Големият противоположен индикатор – настроение на дребно

Сигурен съм, че сте чували или чели, че повечето търговци на валута постоянно губят пари. За съжаление това е вярно. Много хора се занимават с търговия на валута без подходящо образование и обучение и това ги прави уязвими за загуби. Повечето хора подценяват огромното предизвикателство при търговията с финансовите пазари.

 

Тенденцията е вашият приятел

Най-важният търговски принцип е да търгувате в посока на преобладаващите тенденции. Повечето търговци на дребно не спазват това правило и поради това постоянно губят пари.

 

Позициониране на дребно и силни тенденции

Както знаем, търговците на дребно се позиционират предимно срещу силните тенденции, вместо да се привеждат в съответствие с тези тенденции.

Защо се случва това? Важна причина е, че търговците на дребно обичат да вземат върхове и дъна в силни тенденции. Те обичат да „купуват ниско“ и „продават високо“.

Когато пазарните тенденции се понижат и достигнат свежи минимуми, тези търговци смятат, че ниската цена е изгодна цена за покупка. И обратно, когато цената се пробие до по-високи върхове при силен бичи тренд, те продават, защото оценяват цената като наистина скъпа.

Въпреки че няма нищо лошо в това да купувате ниско и да продавате високо, трябва да правите това в посока на тенденцията, а не срещу нея.

Търговците на дребно също са склонни да търгуват на по-ниски срокове, които обикновено са много по-малко надеждни от по-високите срокове като дневния и седмичния.

Например, неопитен търговец на дребно би продавал по време на низходящ тренд на 5-минутна диаграма, която се движи срещу наистина силен възходящ тренд на дневната графика. Ако има късмет, той ще направи няколко пипса, но институционалните играчи, които търгуват „с тенденция“ на по-високи срокове, вероятно ще вземат парите му.

Позиционирането на дребно може да бъде невероятен инструмент за потвърждаване на силни тенденции, посочване на възможни обръщания на тенденциите и избягване на консолидацията на пазара.

 

Практически примери


Нека разгледаме текущите данни за позиционирането на дребно по няколко основни инструмента:

Великият противоположен индикатор 1

Dailyfx.com SSI индекс

 

SSI означава спекулативен индекс на настроението. Този инструмент ви казва колко търговци на дребно са дълги и колко са къси за определена валутна двойка (или друг финансов инструмент).

Да вземем за пример EUR / USD. Числото, което виждаме тук, е -2.4868. Това означава, че за всяка отворена дълга сделка има 2,4688 отворени къси сделки. Това означава, че 28,68% от отворената експозиция на EUR / USD в момента е от страна на покупката и 71,32% от страна на продажба.

Сега нека разгледаме какво прави EUR / USD:

Великият противоположен индикатор 2EUR / USD дневна графика

 

Тук можете да видите, че от няколко седмици EUR / USD се търгува по-високо. В момента цената е над 200-MA и 20-EMA, което потвърждава посоката на бичия тренд.

Днешното решение на ЕЦБ и пресконференцията натежаха върху еврото, но по-голямата картина остава възходяща въпреки корекцията на контратрендата.

В графиката по-горе ще забележите и други характеристики на възходящ тренд – по-високи върхове на люлеене и по-високи нива на люлеене.

Възходящият тренд е очевиден. Търговците на дребно обаче продават агресивно това изкачване и губят пари.

Вероятно ще бъдете изненадани да разберете, че търговците на дребно са били на ниско ниво EUR / USD от 18 април тази година. От приключването на 18 април обменният курс EUR / USD се е повишил с 486 пипса.

Очевидно е, че повечето от тези търговци са унищожени от своите сделки и тези, които все още държат на късите си позиции, са на задния крак, седнали на голяма загуба.

Сега нека разгледаме USD / JPY:

Великият противоположен индикатор 3USD / JPY дневна графика

 

На USD / JPY текущата стойност на SSI е 1,92. Това означава, че за всяка къса позиция има 1,92 дълги позиции. Това се превръща в 65,71% дълги позиции и 34,29% къси позиции.

Подобно на EUR / USD, търговците на дребно се борят със спада на USD / JPY от доста време, дори от 18 май тази година. (На този ден търговците на дребно станаха нетни).

В момента четенето на USD / JPY SSI е 1.92, което не е прекалено екстремно, но ако видим възобновяване на низходящия тренд през следващата седмица, това отчитане може бързо да премине над 2.0. Следете тази двойка!

Докато сме заети с USD / JPY, не забравяйте, че имаме някои рискове от събития на високо ниво през следващата седмица, които могат да повлияят изключително много на тази двойка. FED (Федералният резерв) и BOJ (Bank of Japan) вземат своите решения за лихвените проценти, съответно в сряда и петък.

За да научите повече за търговията с USD / JPY, просто следвайте тази връзка: Търговия с валутна двойка USD / JPY – Ръководство за начинаещи.

 

Как да използвам данните за позициониране на дребно

Забелязвате ли как търговците на дребно обичат да избледняват мощните пазарни движения?

Това, което е толкова феноменално в този велик индикатор, е, че изключително силните тенденции често съпътстват екстремните показания на SSI.

Тази характеристика ни позволява да изградим търговски стратегии около тази концепция. Някои казват, че показанията над 2.0 или под -2.0 трябва да се считат за екстремни (и полезни за целите на търговията). Други обичат да търгуват, когато показанията са над 3.0 или под -3.0.

 

Стратегии и техники

Обикновено показанията на SSI над 2.0 и под -2.0 дават добри резултати.

Пример за EUR / USD

Когато имаме силен възходящ тренд например на EUR / USD и показанията на SSI са под -2,0, можем да проучим ситуацията и да търсим възможности за закупуване.

От отрицателното четене на SSI знаем, че по-голямата част от търговците на дребно продават във възход. Искаме да търгуваме срещу тези хора и с тенденцията, точно като институционалните играчи.

Великият противоположен индикатор 4

За да кацнете самолет безопасно, трябва да се приближите до пистата срещу вятъра. За да печелите пари на пазарите, имате нужда от търговия срещу настроенията на дребно.

 

В момента обаче възходящият тренд EUR / USD се доближава до важна зона на съпротива на седмичната графика. Въпреки това, ако получим добра свещ за отхвърляне в района на 20-дневната експоненциална пълзяща средна, може да възникне добра възможност за покупка.

Нещо друго, което трябва да имате предвид, е, че днешното заседание на ЕЦБ имаше отрицателен ефект върху еврото. Лично аз бих искал да видя солидно потвърждение, че възходящият тренд се възобновява, преди да вляза в дълга сделка. Само в случай, че тази среща на ЕЦБ беше катализатор за обръщане на тенденцията на EUR / USD.

Ако искате да научите повече за търговията с EUR / USD, следвайте тази връзка: Търговия с валутната двойка EUR / USD – Ръководство за начинаещи.

 

Как да търгувате изключително силни, нестабилни тенденции

Търговията с наистина силни, нестабилни тенденции с SSI може да бъде сложна, ако не знаете как да се обърнете към тях. Често има малко значими корекции в ежедневните класации, от които да се възползвате при тези условия.

Този проблем може да бъде заобиколен или чрез търговия с плитки корекции на по-малки срокове, или чрез търговия с пробиви на дневни графики. Разбивките могат да се търгуват и на по-малки времеви рамки, разбира се.

За по-задълбочена информация за тези техники за търговия, моля, следвайте следната връзка: Как да разберете различните пазарни структури.  

В тази статия ще научите и как да търгувате ефективно с променливи тенденции.

Разбира се, от решаващо значение е да анализирате правилно инструмента, с който искате да търгувате, а не само да го търгувате, защото четенето на SSI е изключително.

Трябва да боравите с всеки инструмент поотделно и да имате предвид важни основни и технически фактори, когато вземате търговски решения.

 

Екзотични и малки двойки / инструменти

Надеждни данни за позициониране на дребно обикновено не са достъпни за по-малко значими инструменти като екзотични и незначителни валутни двойки. Същите принципи обаче се броят при търговията с тези инструменти.

Когато установената тенденция се ускори, търговците на дребно се борят срещу нея с нова решителност. С напредването на тенденцията тези търговци се принуждават да излязат от позициите си в противотренд. Стоп загубите им се задействат или позициите им се затварят принудително, когато сметките им изтекат от наличния марж.

Големите момчета (предимно институционални търговци), които търгуват с тенденцията, прибират с лекота парите на тези търговци на дребно.

Така че, въпреки че може да нямате достъп до данните за позициониране на дребно на определени инструменти, можете да ги търгувате по същия начин като основните валутни двойки.

Нещо, което трябва да имате предвид обаче, е, че търговците на дребно понякога са от дясната страна на пазара, особено в различни среди. Търговците на дребно обаче грешат през повечето време и търговията срещу настроенията на дребно е наистина полезна, когато я комбинирате със здрав технически анализ и добро управление на парите.

Пробвали ли сте нашите търговски сигнали? Не само предоставяме сигнали за валутна търговия, но също така сигнали за злато, суров петрол и индекса на акциите Nikkei 225.

Щастлива търговия!

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector