Решаване на проблема с ликвидността „Дърпане на килим“ на Uniswap DEX след разпадането на SUSHI

реклама Phemex

Криптовалутната индустрия постепенно променя традиционната финансова система, позволявайки на потребителите да изпращат транзакции и да извършват парични плащания по целия свят безпроблемно – заобикаляйки географските и правителствените ограничения. Това е видяло крипто екосистемата да се развива, за да създаде напълно децентрализирани решения във финансите – приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) – които осигуряват пълна финансова система, включително заеми, заеми, спестявания и др., Без никакви търкания.

Въпреки това, тези проекти на DeFi, особено ако са малки, е трудно да получат своите токени, изброени на централизирани борси като Binance и Coinbase. Освен това, за да изброят тези въстанически проекти, някои от тези централизирани борси искат прекомерни такси – непрактично за тези малки проекти.

Разбиране на DEX – Отмяна

Това породи децентрализирани борси, като Uniswap, която предоставя безплатен списък на ERC-20 токени. DEX се различават и от централизираните борси по това, че потребителите осигуряват ликвидност на борсата по метод, наречен обединяване. Тук доставчиците на ликвидност депозират криптовалути в ликвидния пул и печелят част от таксите, изплатени при търговия.

Uniswap DEX използва Automated Market Maker за уреждане на сделките между партньори и ликвидния пул. Цялата екосистема на DeFi е силно зависима от ликвидността, поради което липсата й може да създаде проблеми за безпроблемната търговия на платформата.

Без ликвидност, притежателите на криптовалутата няма да имат стимул да запазят токена, тъй като няма да могат да го продадат на пазара. На Uniswap токените предпочитат да създават пулове с 50% ETH и 50% от избрания от тях токен, за да гарантират поддържането на ликвидността.

Проблеми с ликвидността

В течение на 2020 г. редица криптопроекти излязоха с нарастващата вълна DeFi, но както беше през 2017 г., крипто измамите също се увеличиха. На DeFi ликвидността остава ключовият манипулатор на протокола и твърде голямата централизация на тази ликвидност (или твърде малко ликвидност) може да бъде лоша за протоколите.

Изход за измама SUSHI

Напоследък криптовалутният свят е зареден с истории за една от най-гадните „измамни изходи“ в децентрализираното финансиране (DeFi) напоследък, което поражда съмнения в цялата екосистема. SushiSwap (SUSHI), конкурент на най-децентрализираната борса – Uniswap, спадна с над 80% за една седмица, тъй като създателят на проекта продаде всичките си печалби за изплащане на 16 милиона долара в Ethereum.

Този тип измама, известна като издърпване на килим, вижда как хакерът настройва ликвидност в басейна, само за да я изтегли след известно време, оставяйки нищо неподозиращите притежатели със сериозни загуби.

Тъй като подобни проблеми стават преобладаващи в системата DeFi, проекти като Unicrypt, LID Protocol и Vesta Protocol целят да разрешат тези проблеми с ликвидността на Uniswap и подобни DEX в бъдеще.


Решение за ликвидност?

Както беше обяснено по-горе, измамата с издърпване на килим възниква главно няколко минути, дни или няколко седмици след инжектирането на ликвидност от хакера. Такова огромно разпродаване на токени води до каскаден срив на проекти, при което малкото действие за изтегляне на ликвидност с цел печалба води до евентуален срив на системата.

И така, как да разрешите този проблем, свързан със SUSHI? Протоколите за ликвидност, които управляват ликвидността на пула, са едно от бързо нарастващите решения на измамите с изтеглянето на килими и свързаните с Uniswap проблеми с ликвидността. Един от надеждно изградените проекти, LID протокол, или Протоколът за ликвидни дивиденти, предлага марка „Доказателство за ликвидност“, която решава този тип проблеми.

Доказателство за ликвидност

Доказателството за ликвидност прави невъзможно измамниците да извадят ликвидността си, тъй като те са определени за определен период от време, за да подобрят развитието и иновациите на платформата. Това се осигурява чрез заключване на ликвидността на токените, които са стартирани предварително на тяхната платформа. Това означава, че собствениците на проекти не могат да изтеглят ликвидността от своя проект по начин, който да ограничи инвеститорите от парите или жетоните им.

Залагането продължава

Платформата също така предотвратява проблеми с ликвидността на Uniswap DEX, като предоставя стимули, свързани със залагането на управлението на стартиралия протокол. Тук доставчиците на ликвидност се стимулират да залагат и гласуват решения по протокола. Проекти като LID Protocol и TrustSwap осигуряват стимули като плащания на символи и данъчни стимули за потребители, които участват в нарастването на протокола.

Това стимулира притежателите на символи да участват в действия, които са от полза за общността като цяло.

Раздяла

Неотдавнашният провал на излизането от SUSHI отваря разговори за това как ефективно да се решат и предотвратяват измами с издърпване на килими на Uniswap, Justswap и други DEX. Ръстът на доставчиците на решения за ликвидност ще спомогне за разрастването на децентрализираната финансова система, предоставяйки на потребителите силно доверена и сигурна платформа за извършване на „финансови транзакции без триене“.

За да следите актуализациите на DeFi в реално време, разгледайте нашата емисия за новини на DeFi Тук.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector