

Най-важното събитие за новини, което да гледате тази седмица, е най-новият протокол от заседанието на FOMC, който се публикува в сряда от 18:00 GMT. Освен това имаме номера за продажби на дребно в САЩ, PPI и продажби на дребно, които да гледаме в петък в 12:30 GMT.

 

Утре имаме почивки в Хонконг, Канада и Япония, които може да доведат до по-тънки условия на пазара, отколкото обикновено.

Успех в търговията!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector