Цената на биткойните достига нов рекорд – какво следва?

Стойността на биткойн е пробила друга марка. Този път цената достигна $ 1300 и достигна $ 1343 като нов рекорд от всички времена и надминавайки рекорда от март 2017 г. Ходът идва след няколкоседмична несигурност, свързана с отхвърлянето на BTC като потенциално голямо инвестиционно средство.

За всеки, който държи тази цифрова валута, новините са добри, особено за тези, които използват услугите на онлайн BTC казина и други места, които приемат BTC. Същото важи и за тези, които са направили значителна инвестиция в биткойн и по-широката общност от разработчици, които работят по нови приложения не само в биткойн, но е по-широката област на блокчейн технологията.

Въпреки това, макар че новината цари в някои от последните страхове, тя също така отваря няколко въпроса за бъдещето на цената на биткойн и инерцията му. Основно мнозина се чудят къде ще отиде цената през следващите месеци и какво влияние може да окаже това върху идеята биткойн да намери пътя си в други домейни. Това понятие е особено важно, когато става въпрос за ролята му на потенциален конкурент с други големи традиционни валути на глобално ниво.

Очакван възходящ инерция

В този момент повечето анализатори са единодушни, че цената на биткойните ще продължи да расте непрекъснато и че този възходящ импулс ще бъде запазен за известно време напред. Има няколко фактора, които се използват в подкрепа на тази идея. Първо, има ниво на технологичен прогрес в по-широкото пространство на криптовалутите, което се приравнява на доверието на потребителите. На второ място, биткойнът намира своя път в развиващите се пазари с ниво на постоянен успех, който също се представя като двигател, който повишава цената.

Това са само някои от положителните фактори, които осигуряват платформата, която позволява цената на BTC да се покачи с 200% в сравнение с предходната година. Но историята показва, че темповете на растеж като този не са устойчиви в дългосрочен план. За по-краткия времеви интервал, който предстои, мнозина вярват, че 1500 долара ще бъдат таван, около който цената на BTC ще се стабилизира. Но по този въпрос няма твърд консенсус.

Вместо това някои посочват юана като релевантен фактор в процеса на постигане на стабилна BTC цена. Тук 8 000 йени може да бъде важен показател на психологическо ниво, който би бил около 1200 долара и малко под текущите стойности на търговията.

Бичи проекции

Докато някои са по-консервативни с потенциалната BTC цена, други са бичи, когато става въпрос за бъдещето му. Това е причината, поради която мнозина оценяват цената от 2000 долара като нещо, което би било разумна цел за този актив.

Цената от 1500 долара също е донякъде от възходяща страна, тъй като няма ясни индикатори, че домейнът ще види някакви важни положителни промени, които биха могли да отскочат цената през следващите месеци. Но, както ясно показва случаят с настоящия тласък, добрите новини не са особено важни за някои скокове на цените, тъй като няма негативни новини, идващи от други тримесечия, особено от законодателната и регулаторната сфера.

Тук съдбата на китайските търговски компании и борсите на BTC все още виси на косъм, но това очевидно притеснява пазара все по-малко. Всяко ново затягане от Китайската народна банка може да бъде проблематично, но изглежда широко разпространено убеждението, че това не може да върне цените по някакъв значителен начин.

Пауза, която идва

В краткосрочен план изглежда, че търговците ще направят пауза на текущото ниво за известно време, докато се опитват да разберат предстоящия импулс. Този подход на изчакване се показа като много полезен при няколко предишни случая, така че няма причина да се мисли, че настоящата ситуация ще бъде по-различна.

В същото време има усещането, че този ход ще бъде не само разумен, но и необходим за биткойн общността. Ако не се осъществи скоро, мнозина се притесняват, че в крайна сметка покачването на цените ще бъде прекалено голяма част от възходящия импулс, който ще бъде твърде бърз за поддържане. Освен това няма консенсус по въпроса кога търговците ще започнат да привличат печалби от тази промяна и как това ще се отрази на цената.

Към момента повечето търговци на биткойни смятат, че имат бичи манталитет, що се отнася до дългосрочните стратегии. Това означава, че за тях цената може само да се покачи и всяка пауза е просто ориентир по продължаваща и неотслабваща възходяща траектория.


Алтернатива на валутите на Fiat

Докато биткойнът все още не е там, има ясна цел, която се споделя от всички, които са ангажирани в общността – извеждане на BTC до ниво, на което може да се възприеме като законна алтернатива на фиатните валути. Тази идея може да е изглеждала нелепа само преди няколко години, особено като се има предвид катастрофата от 2013 г., но сега е всичко друго.

Голям фактор за това идва извън биткойн домейна – етерът постигна огромни печалби в стойността си за периода от стартирането му, което ясно показа на обществеността, че дигиталната валута не е сделка с една мрежа.

Сега мнозина се стремят да диверсифицират портфолиото си, като преминат към цифрова валута и за разлика от само преди две години, те имат две силни алтернативи. Мрежи като Zcash и други по-малки алткойни може да са на известно разстояние, но те определено се движат по същия буд, създаден от биткойн.

И все пак има силно чувство, че правителствата по света все още имат огромна дума в този процес, но също така и ниво на контрол, срещу което никоя мрежа не може да се бори. Например ЕС може да реши, че портфейлите с цифрова валута трябва да бъдат свързани с идентификационния номер на притежателя, правейки идеята за анонимност безполезна. В Китай националната банка може да задуши голяма част от търговията, докато решава как ще регулира тази финансова област.

Поради това винаги има дълготрайно усещане, че цената на цифровите валути може лесно да бъде нарушена от неочакван законодателен ход в някои от по-важните държави. Тъй като ценовото покачване продължава с BTC, мнозина са твърде наясно, че това може да завърши внезапно, ако например от Китай излязат особено лоши новини.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector