Пристрастността на суровия петрол продължава на фона на по-слабите доларови очи върху данните от API!

По време на азиатските часове за търговия в сряда, WTI Суровият петрол успя да запази бичия си рали от предишната сесия, привличайки допълнителни оферти около нивото от $ 53. Преобладаващото възходящо пристрастие около цените на суровия петрол беше свързано главно с нарастващите очаквания, че идващата администрация на Джо Байдън ще прокара по-масивни стимулиращи мерки в САЩ, които засилиха надеждите за търсенето на гориво и намаляването на запасите от суров петрол.

Струва си да се обясни, че номинираната за министър на финансите на САЩ Джанет Йелен наскоро настоя за масивен пакет от данъчни облекчения, който засили надеждите на инвеститора за растеж и икономическо възстановяване след COVID-19. Междувременно широкообхватната слабост на щатския долар, предизвикана от оптимистичните пазарни настроения, също изигра основна роля в подкрепа на цените на суровия петрол, тъй като цената на петрола е обратно свързана с цената на щатския долар.

И обратно, засилената загриженост относно случаите на COVID-19 и икономически болезнените твърди блокировки продължават да предизвикват инерцията в суровия петрол. Отвъд езерото купувачите на суров петрол не обърнаха особено внимание на последните доклади, според които Международната агенция по енергетика е намалила перспективите си за търсенето на петрол през първото тримесечие с 580 000 барела на ден, на фона на затваряне на граници и продължително заключване в Европа, усилие за спиране на високия процент на инфекции с COVID-19. WTI Понастоящем суровият петрол се търгува на 53.40 и се консолидира в диапазон между 53.07 и 53.45. Продължавайки напред, търговците изглеждат предпазливи да поставят силни позиции пред данните за доставките на суров петрол в САЩ от Американския петролен институт, които трябва да се появят по-късно през деня.

S&P 500 Futures успя да запази положителното си представяне през предходните 3 дни, достигайки рекордно високо ниво през деня. Зад това положително представяне стоят оптимистичните коментари на номинирания за министър на финансите Джанет Йелен, призовавайки за повече разходи за облекчение на COVID-19. Според последния доклад, по време на изслушването си в Сената за потвърждение пред Сенатския финансов комитет, Йелен подтикна Конгреса да „действа мащабно“ по отношение на облекчението на COVID-19 и да не се тревожи твърде много за дълга. Тези положителни коментари помогнаха тонът на риска да остане положителен и отклони инвеститорите от сигурната американска валута.

Отвъд океана, по-доброто от очакваното проучване на икономическите настроения на ZEW в Германия също изигра доминираща роля в подкрепа на настроенията за пазарна търговия. Бичият тон на настроенията на глобалния пазар благоприятства купувачите на суров петрол заради слабия щатски долар. На щатския долар широкообхватният щатски долар не успя да спре своите мечи ходове от предишния ден, оставайки депресиран през деня, тъй като търсенето на активи в сигурно убежище намалява на фона на напредъка към постигане на съгласие за масивен фискален стимул в САЩ. Също така си струва да се спомене, че доходността на Министерството на финансите на САЩ спадна, след като Йелън обяви, че намалените данъци за големите корпорации, въведени през 2017 г., трябва да бъдат отменени, което добави допълнителна тежест към зелените пари. Загубите в щатския долар обаче помогнаха на суровия петрол да продължи да наддава. Междувременно към 21:17 ч. ET (02:17 ч. GMT) индексът на щатския долар, който проследява валутните курсове спрямо група други валути, е спаднал с 0,11% до 90,365

Като алтернатива, Международната енергийна агенция намали перспективите си за търсенето на петрол през първото тримесечие с 580 000 барела на ден, на фона на затваряне на граници и затворени затваряния в Европа, в опит да спре спирането на нарастващите инфекции COVID-19. Тези негативни доклади не успяха да оставят някакво съществено въздействие върху цените на суровия петрол, тъй като петролът придоби положителна сила от оптимистичните пазарни настроения и по-слабите зелени пари.

Междувременно притесненията за нарастващия брой случаи на COVID-19 и икономически болезнените твърди заключения продължават да предизвикват оптимистичните пазарни резултати. Това се превърна в ключов фактор, който може да ограничи печалбите в цените на суровия петрол. Според последния доклад броят на загиналите в САЩ от коронавирус вече надвишава 401 000, а броят на случаите в страната към 20 януари е над 24 милиона. В допълнение към това, рекордните ежедневни смъртни случаи, свързани с коронавирус в Обединеното кралство и продължителните блокировки в Германия продължават да оспорват оптимистичните настроения на пазара и допринасят за печалбите ЗЛАТО цени. Междувременно данните показват също, че броят на случаите в световен мащаб е надхвърлил 96 милиона. Друг фактор, който може да постави под въпрос настроението за риск, могат да бъдат съобщенията за вероятния недостиг на ваксина в Ню Йорк и отлагането на доставката на ваксината на Pfizer в Канада.

Днес фокусът на инвеститорите ще остане върху данните за доставките на суров петрол в САЩ от Американския петролен институт, които трябва да бъдат представени по-късно през деня. Междувременно търговците също ще наблюдават отблизо речта на Байдън в Белия дом. Данните за инфлацията от Великобритания, Европа и Канада също ще украсят календара на деня. Рисковите катализатори, като геополитиката и проблемите с вируса, ще продължат да играят важна роля. Късмет!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map