Трудна, но печеливша година – годишен анализ за 2016 г.

Преминахме още една година. 2016 г. вече е история, но беше емоционална година, пълна с валутни събития. Не е било най-лесното време, но ние добавихме още няколко оръжия към нашия арсенал за търговия.

Настроенията на инвеститорите се изместиха от отрицателни към положителни няколко пъти и валутният пазар последва примера му, но нашите търговски стратегии ни държаха на повърхността и осигуриха добра печалба през 2016 г. в това влакче в увеселителен парк на пазара.

През 2016 г. трябваше да използваме всякакви стратегии. Дългосрочните и краткосрочните стратегии за търговия, като скалпиране, фундаментални и технически стратегии, бяха включени в нашия учебник за търговия на форекс тази година.

Всички тези стратегии доведоха до 731 форекс сигнала тази година, 220 от които бяха дългосрочни, докато останалите 511 бяха краткосрочни, в сравнение с миналата година, когато направихме малко над 4000 пипса и обещахме да увеличим печалбата тази година. Спазихме това обещание, тъй като нашите форекс сигнали ни донесоха 4 907 пипса.

Имахме само един загубен месец тази година, февруари, който беше времето, когато финансовите пазари преминаха през панически период, но се възстановихме добре. Всички останали месеци бяха наистина печеливши за нас, въпреки някои от най-важните политически промени, които видяхме след падането на Желязната завеса в Източна Европа.  

Никой не би повярвал на това в началото на 2016 г., но Брекзит се случи и Тръмп спечели президентските избори в САЩ. Сега, една година по-късно, светът е малко по-различен, глобалната икономика е малко по-добре, но резултатите ни останаха последователни.

Нека да отпразнуваме пипсовете, които направихме през 2016 г.

Форекс сигнали

Що се отнася до форекс сигналите, мога да кажа, че почти мога да си спомня всичко, през което преминахме тази година. Как мога да забравя паниката, която обхвана финансовите пазари през февруари, която почти предизвика нова глобална криза … или Брекзит? Загубихме няколко пипса през февруари, но направихме двойно тази сума през юни, когато британците гласуваха да напуснат ЕС, въпреки че трябваше да залагаме срещу света.

Всъщност не бихме могли да поискаме по-добро начало на тази година, когато приключихме януари с печалба от 818 пипса. Но пазарът имаше други идеи. Тъмният облак на съмнение обиколи финансовите пазари през първите дни на февруари и не след дълго всички започнаха да се паникьосват.

Паричните потоци във валути на безопасно убежище, като JPY, когато са в режим на паника, така че въпреки че тази основна валута е най-слабото звено през 2015 г., през февруари 2016 г. йената е най-големият победител. Отворихме няколко дългосрочни сигнала, докато тази двойка форекс се плъзна надолу, надявайки се, че нивата на подкрепа 116, 115 и 110 ще се запазят, но цената премина през тях като нож през масло.

Срязаха ни ръцете, опитвайки се да хванем този падащ нож, така че трябваше да върнем на пазара около половината пипсове, които направихме през януари. Ние обаче променихме нашата търговска стратегия и за кратко се изправихме на крака, така че до края на май бяхме над 1500 пипса в зелено.

През юни Brexit беше победител … но както споменахме по-горе, поехме в обратната посока, залагайки срещу еврото и лирата в последната търговска сесия преди референдума. До сутринта на следващия ден получихме 400 пипса печалба от тези два дългосрочни форекс сигнала. Не се чувствах правилно да залагам срещу света, но някой трябва да бъде защитник на дявола.

Юли до октомври беше доста прав за нас. Печалбата ни беше стабилна на около 400 пипса на месец, така че годишната ни печалба продължаваше да се натрупва. За щастие за нас, сривът от 700 пипа GBP през октомври не ни докара. Или може би бяхме твърдоглави да не се противопоставяме на GBP / USD за каквото и да е, докато Брекзит всъщност не се случи. Само тогава дългосрочната тенденция на GBP може да се измести нагоре.


Продължихме със същото представяне през ноември и декември, въпреки огромния шок след триумфа на Тръмп. Ние продадохме EUR / USD преди деня на изборите, тъй като всички анкети извеждаха Клинтън напред, но тя загуби и валутният пазар стана психически за няколко търговски сесии.

Нашият форекс сигнал преживя скока от 300 пипа през първите часове след изборите. След това, с изминалите часове и дни, пазарът най-накрая видя нещо, което беше пред нас; Тръмп е положителен за Buck, период, поне в близко бъдеще.

Получихме още няколко точки от този EUR / USD сигнал, но все още далеч от потенциала му. Независимо от това, направихме 968 пипса през последните два месеца, завършвайки 2017 г. с 4 907 пипса в нашата форекс сметка. Количеството пари, което сте спечелили от нашите форекс сигнали, зависи от размера на сметката, но ако използвате 10 пъти ливъридж … тогава сметката ви трябва да бъде около 5 пъти по-голяма сега и това е, ако сте търгували само една и съща сума във всеки търговия като първия ден.

Да приемем, че на 1 януари сте имали сметка от 10 000 долара. Ако сте използвали 10 пъти ливъридж при първата сделка, това означава, че ще печелите / губите $ 10 / пипс. Печалба от 5000 пипа означава до момента печалба от 50 000 долара.

Но размерът на търговията се увеличава с увеличаване на сметката, така че ако само пренастройвате позициите си в края на всеки месец, геометричната прогресия увеличава още повече печалбата ви.

След като направите 800 пипса през януари (което означава $ 8,000 допълнително във вашата валутна сметка), през февруари търгувате почти двойно тази сума, така че печалбите / загубите ще бъдат в натура. В този случай, какъвто е начинът, по който валутните търговци наистина търгуват, досега вашата сметка би била около 50 пъти по-голяма.

Повечето от печалбата ни тази година идват от EUR / USD и GBP / USD, тъй като около половината от нашите сигнали са в тези две двойки форекс. Но NZD / USD и AUD / USD не останаха много назад. Също така направихме 111 пипса от USD / JPY, което е достатъчно добро, като се има предвид болката, която тази двойка ни накара през февруари. И така, имахме доста добра година в крайна сметка и съотношението ни печалба / загуба остана същото като миналата година при 71:29.  

Пазарът тази седмица

Миналата година завърши с доста положително усещане за пазарите. FED току-що беше повишил лихвените проценти за първи път от около десетилетие, което означаваше, че американската икономика върви в правилната посока. ЕЦБ (Европейската централна банка), от друга страна, увеличи програмата си за парично облекчаване, което означаваше, че икономиката на еврозоната скоро ще тръгне в правилната посока.

Поне така го прие пазарът, когато ЕЦБ намали допълнително лихвените проценти миналия декември. Евро двойките поскъпнаха с повече от пет цента. Всъщност икономиката на еврозоната се насочи в правилната посока тази година и икономическите данни за EZ, които видяхме през 2016 г., категорично подкрепят тази гледна точка.

Но, разбира се, нищо не е толкова лесно или толкова напред, що се отнася до глобалната икономика. Финансовите пазари навлязоха в опасен период на паника през февруари поради редица причини: забавяне на зимата в САЩ, ниски цени на петрола и ниска инфлация / дефлация на някои места като Япония и, разбира се, притеснения за китайската икономика.

Всички тези елементи предизвикаха низходяща спирала и светът едва не се озова в нова глобална криза. Тогава политиката започна и форекс пазарът никога повече не погледна икономиката, отчасти поради значително подобрение в световната икономика. Всички основни икономики на света навлязоха в друга фаза тази година, като инфлацията и БВП нараснаха добре.

Но никога не можете да имате миг мир в този бизнес. Точно когато глобалната икономика се подобри, британците решиха да объркат всичко през юни, когато гласуваха да напуснат Европейския съюз. Това обърна внимание на тъмните облаци на евентуален разпад на ЕС.

Паундът загуби около една пета от стойността си на следващия ден и през следващите няколко месеца загубите се увеличиха до около една четвърт. Впоследствие икономиката на Обединеното кралство се сви поради девалвация в жилищния сектор, така че се изплъзна на 6-то място в глобалната класация (от 5-то), което сега е заето от Франция. Преди да забравя, GBP претърпя нов флаш срив по време на октомврийска нощ, но се възстанови бързо.   

Следващото събитие, което следваше, беше дългоочакваната и много обсъждана среща на ОПЕК. След месеци на преговори и шпионски игри, картелът най-накрая реши да намали добива на петрол и те убедиха производителите на петрол извън ОПЕК също да се присъединят. Цените на петрола са по-добре сега и инфлацията се е повишила в резултат на това, така че това е положително събитие, въпреки че трябва да платя малко повече на бензиностанциите за галоните в моя резервоар.

Това не беше всичко, но най-голямата изненада тепърва предстоеше. Президентските избори в САЩ трябваше да бъдат пряко събитие, с Клинтън далеч напред във всички анкети. Но изборите в Обединеното кралство миналата година и Brexit по-рано тази година ни научиха да не залагаме къщата си на тези анкети. Не мина много време, преди избирателите отново да хвърлят урните в кофата за боклук, този път с американските избиратели.

Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ и ще бъде следващият президент на САЩ след няколко дни, но противно на консенсуса на пазара преди това, неговото председателство е по-вероятно да бъде положително за американската и глобалната икономика в краткосрочен план. Амбициозен план за фискален стимул, по-добри пазарни настроения, по-ниски данъци и по-малко регулиране трябва да дадат нов тласък на световната икономика. Като се добави и фактът, че републиканците взеха и сената, което означава, че за разлика от Обама, колата на Тръмп няма да има кал на колелата си – всичко си идва на мястото. Всичко започва да има смисъл сега, следователно скокът на щатските долари през последните няколко седмици.

FED трябваше да затвори тази година отново по подобен начин като през 2015 г. Те обещаха да повишат лихвените проценти два до четири пъти тази година, но само ги увеличиха още веднъж с още 25 bps (базисни точки). Отново обещаха повече походи за следващата година, но ще видим дали ще спазят думата този път.

Икономически данни

В началото на тази година икономическите данни бяха доста разочароващи. Отчетите за инфлацията от Европа продължават да пропускат очакванията, тъй като остават около 0-0,1%, а Япония отново опитва дефлация.

Американската икономика също не се справяше много по-добре. След страхотен пролетно-летен период през 2015 г. американската икономика навлезе във вегетативно състояние през късната есен и се влоши през зимата. Той се разля и през първите няколко месеца на тази година.

От другата страна на земното кълбо китайската икономика страда, както и данните за БВП и производството непрекъснато разочаровани. Сякаш не беше достатъчно, развиващите се пазари също страдаха поради ниските цени на суровините и слабото търсене от страна на големите / развитите икономики.  

Но по някакъв начин цялата картина стана по-ярка с настъпването на пролетта и глобалните икономически данни се подобриха допълнително през годината. Япония най-накрая се измъкна от дефлация, инфлацията в еврозоната се приближи до 1% от равнището преди година, докато отчетите за услугите и производството също впечатлиха, особено през последните няколко месеца.  

Освен инфлацията, пазарът на труда се подобри неимоверно както в Европа, така и в САЩ. Потребителските и инвеститорските настроения също се повишиха, но заплатите по някаква причина остават слаби.

Е, това е първата истинска вълна на глобално икономическо подобрение от 2008 г. насам (GFC) (глобална финансова криза), така че не очаквам заплатите да се вдигнат със същите темпове като останалата част от икономиката, тъй като те са последното нещо, което се покачва след всичко останало. Но като цяло световната икономика е на много по-добро място в края на 2016 г., отколкото преди година.

Анализ на двойки

В годишен преглед като този единствените форекс графики, които трябва да се разгледат, са седмичните или месечните диаграми, а единствените двойки форекс, които изобразяват общата картина, са USD / JPY и EUR / USD, така че нека ги разгледаме.

Както можете да видите от месечната диаграма USD / JPY по-долу, тази двойка валута достигна своя зенит към средата на 2105 г. и се търгуваше в диапазон от 500 пипса през по-голямата част от миналата година, най-вече над нивото 120. Тази година обаче започна по начина, по който започна и най-слабата валута през последните четири години се превърна в най-силната, поне до ноември.

С укрепването на JPY USD / JPY намалява; първоначално загуби около 10 цента, но нивото 111 го задържа известно време на повърхността. След това втората вълна USD / JPY разпродажба отне тази двойка до 105. Brexit предизвика третата вълна на продажба и цената достигна 99 за момент, но 100 остана като най-доброто ниво на подкрепа.

Това е близо до 50% ниво на корекция на Фибоначи, но освен това важността на това масивно ниво държеше продавачите на разстояние. След като многократно се опитваха да пробият това през лятото и есента, продавачите най-накрая се отказаха, когато Тръмп спечели изборите в САЩ. Сега тази двойка валута е с около 17 цента по-висока и все още сочи на север.

Загубите за първото полугодие за 2016 г. вече са почти заличени

Поглеждайки към по-голямата картина на EUR / USD, можем да кажем, че низходящият тренд от 35 цента, който започна през 2014 г., официално приключи, когато влязохме в 2016 г. Той се търгуваше в диапазон от 10 цента през по-голямата част от миналата година, което беше точно това, което направи година също. 1,0520 беше дъното и 1,14-15 беше отгоре.

Но подобно на USD / JPY, тази двойка започна да се събужда, когато Доналд Тръмп спечели изборите. Продължаваше да се плъзга през последните няколко седмици от годината и накрая се проби под нивото на подкрепа, което се простира от 1.0520 до 1.0460s.

Можем да кажем, че обхватът от последните две години вече е нарушен и че нивото на подкрепа сега се превърна в съпротива. Стохастичните и RSI индикаторите вече са свръхпродадени на седмичната и месечната графика, така че може да видим период на корекция през следващите седмици / месеци, но 100-те плавни пълзящи средни (100 SMA) в зелено, които висят около нивото 1.1050, ще поставят капак още веднъж към тази двойка, ако все пак се качим там.

Така че, това би било най-доброто място за отваряне на дългосрочен форекс сигнал за продажба, но 1.07 и 1.08 може също да предложат някои добри възможности за търговия, ако не успеем да стигнем толкова нагоре.

Предишната подкрепа сега се превърна в съпротива

Можем да се доверим на зелената линия на тази диаграма

Седмица в заключение

И така, следва още една година. Преминахме с хубава печалба от 4 907 пипса, но не беше лесно. Очаквахме централните банки да бъдат в центъра на тази година, но политиката им ги грабна, както обикновено прави политиката.

В ход е нов световен ред с Великобритания извън ЕС и Тръмп като следващия президент на САЩ. ОПЕК също беше в центъра на вниманието за известен период от време, с изключение на пазарната катастрофа през февруари.

Ето как е работата във форекс, очаквате нещо от вашите карти, но дори не можете да ги използвате, тъй като всички тези събития разбъркват картите през цялото време. Очаква се 2017 г. да бъде положителна за Buck и вероятно за еврото, ако възстановяването на еврозоната продължи, докато GBP и йените вероятно ще загубят повече стойност и ще публикуваме статия за следващата година, но съдейки от тази година, очакваме неочакваното.

Както и да е, ще бъдем тук през следващата година, както сме правили през всичките тези години, така че ще бъдем заедно за добро и лошо, каквото и да се случва на форекс пазара. Надяваме се, че ще увеличим годишната си печалба още през 2017 г..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map