Поврежда ли GPU | Намерете отговорите

нанася щети на GPU

Крипто майнингът привлича по-голям интерес напоследък, особено за криптоси, които все още могат да се добиват с помощта на графични карти и това нарастващо търсене дори повиши цената на много карти от среден клас.

Копаенето с графичен процесор може да генерира значителна печалба, ако разходите за електричество са ниски. Но много се чудят, копае ли увреждането на графичния процесор или влияе на дълголетието им?

Е, отговорът зависи от начина, по който използвате графичната си карта и има някои фактори, които трябва да имате предвид, ако искате да запазите жизнения цикъл на графичния си процесор.

Защо да използвам GPU?

Извличането на GPU е удобно в много отношения, тъй като те са лесни за намиране онлайн и не са прекалено скъпи в сравнение с ASIC миньорите. Също така, по-ефективните модели могат да дадат отлични резултати само с няколко настройки на настройката.

Например, изданието AMD Vega Frontier може скоро да може да копае Ethereum на 70MH / секунда, ако се вярва на циркулиращи слухове. Настройката на GPU майнинг платформа ще изисква фина настройка, ако искате те да работят с оптимален капацитет и синхронизирането на множество карти с моята с помощта на една и съща дънна платка може да бъде предизвикателство на моменти.

Издание AMD Vega Frontier

gamersnexus.net

След като платформата е настроена и конфигурирана, повечето майнери оставят устройството да се копае самостоятелно. С днешния софтуер за добив, устройството ще премине към използване на пулове за добив, за да генерира най-голяма печалба. Повечето майнери ще оставят хардуера да върши нещата си, докато наблюдава процеса от приложението за интерфейс. Но има и такива изисквания за хардуер за копаене, като чести проверки и поддръжка, тъй като те са подложени на трудни задачи по обработка, докато добиват криптовалути. Освен това повечето миньори подценяват стреса, наложен върху техния хардуер.

Управление на топлината

Процесът на добив поддържа вашите графични процесори постоянно под напрежение при пълно натоварване по всяко време, като вентилаторите обикновено се въртят при най-високите обороти в минута. Някои може да си помислят, че това е по-малко вредно, отколкото да се върти и охлажда отново, но това не винаги е така. За да отговорим на въпроса „поврежда ли добивът GPU?“, Ще трябва да разгледаме процеса на отопление и охлаждане.

Управление на топлинатаАко вашите GPU фенове работят постоянно с постоянна скорост, те очевидно ще се износват по-бързо. Въпреки че вентилаторите са създадени, за да поддържат по-високи скорости на въртене, дълголетието им е силно засегнато, ако са принудени постоянно да работят с максимален капацитет. Освен това, ако не използвате вентилатори, когато копаете, е също толкова вредно за вашия хардуер.

Това е така, защото прегряването е основната причина за повреда на графичния процесор, така че е от съществено значение да поддържате устройството си да работи между безопасни температурни нива.

Графичните процесори обикновено са проектирани да поддържат работа при високи температури, достигащи около 80C или дори по-високи. Все пак е важно постоянно да проверявате температурата на графичните си карти, за да предотвратите прекалено нагряване на устройството.


По-долу е дадена таблица, която показва безопасните диапазони на температурата на копаене, в която трябва да има вашият графичен процесор по време на копаене:

Температура

Състояние

30C – 49C

не майнинг

50C – 59C

все още не работи и изисква овърклок.

60C – 69C

нормална температура

70C – 75C

оптимални нива

75C – 79C

приличния обхват за повечето графични процесори

80C – 89C

изисква внимание; може да причини повреда на вашия компютър

90 ° С

увреждащи вашия GPU

Подмяна на вентилатори

Трябва редовно да подменяте вашите вентилатори за добив, ако те работят със същата скорост, тъй като те са единственият GPU компонент, който има най-кратък жизнен цикъл поради износването. Другите ви компоненти на графичния процесор ще бъдат изложени на риск, ако феновете ви спрат да работят правилно.

Дори ако температурата на графичния ви процесор е в по-ниските граници, винаги трябва да проверявате и подменяте вентилаторите си, за да избегнете прегряването на захранващите компоненти.

Как може майнингът да повреди вашия графичен процесор?

Първият и най-често срещаният начин да повредите вашия графичен процесор е като го стартирате при високи температури (в диапазона 90C) за продължителен период от време, тъй като определено ще повлияе на жизнения цикъл на другите компоненти на картата.

Ако подмяната на вентилатори е твърде сложна или отнема много време за вас, можете също да изберете система, базирана на течно охлаждане, въпреки че тази опция ще бъде много по-скъпа.

GPU

coincentral.com

Има ли повреда на копаенето на графичния процесор: други аспекти

Овърклок

Овърклокът е необходим за процеса на крипто копаене. Добрата страна е, че всъщност не може да повреди съвременните графични процесори, тъй като повечето от тях имат интегриран защитен механизъм, който изключва картата, ако е зададена погрешно.

Всъщност се изискват много усилия, за да се нанесат физически щети на картата ви само чрез овърклок, тъй като тя не се е доближила до въздействието, което има върху потреблението на енергия и температурата в сравнение с овърклока на процесора.

Термично колоездене

Термичното колоездене е нещо, което всички GPU миньори трябва да вземат под внимание. Въпреки че може да се очаква, че копаенето ще има ниска поддръжка на термично колоездене, не е така в действителност.

С някои незначителни промени в настройката за ограничение на мощността на всяка карта, можете лесно да направите този процес на поддръжка много лесен за поддръжка.

Ако от време на време повторно прилагате термопаста върху графичен процесор, ще можете да поддържате картата си хладна и да избегнете големи повреди без много усилия. Имайте предвид, че не трябва да прекалявате с повторното нанасяне на пастата, тъй като се препоръчва да правите това само веднъж месечно.

Заключение: Поврежда ли GPU на копаене?

За разлика от игрите и други изчислителни задачи, добивът на криптовалута поддържа GPU да работи с пълен капацитет почти непрекъснато. Дори когато сте тествали стрес картата, капацитетът се запазва за ограничен период от време, преди да рискуват да повредят картите.

gpu иконаНезависимо дали копаете Ethereum или Dogecoin, процесът на копаене ще натовари една карта до нейните граници по време на цялата операция. Въпреки че повечето от днешните модели са в състояние да работят при толкова взискателни параметри, това все пак ще се отрази на дълголетието и производителността на картата. Дори ако ефектите от интензивното копаене не се забелязват в началото, няколко месеца по-надолу, може да забележите, че той ще започне да произвежда по-ниски скорости на хеш и в крайна сметка ще се срине.

И така, поврежда ли копаенето GPU? Не, ако копаете отговорно и предприемете правилния подход за поддръжка, като например предпазване на устройството от прегряване, избягване на ненужен овърклок, поддържане на компютъра чист и подмяна на вентилаторите, ако показват признаци на износване.

Сега, след като познавате плюсовете и недостатъците на GPU копаенето, можете да започнете да го използвате, за да генерирате любимата си крипто.

Препоръчано изображение: Bitcoinist

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector