Разширяването на стойността на биткойните и теорията за балончетата

Наскоро биткойнът успя да пробие друг запис и определи цената му на изумителните 5000 долара за една монета. Същата цена е петкратно от стойността, която същата цифрова валута притежава през първия ден на 2017 г..

Ръстът както по отношение на директната цена на монета, така и на пазарната капитализация е просто изумителен дори за тези, които познават един и същ домейн отвътре и отвън. Люлеенето нагоре изглежда се генерира от множество фактори, които в крайна сметка осигуряват на криптовалутата силен и по-важното, постоянен вятър.

Тъй като същият вятър тласка цената на BTC дори на нова територия от гледна точка на стойност, нарастват гласовете, заявяващи загрижеността си, че биткойн цифровата валута е балон, който е на път да се спука всеки момент. Колко обаче е същото въз основа на реалността и доколко невежеството е съчетано с обикновената логика, че нищо на света не може да постигне това ниво на растеж по устойчив начин? Ето някои от основните проблеми и точки за разговор, когато става въпрос за идеята, че BTC е балон.

Аналогиите

Има две основни аналогии, които се хвърлят, когато се обсъжда настройката на биткойн. Първият е лудостта за лалетата, която се е състояла в Холандия преди няколко века, а втората е балонът на Dotcom от края на 90-те години. И двете идват с редица проблеми за всеки, който желае да ги приложи към конкретния въпрос за нарастване на стойността на BTC, освен факта, че и трите включват относително нови елементи на пазара, които изведнъж станаха много популярни сред потребителите. Има обаче някои ключови разлики, които не се прилагат не само за BTC, но и за общите цифрови валути.

Манията на лалетата

Вероятно по-интересното от двете, името се отнася за конкретния момент от историята на Холандия, по-точно икономическа лудост, настъпила по време на холандския Златен век. През този период цената на луковиците на лалета на определени щамове достигна невероятни нива. Същото беше подтикнато от нещо, което днес се нарича Холандско чудо, в което новата държава, която наскоро се освободи от испанската окупация, успя да се превърне в глобална икономическа сила.

В същия период лалетата, национално цвете, тъй като търсена стока и не след дълго, луковиците от същия вид станаха изключително ценни. Маниакалната част започва с астрономическото покачване на цената на определени крушки, които скоро се превръщат в собствена стока, която се купува, трябва и обикновено се търгува по начин, подобен на фондовия пазар. В един момент тенденцията стана неустойчива и пазарът на луковици на лалета се срина.

За мнозина е лесно да възприемат биткойн, който може да се използва за всичко, от покупки до посещения онлайн BTC казина, като нова лудост за лалета. Проблемът е, че действителната мания на лалета не се е случила, както е описано – спадът в търсенето в съседна Германия свали цените, приравнявайки луковиците на лалета към всяка друга физическа стока.

Разликата е, че BTC или която и да е друга цифрова валута използва глобален пазар, на който нито една държава, включително най-подходящите като Съединени щати или Китай, може да разклати цената на цифровата валута на колене. Въпреки че със сигурност има огромен потенциал за нестабилност на цените, концепцията за шок за пазара, който се превръща в блокчейн събитие за убиване на мрежа, е просто нереалистична.

Dotcom Bubble

Втората аналогия включва представата за балона на Dotcom от края на 90-те, когато много хора губят пари, които инвестират в акции на някои нови и надценени.com начинания. По това време уебсайтовете бяха ново допълнение към глобалната мрежа и мнозина вярваха (напълно правилно), че те ще бъдат изключително важни през следващите десетилетия.

Едни и същи лица не сгрешиха, но времето беше – цените растяха и се покачваха, докато не се срутиха и същото доведе до финансова разруха за много от тези начинания. Тъй като това е по-скорошно събитие, хората, включително ветерани финансови анализатори, редовно заявяват, че виждат цените на цифровите валути със същата настройка като тази, която свали лудостта на Dotcom.

Но цифровите валути не са актив на фондовия пазар или компании, които имат повече или по-малко жизнеспособен бизнес план. Те са самовъзпроизвеждащи се субекти, работещи върху един от най-важните ИТ постижения през последните 30 години – способността да разместват база данни в споделени мрежи P2P без централен възел или команден елемент, освен изходния код, до който всички имат достъп.

Вече е настъпил спад на цените в една или повече валути и мрежите са паднали в стойност, някои повече от веднъж. Но същото не се е приравнило на същата ситуация, която би се случила на фондовия пазар – цифровата валута не може да „потъне”, стига да има потребители, които използват същия код. С други думи, цифровата валута е в безопасност от десетиката, пред която се търгуват борсовите компании в случай на голям спад на цените.


Най-важният източник на поддръжка на биткойн

И накрая, основната нишка във всички тези аналогии е фактът, че за повечето хора биткойнът не представлява нищо – лале мания имаше лалета, dotcom балон има уебсайтове и компании, но цифровите валути имат само информация, нищо повече.

Същата концепция е дефектна, тъй като всяка цифрова валута има основна структура за поддръжка (стойност, на която се основава) – нейните майнери, платформи и всички останали, които използват блокчейна на определена цифрова валута. В това отношение най-добрият начин да възприемем BTC е да го разглеждаме като представяне на енергията, изразходвана за хеширащите му задачи.

Единственият риск за някоя от тези криптовалути се крие във възможността миньорите да решат, че ще генерират по-големи печалби с друга мрежа. Поради това блокчейн дигиталните валути не са манията на лалетата или балонът на дотком – същите разлики са това, което им позволява да продължат да се развиват, дори ако цената им често колебае диво.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector