Мечешките пристрастия в суровия петрол продължават – доминира по-силен долар!

Днес, по време на азиатската търговска сесия, WTI Суровият петрол не успя да спре поредицата си от загуби в ранния ден, оставайки депресиран около нивото от 52,50 долара, тъй като непрекъснато нарастващият брой случаи на COVID-19 породи тревоги за отслабеното търсене на гориво, след като Великобритания наложи ограничения за пътуване. Междувременно Китай (вторият по големина потребител на петрол в света) също реши да ограничи лунните новогодишни пътувания, в опит да предотврати нарастването на случаите на COVID-19, които оказват допълнителен натиск върху цените на суровия петрол.

Освен това, мечешките настроения около цените на суровия петрол също могат да се отдадат на пазарно настроение, което благоприятства сигурния щатски долар и тежи върху суровия петрол, тъй като американският долар обикновено се движи обратно към суровия петрол. Стимулиращата стимулация на САЩ и борбата между ЕС и Обединеното кралство за липсата на ваксини в Съюза също изиграха значителна роля за подкопаването на цените на суровия петрол. За разлика от това, оптимистичните данни за ОВОС, публикувани вчера, които показаха по-голямо от очакваното привличане на американски суров петрол, продължават да предизвикват мечите пристрастия в суровия петрол. Оптимизмът, свързан с въвеждането на ваксините COVID-19, също помага да се ограничат по-дълбоките загуби в цените на суровия петрол. В момента суровият петрол се търгува на $ 52,61 и се консолидира в диапазона между 52,31 и 52,80.

 

Както вече споменахме, суровият петрол получи тласък от оптимистичните данни за оценка на въздействието върху околната среда, което показва по-голям дял в американските доставки на суров петрол от очакваното, което инвеститорите акредитират за увеличаване на износа на американски суров петрол и намаляване на вноса. Що се отнася до данните, докладът за ОВОС показва теглене от 9.910 милиона барела за седмицата, приключила на 22 януари, в сравнение с 430 000 барела в прогнозите и 4.351 милиона барела, отчетени през предходната седмица. Също така си струва да се припомни, че това теглене е най-голямото регистрирано от юли 2020 г. насам.

Въпреки подкрепящите данни, непрекъснато нарастващият брой случаи на COVID-19 в световен мащаб е тласнал повече страни, като Великобритания и Китай, към дълбоки мерки за блокиране, което е довело до увеличаване на притесненията за търсене на гориво, които са допринесли за загубите в суровия петрол. Според последния доклад британският министър-председател Борис Джонсън обяви ограничаване на пътниците от 22 високорискови държави, които съобщиха за варианти на вируса, включително Южна Африка. Пътуващите от тези страни ще трябва да бъдат в карантина в продължение на десет дни и да имат забрана за изходящи пътувания, освен ако няма изключителни причини. Струва си да се припомни, че Великобритания е в заключение от януари, като училища, ресторанти и пъбове са затворени и хората съветват да стоят възможно най-много вкъщи. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, чиито правителства сами вземат решения относно антикоронавирусните мерки, също са изправени пред много ограничения.

 

От другата страна на планетата, загрижеността за търсенето на гориво в Китай (най-големият вносител на петрол в света) придобива все по-голямо внимание, тъй като неотдавнашното избухване на случаите на COVID-19 се очаква да повреди в сезона на лунната Нова година за пътуване. Струва си да се спомене, че полетите извън Шанхай вече са отменени. Следователно бедствията от COVID държат енергийната индустрия под натиск, което от своя страна оказва натиск върху суровия петрол с по-висок добив.

 

Глобалният пазар на акции не успя да спре отрицателното си представяне от предходния ден, оставайки в застой в деня, на фона на липсата на важни данни / събития. Междувременно, задънена улица от САЩ и борбата между ЕС и Обединеното кралство заради липсата на ваксина в района, също оказа натиск върху позициите на пазара. Освен това, друга причина за рисковите настроения на пазара също може да бъде свързана с неприятностите на коронавируса (COVID-19) и съмненията относно глобалното икономическо възстановяване.

 

В резултат на това широкообхватният щатски долар успя да удължи своята печеливша поредица в началото на деня, оставайки възходящ по време на азиатската сесия, тъй като инвеститорите все още предпочитат да инвестират в активите на сигурно място след рисковите настроения на пазара. Струва си да се припомни, че американските акции отбелязаха най-големия 1-дневен процентен спад от 3 месеца през предходната сесия, като азиатските акции най-вече имаха тенденция на спад в четвъртък. Печалбите от зелените пари обаче се разглеждат като един от ключовите фактори, които държат цените на петрола под натиск, тъй като по-слабият щатски долар има тенденция да прави по-евтино за притежателите на други валути да купуват суров петрол. Междувременно към 20:54 ч. ET (01:54 ч. GMT) индексът на щатския долар, който проследява валутните курсове спрямо група други валути, се е повишил с 0,06% до 90,642.

Продължавайки напред, пазарните търговци ще следят предварителното четене на БВП на САЩ за четвъртото тримесечие (Q4), което се очаква да достигне 3,9% QoQ спрямо предходните 33,4%. Междувременно познатите катализатори на риска, като геополитиката и бедствията от вируса, също ще бъдат ключови за наблюдение. Късмет!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector