Печелившата поредица продължава за суров нефт – Всички очи на фигури от API!

По време на азиатската търговска сесия днес, WTI Суровият петрол успя да удължи своята печеливша серия от предходния ден, като се освежи до най-високото си ниво за повече от две седмици, доста над $ 54,00, главно поради оптимистичното пазарно настроение и надеждите за глобално икономическо възстановяване от пандемията COVID-19. Това моментално засили надеждите за възстановяване на търсенето на гориво, което допринесе за печалбите от суровината. Въпреки това, възходящото пристрастие около цените на суровия петрол може да се дължи и на последните доклади на Saudi Aramco (SE: 2222), които предполагат, че търсенето на гориво ще се върне до нивата преди COVID-19 по-късно през годината. Отделно от това, цените на суровия петрол също получиха допълнителна подкрепа веднага, след като големите производители, като Саудитска Арабия, изразиха готовността си да намалят добива на суров петрол според своите ангажименти. Освен това повишаването на цените на суровия петрол беше допълнително подкрепено от оптимизма по отношение на коронавирусните ваксини и вероятността за допълнителен пакет за финансова помощ от САЩ. Междувременно мечият пристрастие на широкообхватния щатски долар, предизвикан от рисковите настроения на пазара, също оказа известна подкрепа на цените на суровия петрол, тъй като цената на петрола е обратно свързана с цената на щатския долар.

За разлика от това, повторното появяване на случаите на COVID-19 в световен мащаб е подтикнало много страни да наложат допълнителни ограничителни мерки, като например блокиране, които са се превърнали в ключов фактор, който запазва всички допълнителни печалби в цените на суровия петрол. В момента суровият петрол WTI се търгува на 54.11 и се консолидира в диапазон между 53.47 и 54.32. Продължавайки напред, търговците изглеждат предпазливи при поставянето на силни позиции пред данните за доставките на суров петрол в САЩ от Американския петролен институт, които трябва да се появят по-късно през деня.

Както вече споменахме, настроението за пазарна търговия разшири положителното си представяне от предходния ден, оставайки подкрепящо през деня, на фона на оптимизъм по отношение на допълнителен пакет за финансова помощ от САЩ. Тези надежди бяха подсилени след двучасова среща между президента на САЩ Джо Байдън и група от десет републикански сенатори, за да обсъдят намален пакет от стимули за COVID-19, предложен от групата. Американският сенатор от Републиканската партия Сюзън Колинс обаче наскоро заяви, че „Групата на републиканските американски сенатори е водила продуктивни дискусии с президента на демократите Джо Байдън относно облекчението на COVID-19, но те не са се споразумели за пакет“.

Освен това друга причина за положителното представяне на пазара може да се отдаде и на оптимизма по отношение на разпространението на ваксини за силно заразния коронавирус. Това се разглежда като един от ключовите фактори, които са в основата на цените на суровия петрол. Междувременно цените на суровия петрол се повишиха допълнително, след като големите производители на суров петрол, като Саудитска Арабия, показаха, че са готови да намалят добива на суров петрол според ангажимента си

Отвъд океана друга причина за възходящото пристрастие около цените на суровия петрол също могат да бъдат последните доклади на анализаторите, които предполагат, че зимното търсене се очаква да бъде по-високо от обичайното в САЩ, на фона на една от най-лошите снежни бури, ударили североизточния регион след години. По отношение на щатския долар широкообхватният щатски долар не успя да спре намаляващата си серия от предния ден, оставайки депресиран през деня, тъй като търсенето на активи в безопасно убежище беше все още ниско, на фона на напредъка към договаряне на следващия щатски фискален стимул пакет. Загубите в щатския долар обаче помогнаха на суровия петрол да продължи да наддава, тъй като цената на петрола е обратно свързана с цената на щатския долар. Към 23:36 ч. ET (04:36 ч. GMT) индексът на щатския долар, който проследява валутните курсове спрямо група други валути, е спаднал с 0,15%, до 90,890.

От меча страна перспективите за азиатските транспортни горива се влошават с времето, тъй като повторното появяване на случаите на COVID-19 призовава властите в световен мащаб да наложат допълнителни ограничителни мерки, като блокиране, което от своя страна потиска надеждите за възстановяване от търсенето на гориво. Това се превърна в ключов фактор, който запази допълнителни печалби в цените на суровия петрол. Продължавайки напред, пазарните търговци ще наблюдават данните за доставките на суров петрол в САЩ от Американския петролен институт, които трябва да бъдат представени по-късно днес. В допълнение към това, актуализациите около коронавирусните ваксини и американският пакет за финансова помощ могат да дадат нова насока за стоката. Късмет!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector