Седмичен Outlook, 04 януари 2021 г. – 08 януари 2021 г .: Топ икономически събития за гледане

Широко базираният щатски долар ще завърши тази седмица по мечи път, тъй като дълготрайните надежди за ваксини и вероятността за по-нататъшно облекчаване на паричните средства от Федералния резерв на САЩ са склонни да подкопаят американската валута. Освен това загубите в щатския долар могат да бъдат свързани и с влошаващите се условия на коронавирус (COVID-19) в САЩ, които продължават да предизвикват страхове от икономическо забавяне в САЩ, което допринася за загубите в зелената валута. 

Отвъд езерото оптимистичното пазарно настроение, подкрепено с оптимизъм относно коронавирусните ваксини, призовава инвеститорите да търсят по-рискови активи, обвързани със световните суровини и развиващите се пазари. Струва си да се припомни, че индексът на щатския долар (DXY) се сблъска с най-големите загуби за близо 2 седмици миналата седмица, главно след като представителите на Камарата на САЩ подкрепиха заплатите за стимулиране на COVID от 2000 долара, които американският президент Тръмп изисква.

Поглеждайки напред към следващата седмица, поредицата от производствени PMI и искове за безработица, заедно със срещите на OPEC-JMMC и протоколите от срещата на FOMC, могат да предизвикат много заглавия, за да задържат пазарите в движение. Отделно от това, геополитическото напрежение и заглавията на коронавируса също ще следят отблизо и ще играят ключова роля при определянето на нивата на риска на пазара.

Топ икономически събития за гледане тази седмица

Markit Manufacturing PMI – понеделник – 9:30 GMT

Тези данни обикновено се публикуват от Chartered Institute of Purchasing & Supply and Markit Economics, която измерва икономическия растеж на производствения сектор в Обединеното кралство. Струва си да се спомене, че секторът на услугите в Обединеното кралство не влияе на това нито положително, нито отрицателно. Търговците искат възможно най-високи цифри, които се приемат като възходящи за валутата GBP. Всяко отчитане над 50 показва разширяване на индустрията. Обратно, показанията под 50 показват свиване.

От прогнозния изглед се очаква данните да достигнат до 57.3, което е същото като предишното четене, и това може да не даде значителен тласък на валутата на GBP.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 57.3

DEV: 0,77

ПРОТИВИ: 55.9

ДАТА: 16.12.2020 г. 09:30

2): Срещи на ОПЕК-JMMC: – понеделник – 10:00 GMT

На тези срещи присъстват представители на 13-те членове на ОПЕК и 11 други богати на петрол държави. Целта на тази среща е да координира и унифицира петролната политика на страните-членки и да осигури стабилизация на петролните пазари, в опит да осигури ефективно, икономично и редовно снабдяване с петрол за потребителите.

Те обсъждат множество въпроси, свързани с енергийните пазари, и най-важното е, че се договарят колко петрол ще произвеждат. Когато срещата приключи, служителите обикновено разговарят с репортери през целия ден. В резултат на това официалното изявление относно политическите промени и целите на срещата се публикува след приключване на срещите.


3): PMI за производство на ISM в САЩ – вторник – 15:00 GMT:

Тези данни обикновено показват бизнес условията в производствения сектор в САЩ. Това е един от водещите показатели за цялостното икономическо състояние в САЩ. Резултатите над 50 се разглеждат като положителни (или възходящи) за зелените пари; обратно, резултатите под 50 се смятат за мечи за валутата.

От прогнозния изглед данните се очаква да спаднат от 57,5 ​​на 56,6, което може да не остави значително мече въздействие върху валутата на щатския долар, тъй като показанията все още ще бъдат над 50.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 57.5

DEV: -0,31

ПРОТИВИ: 58

ДАТА: 12/01/2020 15:00

4): Промяна в заетостта на ADP – сряда – 13:15

Тези данни обикновено се публикуват от Automatic Data Processing, Inc, която изучава промяната в броя на заетите в САЩ. С прости думи, увеличаването на i9 в този показател има положително въздействие върху потребителските разходи, което следователно стимулира икономическия растеж. В резултат на това високите цифри се възприемат като положителни или възходящи за зелените пари; обратно, ниските цифри се разглеждат като мечи за американската валута. Според прогнозите цифрата се очаква да спадне от 307 000 на 75 000, което може да подкопае американската валута.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 307 K

DEV: -0,22

ПРОТИВ: 410 K

ДАТА: 12/02/2020 13:15

 

5): Протокол от заседанието на FOMC – сряда – 19:00 GMT

Федералният комитет по отворения пазар организира осем срещи годишно. Целта на тази среща е да направи преглед на икономическите и финансовите условия, да определи подходящата позиция на паричната политика и да оцени рисковете за дългосрочните цели за ценова стабилност и устойчив икономически растеж. Струва си да се спомене, че протоколите на FOMC обикновено се публикуват от Управителния съвет на Федералния резерв, които са ясен ориентир за бъдещата политика на лихвените проценти в САЩ. Ястребовият тон се разглежда като положителен или възходящ за валута в щатски долари.

 

6): Първоначални искове за безработица – четвъртък – 13:30 GMT

Тези данни обикновено се публикуват от Министерството на труда на САЩ, което измерва броя на хората, които подават заявления за първи път за държавна застраховка за безработица. Ако цифрата е по-голяма от очакваното, това показва слабост на американския пазар на труда, което от своя страна оставя отрицателно въздействие върху силата и посоката на американската икономика. И обратно, ниските показания се възприемат като положителни или възходящи за зелените пари.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 787 K

DEV: -0,56

ПРОТИВ: 833 К.

ДАТА: 31.12.2020 г. 13:30

7): PMI на ISM Services – четвъртък – 15:00 GMT

Тези данни обикновено се публикуват от Института за управление на доставките (ISM), който измерва бизнес условията в непроизводствения сектор на САЩ. Струва си да се отбележи, че непроизводственият сектор няма влияние, нито положително, нито отрицателно, в сравнение с БВП или ISM Manufacturing. Резултатите над 50 се считат за положителни (или възходящи) за щатския долар. И обратно, цифрите под 50 се считат за мечки за зелените пари. Според прогнозите цифрата се очаква да спадне от 55,9 на 54,5, което може да подкопае американската валута.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 55.9

DEV: -0.04

ПРОТИВИ: 56

ДАТА: 12/03/2020 15:00

8): CAD – Процент на безработица – петък – 13:30 GMT

Статистиката на Канада публикува тези данни, които измерват броя на безработните работници, разделен на общата гражданска работна сила. Това е един от ключовите показатели за канадската икономика, тъй като броят на безработните е важен сигнал за цялостното икономическо здраве, тъй като потребителските разходи са силно свързани с условията на пазара на труда. Ако процентът се покачи, това показва липса на експанзия в рамките на канадския пазар на труда. В резултат повишаването на равнището на безработица води до слабост в канадската икономика. Ниската цифра обаче се възприема като възходяща за CAD; обратно, покачването се разглежда като отрицателно или мече за CAD.

Предишно издание

АКТУАЛНО: 8,5%

DEV: -1,16

ПРОТИВ: 8,9%

ДАТА: 12/04/2020 13:30

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector