Адвокатите на Blockchain се опитват да отдалечат Blockchain от последните Ransomware

Постоянната ивица от голяма публичност за биткойни, генерирана главно от впечатляващо покачваща се цена, беше прекъснат наскоро, след като Ransomware Wanna Cry удари над 200 000 компютъра по целия свят. В най-голямата единична дигитална атака, която се е случила досега, същият вирус отвлече компютри и заплашва да изтрие файлове, ако не бъде платен откуп.

Връзката с биткойн идва с метода, при който плащанията е трябвало да бъдат завършени – с помощта на BTC. Чрез искане за около 300 долара или повече в биткойн, хората, които са направили вируса, са искали да изнудват средства от тези, които имат важни данни на компютрите си. Естествено, вирусът или създателите му нямат нищо общо с биткойн общността, но инцидентът все пак води до въпроса за BTC чертите, които включват, наред с други, защита на поверителността и идентичността на техните потребители.

Поради това целият домейн на блокчейн, който се развива повече от всякога както за бизнес цели, така и за правителствени и граждански роли, също се превръща в обект на негативна преса. За да се уверят, че няма токсични последствия за домейна на блокчейн, различни защитници на същата технология започнаха да излизат в публичния дискурс с цел да го дистанцират от негативните явления, които използват само цифровите валути за своите цели.

Искам да плача

Подобно на Stuxnet и други важни моменти от историята на кибер заплахите и онлайн сигурността, генезисът на този конкретен зловреден софтуер е сложен и включва няколко различни фракции. Към момента изглежда, че извършителите на атаката са използвали набор от уязвимости на NSA (или дори само една) в по-старите версии на Windows OS.

Тази уязвимост обаче беше разкрита от поредица от Wikileaks, която разтърси разузнавателната общност, но беше оставена почти като ресурс с отворен код, който скоро беше открит и анализиран от неизвестната в момента група. С допълнителни усилия същите групи или групи успяха да въоръжат същия достъп за сигурност и създадоха вирус на зловреден софтуер, който ще се разпространява и разпространява в интернет, отваряйки нови вектори на инфекция.

Резултатите са катастрофални, тъй като освен частните компютри, вирусът заразява и много сектори на обществените услуги по света. Ето защо институциите, вариращи от болниците в Обединеното кралство до германските железопътни услуги, усетиха въздействието на същия Ransomware.

Веднага световните медии също се придържат към този феномен и го осигуряват безпатролно отразяване. Естествено, поради това фокусът се измести и към метода на плащане, който създателите на вируса се заеха. Добавяйки малко странно и иронично докосване, основният екран на вируса, който носи заплахата от унищожаване на файла, включва и връзка с обяснение как хората могат да създават цифрови портфейли и да купуват биткойн.

Поради това много хора се върнаха към убеждението си, че биткойнът не е нищо повече от средство за сенчести сделки. Сега защитниците на блокчейн общността се опитват да се намесят и да направят разлика между технологията и най-популярното им използване, което днес се използва в неща, вариращи от BTC покер до огромни инвестиции с рисков капитал.

Застъпнически отговор

Във Вашингтон редица различни застъпнически групи и отделни лица преминаха в PR офанзива, опитвайки се да се уверят, че разликите между биткойн и технологията, която го движи, са ясно известни. Една от тях беше група за застъпничество, която представяше използването на технологията на блокчейн пред персонала на Конгреса, свързано с тяхното приложение в системата на здравеопазването. В презентацията си те признаха, че атаката е отворила стари рани, които свързват технологията с използването на биткойн в незаконни или потенциално незаконни дейности.

Освен това други се опитаха да поставят биткойн в категория, която е само едно от приложенията на по-широката технология. Тук Srinivas Attili, който е партньор и вицепрезидент на IBM Global Business Services, каза, че блокчейнът получава лоша репутация заради BTC, но че той не представлява цялото поле на тази нововъзникваща технология.

Други посочват, че платежното средство за определена незаконна дейност не представлява валутата, която се използва. По същия начин щатският долар може да бъде обвинен в подхранване на търговията с наркотици, тъй като това е едно от доминиращите средства за глобално плащане в тази търговия.

Други повтарят подобна линия в смисъл, че има процес на дистанциране, целящ да гарантира, че термините биткойн и блокчейн не са поставени в една и съща категория, когато става въпрос за обществото. Макар и разбираем, в крайна сметка този процес е много вреден за цялото поле и може да компрометира много повече, когато става въпрос за бъдещото развитие на криптовалути и базирано на блокчейн решение, отколкото всяко проблематично обществено възприятие.

Правителствената реакция


В случая с този конкретен Ransomware правителството на САЩ реагира, като помоли Националната сигурност да потърси източниците на същите плащания. Засега бе открита неясна връзка със Северна Корея, но няма други конкретни указания към виновниците. В същото време, когато става въпрос за биткойн и блокчейн, намирането на виновниците не би променило глобалните щети, причинени от инцидента.

Това е причината, поради която служителите в Конгреса, говоряйки насаме, изтъкнаха, че трябва да се направи ясно разединяване между биткойн и интересите на блокчейн, представлявани от групите за застъпничество. Без това, според тези нископоставени служители, всякаква тяга на законодателната арена ще се бори трудно.

Разбира се, проблемът на целия процес е фактът, че много от уязвимостите, представени с Wanna Cry в областта на здравеопазването, биха могли да бъдат избегнати с блокчейн система. С децентрализирания си характер проблемите с отделните компютри биха били без значение.

Проблем на възприятието

Както много пъти в миналото, въпросът за възприемането на биткойни отново е опетнен от дейностите на тези извън същата екосистема. Този път се представя допълнителен проблем с усилията на някои части от блокчейн общността да се изолират от BTC, вместо просто да го възприемат като една от валидните форми на тази технология.

С това вътрешно раздробяване няма какво да се спечели и много да се загуби за бъдещо развитие и сътрудничество. Това може да е огромен проблем и то не в далечно бъдеще, особено в страни като САЩ.

Надяваме се, че позициите в блокчейн общността трябва да приемат, че биткойнът е един от най-видните представители на технологията, за добро или лошо. Дори да откажат да направят това, обществото ще продължи да възприема нещата по този начин през следващите години.

Източник: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector