Суровият петрол успява да постигне положително сцепление – ОПЕК ограничава предлагането!

По време на азиатската търговска сесия в петък, WTI цените на суровия петрол успяха да удължат своите бичи пристрастия за една нощ. Те освежиха 9-месечния връх над средното ниво от 46,00 долара, главно поради споразумението между големите производители на петрол, да продължат с индуцираните от COVID-19 съкращения на производството до 2021 г., за да отговорят на намаленото търсене поради пандемия от коронавирус. Това облекчи страховете от свръхпредлагане и допринесе за печалбите в цените на суровия петрол. Освен това надеждите за ваксините срещу коронавирус (COVID-19), съчетани с очакванията на щатския стимулационен пакет COVID-19, продължават да тежат върху щатския долар, което се разглежда като един от ключовите фактори, които са повишили цените на петрола по-високо , тъй като цената на петрола е обратно свързана с цената на щатския долар.

Енергичните настроения на пазара също изиграха основна роля в подкрепа на по-високодоходните цени на суровия петрол. В резултат на това оптимистичното настроение на пазара беше подкрепено от надеждите, свързани с коронавирусните ваксини, както вече споменахме. Междувременно причината за печалбите от суров петрол може да бъде свързана с нови доклади, според които републиканците от Конгреса настояват за намален пакет от 500 милиарда долара, който преди това беше отхвърлен от демократите, тъй като те аргументираха случая за по-голяма цена . От меча страна печалбите в цените на суровия петрол могат да бъдат краткотрайни, тъй като опасенията за ескалацията на пандемията COVID-19 продължават да подхранват страховете от възобновяване на блокирането в няколко държави, които подкопават търсенето на гориво. WTI суровият петрол в момента се търгува на 46.46 и се консолидира в диапазона между 45.62 и 46.56.

Настроенията за пазарна търговия представляват положително представяне през деня, тъй като възходящият външен вид на акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион и печалбите от фючърсите на американските акции са склонни да подчертават настроението с риск. Причината за рисковите настроения на пазара обаче може да се дължи и на подновения оптимизъм относно възможна ваксина срещу силно инфекциозния коронавирус. Това стана свидетел след S&Р 500 фючърси се доближи до многогодишен връх, докато запасите в азиатско-тихоокеанската търговия бяха смесени. В резултат оптимистичните пазарни настроения изиграха основна роля в подкрепа на по-високодоходните цени на суровия петрол.

Струва си да се припомни, че новините за ваксините предполагат, че светът скоро ще има лек срещу пандемията на коронавируса. Междувременно Moderna и Pfizer привличат голямо внимание и САЩ одобриха ваксината на Pfizer. Отделно от това, причината за печалбите на фондовите пазари може да бъде свързана и с нови доклади, които предполагат, че републиканците в Конгреса на САЩ са дали по-оптимистичен тон по време на преговорите за помощ за коронавирус в четвъртък, тъй като те настояват за тънък стимул от 500 милиарда долара пакет. По този начин оптимистичните настроения на пазара изиграха основна роля за подсилване на по-високите цени на суровия петрол, като подкопаха щатския долар.

В резултат на това широкообхватният щатски долар не успя да придобие никакво положително сцепление, оставайки мек през деня, тъй като съществуват съмнения относно глобалното икономическо възстановяване от COVID-19. В допълнение към това, рисковите настроения на пазара, подкрепени от оптимизма относно потенциалната ваксина за силно заразния коронавирус, също изиграха важна роля за подкопаването на сигурния щатски долар. Загубите в САЩ обаче се превърнаха в ключов фактор, който запазва всички допълнителни загуби в суров петрол, тъй като цената на петрола е обратно свързана с цената на щатския долар. Междувременно индексът на щатския долар, който проследява валутните курсове спрямо кофа с други валути, е спаднал до 90,703. Отвъд океана настроението около суровия петрол е допълнително подобрено след министерската среща в четвъртък, когато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (OPEC +) се съгласиха да облекчат съкращението на производството с 500 000 барела на ден (BPD) от януари 2021 г. Това увеличение на производството означава, че Организацията на страните износител на петрол (OPEC) и Русия, група, известна като OPEC +, ще намалят производството с 7,2 милиона BPD, или 7% от глобалното търсене, от януари, в сравнение с текущите съкращения от 7,7 милиона BPD.

От меча страна, печалбите от суров петрол могат да бъдат ограничени от продължаващите страхове от нарастващия брой случаи на COVID-19 в САЩ, Европа и някои от забележителните азиатски държави, което непрекъснато подклажда страхове от подновяване на блокирането в няколко страни и се превърна в ключовия фактор, който запази всички допълнителни печалби в цените на суровия петрол. Междувременно свежите ограничения за пътуване в САЩ за членовете на Китайската комунистическа партия и техните семейства и забраната за внос на памук в Синцзян продължават да предизвикват пазарното настроение с риск, което вероятно ще ограничи допълнително инерцията за цените на суровия петрол.

Поглеждайки напред, пазарните търговци ще наблюдават данните за заетостта в САЩ за ноември, което вероятно ще забавлява играчите на пазара сред лек календар. Като цяло актуализациите около Brexit, коронавируса и пакета от стимули за САЩ няма да загубят своето значение. Късмет!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector