Крайното ръководство за VPN

Contents

Въведение

VPN мрежите са невероятно лесни за разбиране.

Изометрична виртуална частна мрежа, шаблон на уебсайт

VPN означава „виртуална частна мрежа’. Когато се свързвате с VPN, поставяте допълнителен сървър между себе си и уебсайта, на който искате да отидете. Този сървър променя вашия IP адрес и криптира вашата активност при сърфиране.

Но това е много техничен звучащ отговор, който прави VPN звуците по-сложни от тях. Нека използваме метафора, за да разберем по-добре VPN.

Какво означава „VPN“?

лаптоп с илюстрация на щит

Досега много от нас са чували много за VPN. „VPN защищават поверителността ви!“ Или „Трябва да използвате VPN!“ или „Не сте в безопасност в интернет без VPN!“ и така нататък.

Но много малко хора отделят време да подредят, на обикновен английски, това, което означава VPN?

Абстрактен цифров фон на въпроса

Разбира се, можете да направите просто търсене в Google, за да разберете, че това означава „виртуална частна мрежа“, но какво означават тези думи? Моята мрежа не е ли вече частна? Не ме ли защитава паролата ми за wifi?

Нека разбием фразата „Виртуална частна мрежа“ по една дума, за да разберем по-добре какво е VPN и какво прави.

Това е виртуално:

Червен коридор от падащи числа

Свързва вашия компютър или мрежа към друга мрежа виртуално. Всъщност вашата физическа мрежа се използва за тази връзка, но тя отваря канал, наречен „тунел“ в тази мрежа.

Това означава, че не е необходимо да предприемате никакви допълнителни физически действия, за да настроите виртуална частна мрежа във физическа мрежа, която използвате.

Той е частен

Интернет и онлайн система за сигурност на мрежата


С VPN връзката, установена във физическата мрежа, вие се свързвате с мрежа, която е частна (не публична) за вас. Сертификатите и паролите, използвани в криптирането, са създадени специално за вашия тунел, така че транзакциите, направени с тази връзка, не могат да бъдат наблюдавани от други.

Това е мрежа:

Глобус за цифрова мрежа

С VPN работите така, сякаш сте на същото място като мрежата, към която сте свързани, въпреки че сте на друго място. При VPN връзки компютърът ви получава IP адрес и дори можете да видите нов виртуален (нефизически) мрежов адаптер на компютъра си. Въпреки че само определени дейности могат да бъдат тунелирани в решения като прокси и чорапи, всички мрежови дейности могат да бъдат тунелирани чрез VPN.

Предимства на свързването с помощта на VPN

концепция за поверителност на кибер уеб сигурността

 • Доставчици на интернет услуги, които обикновено могат да наблюдават вашите онлайн дейности, не могат да го правят, когато използвате VPN. Те могат само да видят, че се свързвате с VPN услуга.

 • Уеб технологиите се опитват да ви следват, използвайки вашия IP адрес и много други методи. Докато публичният ви IP адрес обикновено ви се предоставя от вашия интернет доставчик, вашият доставчик на VPN услуги го скрива.

 • Използването на VPN е щит, който ви предпазва от вашия доставчик на услуги и злонамерени хора, които могат да се намесят. Доставчиците на VPN услуги могат да предложат допълнителни опции за сигурност (различни връзки от различни държави, двойна VPN връзки и т.н..

Как работи VPN … На обикновен английски

Екранна снимка на purevpn.com PureVPN за това какво е VPN

Да приемем, че искате да изпратите съобщение на приятеля си Уебстър. Но не искате Уебстър да знае, че вие ​​сте източникът на съобщението. Така че наемате Виктор да предаде на Гари посланието вместо вас.

Но Уебстър не е единственият човек, от когото се криете. Също така не искате другите, които може да ви наблюдават, да знаят съдържанието на съобщението или че вие ​​сте неговият произход. Така че, когато се срещнете с Виктор, за да му кажете съобщението, го правите в звукоизолирана стая зад завеса.

След като кажете на Виктор тайната, той излиза иззад завесата и отива да съобщи на Уебстър съобщението.

Какво общо има това с VPN?

Въпреки че това не е перфектна аналогия, тя илюстрира как VPN работят в интернет.

Как съобщенията се предават в интернет, когато не използвате VPN?

Търсене в интернет на лаптоп

Повечето хора, които имат достъп до интернет, не използват VPN. Това правят те.

 • Те отварят своите браузъри (като chrome или firefox).
 • Те въвеждат уеб адрес (като facebook.com).
 • Те удариха Enter.

Може да намерите тази поредица от стъпки за позната. Може би така получавате достъп и до интернет.

Използването на интернет по този начин е нещо като да отидете директно до приятеля си Уебстър и да му кажете съобщението си.

Какво е грешното с това?

Концепция за енципция на данни

Това е частта, в която илюстрацията започва да се разпада. Когато искаме да дадем съобщение на приятелите си, обикновено не искаме да им попречим да знаят, че ние сме тези, които са го изпратили. Също така обикновено не се притесняваме кой друг може да ни види или чуе.

Така че … за да им попречим да виждат нашите съобщения и да знаят кои сме, ние се нуждаем от интернет еквивалент на Виктор от илюстрацията. Нуждаем се от VPN.

Точно като Виктор, VPN отива на уебсайта (Webster) и му дава нашето съобщение. Тъй като уебсайтът вижда само VPN, той не знае за нас. Точно както Виктор е единственият човек, който Уебстър вижда. И накрая, VPN криптира връзката ни с нея, така че нашият доставчик на интернет да не може да следи поведението ни при сърфиране.

В обобщение:

 • Ти си си ти.
 • Webster е уебсайтът, до който се опитвате да влезете.
 • Виктор е VPN.
 • Звукоизолираната стая зад завесата е криптирането, което вашата VPN поставя във връзката ви с нея.

Какво мога да направя с VPN?

Нека реално използваме VPN сега:

Концепция за защита на защитната стена

Да предположим, че живеете в Китай, но искате да гледате видеоклипове в YouTube. Ако използвате стандартна връзка, нямате късмет. Китайското правителство блокира китайските граждани да разглеждат сайтове като google и youtube. Начинът, по който правят това, е да използват това, което се нарича защитна стена. Всеки китайски IP адрес няма да има достъп до списък с други IP адреси.

Екранна снимка на purevpn.com Началната страница на PureVPN

Ако живеете в Китай и искате да влезете в сайт като Youtube, ще трябва да се свържете с Youtube от сървър извън Китай. Тук VPN идва. VPN обикновено притежават или наемат голям брой сървъри по целия свят. Много от тези сървъри няма да бъдат блокирани от Китай.

Екранна снимка на expressvpn.com ExpressVPN се предлага в Китай

След като се свържете с един от тези сървъри извън Китай, ето какво се случва:

 1. Казвате на вашата VPN, че искате да се свържете с Youtube.
 2. Youtube получава връзката и казва (на компютър говори): „Моля, изберете видеоклип за гледане“.
 3. След това вашият VPN сървър ви предава това съобщение.
 4. Вие избирате видеоклип.
 5. Вашата VPN казва на Youtube кой видеоклип сте избрали.
 6. Youtube предава поточно видеоклипа във вашата VPN.
 7. Вашата VPN го предава към вас.

Това звучи сложно, но за вас ще се почувства точно като обичайно сърфиране. Няма да забележите голяма разлика от обичайното ви преживяване в Youtube. Единствената забележима разлика е, че скоростта на сайта може да е по-ниска. Но дори и тогава много VPN са много бързо тези дни и няма да забележите проблеми със скоростта.

Екранна снимка на nordvpn.com Скоростта на NordVPN

Важният изход от този пример е:

 • Youtube не знае, че сте в Китай.
 • Китай не знае, че сърфирате в Youtube.
 • Единствените страни, които знаят тези факти, сте вие ​​и вашата VPN.

Нещата ни отвеждат до някои от потенциалните проблеми с VPN.

Проблеми с VPN

VPN не са перфектни.

Съвременна концепция за рекламен блок с изометричен изглед

В много случаи те могат да бъдат блокирани. Китайските граждани трябва да циклират своите VPN, след като правителството установи кои IP адреси принадлежат на различни VPN сървъри. След като тези IP адреси бъдат блокирани, VPN е най-вече неефективен.

VPN продуктът на Avast Secureline е чудесен пример за предателство на това доверие. Avast е компания за борба със зловреден софтуер. Техният софтуер се доставя с VPN, наречен „Secureline“. Дънна платка и PC Mag обаче откриха това Avast продаваше сърфирането на своите потребители до най-високата оферта.

Концепция за защита на личните данни

Това означава, че ако сте използвали VPN на Avast, те не са пазили сърфирането ви в тайна. Това е огромен проблем, тъй като VPN трябва да защитава поверителността ви, а вместо това прави обратното.

И накрая, тук е въпросът за юрисдикциите. Ако сървърът, с който сте свързани, е компрометиран от правителство или хакер, тогава сърфирането ви вече не е тайна.

Таблица за сравнение

Име на компанията Цена Сървъри / Държави Скорост Поверителност
Лого на ExpressVPN 6,65 долара 3000/160 Най-бързият Удивително Регистрирай се
Лого на PureVPN $ 2,88 2000/140 Средно аритметично Средно аритметично Регистрирай се
Лого на Surfshark $ 1,99 1040/61 Бърз добре Регистрирай се
Лого на NordVPN $ 3,49 5660/59 Бърз добре Регистрирай се

Нека обсъдим предимствата и недостатъците на използването на VPN малко по-нататък.

Плюсовете и минусите на използването на VPN

Професионалисти

1. Подобрявате поверителността си

Екранна снимка на expressvpn.com Предимства на VPN на ExpressVPN.com

Ако сърфирате в интернет без VPN услуга, вие разкривате реалния си IP адрес. Това позволява на всеки уебсайт, до който имате достъп, да знае точното ви местоположение (град, държава) и интернет доставчика.

Всичко звучи страшно, но сърфирането в “clearnet” (отворен, обществен интернет) не е безопасно. Не е без допълнителен слой защита, т.е. Благодаря, VPN услугите ви помагат да се откажете от този тип наблюдение. Те замъгляват вашия доставчик на интернет услуги и по този начин подвеждат всеки уебсайт, до който имате достъп.

Екранна снимка на purevpn.com PureVPN – Скрийте вашия IP адрес

За ежедневна употреба, Препоръчваме VPN услуги като Експрес, Surfshark, Чисто, и Nord. Само за $ 1,99 на месец можете да се свържете с хиляди сървъри от цял ​​свят. И следващия път, когато влезете в уебсайт, ще го подлъжете, за да мислите, че идвате от някъде другаде. Това работи още по-добре, ако използвате двойна VPN.

Таблица за сравнение

Име на компанията Цена Сървъри / Държави Скорост Поверителност
Лого на ExpressVPN 6,65 долара 3000/160 Най-бързият Удивително Регистрирай се
Лого на PureVPN $ 2,88 2000/140 Средно аритметично Средно аритметично Регистрирай се
Лого на Surfshark $ 1,99 1040/61 Бърз добре Регистрирай се
Лого на NordVPN $ 3,49 5660/59 Бърз добре Регистрирай се

2. Вашите данни се шифроват

Екранна снимка на nordvpn.com Функцията за сигурност на NordVPN

Силното криптиране е най-добрият инструмент за поверителност. И добрата новина е, че всяка VPN услуга, предлагана на пазара, криптира вашите данни.

Това означава, че всичко, до което имате достъп и изтегляне, не може да бъде свързано с вас. Ако трети страни искат да знаят какво правите по време на вашите сесии на сърфиране, те трябва да дешифрират данните. А дешифрирането изисква време и изчисления.

Те няма да видят какво правите онлайн, защото сте били достатъчно предпазливи, за да получите VPN услуга.

3. Можете да заобиколите географските ограничения

Фон на световната мрежа

Интернет може да изглежда като универсална мрежа, но всъщност не е така. В зависимост от това къде се намирате по света, начинът, по който разглеждате страниците, е различен.

Понякога може дори да намерите заключено съдържание, до което нямате достъп от вашата страна. Това е мястото, където VPN услугите се намесват и спасяват деня. Ако се намирате в държава, която блокира определени уебсайтове за новини, ще можете да получите чуждестранен IP адрес. Ако абонаментът ви за Netflix ограничава достъпа ви до сериали от държава, можете да „преместите“.

Понятие за мрежа на потребителите

Китайските граждани, които искат да заобиколят страхотната защитна стена, също използват VPN услуги. Не е ясно до каква степен те са в безопасност от надзора на правителството.

Но възможността за комуникация с външния свят без ограничения е от съществено значение. А някои хора изглежда полагайте големи усилия за защита на техните основни човешки права.

Защо не и вие?

4. Можете да изберете вашето виртуално местоположение

Екранна снимка на expressvpn.com Местоположенията на ExpressVPN по целия свят

За разлика от Tor, VPN услугите не генерират произволна връзка с възел. Те предлагат хиляди сървъри, към които можете да се свържете по всяко време.

Свързване с US Netflix с PureVPN Свързване с US Netflix с PureVPN

Бихте ли искали да добавите италиански субтитри или наслоявания към любимата си поредица Netflix? Няма проблем, имате много възможности. Пътувате ли в чужбина и искате да получите достъп до акаунтите си, сякаш все още сте в родината си?

Ако сте добре с малко произволност, можете да направите и комбинираното VPN-Tor. С изтеглянето на браузъра Tor получавате най-голямо количество поверителност, но съществената част е, че можете да избирате от коя част на света искате да влезете в интернет.

И вашият опит ще варира съответно, с всички предимства и ограничения. И като говорим за ограничения, това ни отвежда до минусите при използването на VPN.

Минуси

1. Скорости за по-бавен достъп

Отблизо в края на мрежовия кабел от оптични влакна в синьо

Основният недостатък на използването на прокси система е, че скоростта на интернет ви намалява. Което има смисъл: свързването с други центрове за данни по света отнема време.

Вместо да се свързвате директно с уебсайт, трябва да обменяте и шифровани данни с прокси сървър. В някои случаи може да се окаже непрактично да държите VPN включен.

VPN услугите са страхотни и полезни, но трябва да намерите правилния баланс между скорост и поверителност.

Тестове за скорост на NordVPN NordVPN Тестове за скорост

Добрата новина е, че Експрес, Surfshark, и Nord ще ви изненада с техните скорости. И техният голям брой сървъри ще ви помогнат да намерите по-добра връзка, когато пожелаете.

2. Лоши данни за изтичане на VPN

Страницата не е намерена Илюстрация

Ако използвате посредствена VPN услуга, тя може да има задни врати или случайни прекъсвания. Виждате как съдържанието се ограничава, докато имате достъп до него, може да бъде разочароващо.

До тук, ExpressVPN и SurfsharkVPN имат чист лист. NordVPN също попадаха в тази категория, но един от сървърите им претърпя експлойти през 2018 г..

Има достатъчно данни за изследвания и контрол, за да ви помогне да намерите най-добрата VPN за вашите нужди. Добро правило от тях е, че безплатните VPN услуги струват това, което плащате за тях. Но не предполагайте, че платените VPN също винаги са надеждни. Avast Secureline е чудесен пример за платена VPN, която беше заловен да продава потребителски данни на трети лица.

3. Премиум услугите не са безплатни

Екранна снимка на nordvpn.com Ценообразуване на NordVPN

На пазара има много VPN услуги. Някои от тях са безплатни за изтегляне и използване, докато други ви струват пари.

„Безплатният“ софтуер ще пуска реклами и най-вероятно ще наблюдава достъпа ви. Той ще ви проследява и предлага само удобството да ви позволи да промените местоположението.

Ако сериозно искате да защитите себе си и данните си, трябва да изберете платена VPN услуга. Плащате само за правото да останете сами, но плащате и за да получите някои важни допълнителни функции. И следващия път, когато сърфирате в мрежата, ще имате повече увереност, че данните ви са в безопасност.

4. Някои правителства може да ви насочат

Търсете в интернет на лаптоп

Има много страни по света, където интернет не е безплатен. Някои с удоволствие налагат ограничения, но рядко преследват малкото бунтовници.

Но има някои драконовски юрисдикции, където сте насочени към отваряне на уеб страница. Отново е важно да изберете VPN услуга, чиято репутация е безупречна.

Този, който не води дневници, не ви проследява и работи в либерална юрисдикция. Услуга, която няма да спре, докато сте в средата на сърфиране в уебсайт или изтегляне на файл.

Екранна снимка на expressvpn.com Началната страница на ExpressVPN

И услуга, която е отворена и прозрачна за това, което прави. От всички сметки, ExpressVPN е най-добрата услуга за поверителност и високи скорости. И това е последвано от по-новия и по-достъпен Surfshark. Засега те отбелязват всички кутии и имат чист лист. Ако ще се опитате да заобиколите китайската защитна стена, за да четете западни новини, тези две са най-надеждните.

Обобщение на плюсовете и минусите

Когато избирате VPN, уверете се, че тя предлага колкото се може повече сървъри в колкото се може повече държави. Това ще предложи най-голяма поверителност, като същевременно ще увеличи скоростта на услугата.

Таблица за сравнение

Име на компанията Цена Сървъри / Държави Скорост Поверителност
Лого на ExpressVPN 6,65 долара 3000/160 Най-бързият Удивително Регистрирай се
Лого на PureVPN $ 2,88 2000/140 Средно аритметично Средно аритметично Регистрирай се
Лого на Surfshark $ 1,99 1040/61 Бърз добре Регистрирай се
Лого на NordVPN $ 3,49 5660/59 Бърз добре Регистрирай се

Какво крие VPN?

VPN крие вашата самоличност

Екранна снимка на expressvpn.com Началната страница на ExpressVPN

Да кажем, че искате да преглеждате и публикувате анонимно в социалните медии. Може би имате възгледи, за които много държите. Искате да ги застъпвате, без тези възгледи да ви се приписват лично. Причините за това може да са много. Ами ако живеете в Иран и искате да говорите критично за иранското правителство? Би било вредно за благосъстоянието на вашите семейства, ако го направите.

Ако можете да публикувате анонимно, можете да говорите много по-ясно в социалните медии. Понякога само харесването на публикация е достатъчно вкарайте гражданите в беда. Създаването на друг акаунт в социалните медии не би било достатъчно, за да останете истински лични. Компаниите в социалните медии знаят IP адреса, който влизате във вашия „анономен“ акаунт.

VPN скрива вашата история на сърфиране

Екранна снимка на nordvpn.com Специализираната IP функция на NordVPN

Историята на сърфирането ви се регистрира от вашия доставчик на интернет услуги (ISP) и вашето работно място, дори когато сте в режим инкогнито. Използването на VPN скрива историята ви на сърфиране от вашия доставчик на интернет услуги и от вашия работодател. Ние не ви препоръчваме да нарушавате правилата по време на работа. Използването на VPN обаче може да помогне да се избегнат въпроси, на които предпочитате да не се налага да отговаряте.

VPN крие вашите харчещи навици

Илюстрация за онлайн разходи

Има много компании, които проследяват вашите навици за харчене онлайн. Това проследяване не спира до границите на техния уебсайт. Ако сте влезли, Facebook проследява цялата история на браузъра ви дори в други раздели на браузъра. Те записват покупки от всички отворени раздели. Google и вашият интернет доставчик също ще проследяват вашите разходи. Те или използват данните вътрешно, за да ви насочват с реклами, или, още по-лошо, продават ги на трети страни. След като тези компании разполагат с тези данни, вие нямате контрол върху това какво правят с тях или как се използват. По-добре е да се гарантира, че те нямат това, за да започнат.

VPN крие торентна активност

Екранна снимка на surfshark.com Началната страница на Surfskark

Много хора използват торентен сайтове за изтегляне на филми, музика или друго съдържание. Голяма част от съдържанието, изтеглено чрез тези сайтове, е защитено с авторски права. Това означава, че правенето на неразрешени копия от тях е технически незаконно.

Това подчертава значението на плащането на първокласна VPN услуга, която няма да компрометира вашата самоличност или да запази дневници. Безплатната VPN няма стимул да запази вашата самоличност частна и е МНОГО по-вероятно да води дневници на това, което правите. Дори беше хванат един по-рано популярен безплатен VPN продажба на потребителски данни.

Екранна снимка на expressvpn.com Политика към регистрационните файлове в ExpressVPN

Ето защо ние постоянно оценяваме с най-високи оценки. Express VPN никога не регистрира вашия IP адрес, история на сърфиране, мета данни или дестинация за трафик. Те също така приветстват независими одитори вътре, за да проверят дали това е така.

VPN крие лични данни

Екранна снимка на surfshark.com Началната страница на Surfshar

Ако се свържете с wifi в кафенета, летища или хотели, вие излагате данните, които изпращате по мрежата. Те ще могат да видят всичко, което кажете или изпратите. Това може да бъде нещо толкова безобидно като имейл, който изпращате на близките си до нещо толкова важно, колкото паролата за банковите ви сметки.

VPN скрива историята на търсенията в Google

Екранна снимка на duckduckgo.com Началната страница на DuckDuckGo

Вашите търсения в Google са свързани с вашия IP адрес. Google използва тези заявки, за да Ви насочи с реклами. Историята на търсенията с Google се използва и продължава да се използва в съда. В един случай краен случай, дори само по себе си беше означено като престъпление. Излишно е да казвам, че всички ние имаме googles странни неща от време на време. Без пълен контекст и разбираща аудитория тези търсения биха могли да изглеждат неудобно. Използването на VPN и излизането от всичките ви акаунти в Google ще реши този проблем. Освен това препоръчваме да използвате търсачки като DuckDuckGO, когато е възможно. DuckDuckGo не регистрира историята на търсенията.

„Частно сърфиране“ не е лично

Екранна снимка на duckduckgo.com Началната страница на DuckDuckGO

Общоизвестно е, че големите търсачки като Google, Yahoo и Bing събират много данни за вас и всички техни потребители, докато ви помагат да се ориентирате в мрежата.

Следната информация може да бъде събрана за вас, дори ако използвате VPN, освен ако не използвате частна търсачка:

 • Вашият IP адрес
 • Твоето местоположение
 • Вашият потребителски агент (идентифицира вашия уеб браузър и операционната система на компютъра, след като влезете в интернет)
 • Вашите думи за търсене
 • Вашият уникален идентификатор (записан в бисквитките на браузъра)
 • Броят пъти, в които променяте търсенето си или се връщате към оригиналната страница с резултати

Екранна снимка на duckduckgo.com DuckDuckGO’s Privacy Crash Course Sneak Peak

Основните търсачки използват тези данни, за да създадат „потребителска карта“ или „потребителски профил“ за вас – вашата възраст, пол, кариера, хобита, дори тегло и статус на връзката – която след това се предлага на рекламодателите. Този процес ви поставя в така наречения филтър балон, като ограничава бъдещите ви резултати от търсенето до потребителския профил, който сайтовете имат за вас.

Частни търсачки

Екранна снимка на duckduckgo.com DuckDuckGO за съхраняване на лична информация

За да предотвратите събирането и продажбата на вашата лична информация на трети страни, е необходимо да използвате частна търсачка. DDG е една от водещите частни търсачки днес.

Но може да попитате: може ли да служи като VPN, тъй като няма да проследява и натрупва личните ми данни? Отговорът е отрицателен. VPN може да направи вашата самоличност анонимна, когато отидете онлайн, но когато използвате само частна търсачка, вашият доставчик все още може да идентифицира вашия IP адрес и да наблюдава вашата активност.

Екранна снимка на Twitter Duck Duck Go

Можете обаче да увеличите максимално поверителността си, като използвате частна търсачка за сърфиране в мрежата, след като инсталирате VPN. Частна търсачка като DDG не позволява на вашия браузър да съхранява бисквитки или сайтовете, които посещавате, нещо, което VPN не може да направи самостоятелно. Частните търсачки също не запазват запис на изтеглените от вас файлове.

Характеристики на DuckDuckGo

Основана през 2008 г., DDG изтегля резултатите от търсенето си от Bing, Wikipedia, Yahoo, Yandex и DuckDuckBot, свой собствен уеб робот. Интерфейсът му прилича на повечето популярни сайтове като Google, който ви позволява да търсите в цялата мрежа или само в изображения, видеоклипове и новини.

DDG показва реклами от Amazon и eBay. Сайтът казва, че запазва ключови думи – например „Направи си сам“, „рецепта“ или „гири“ – по-скоро от личните профили, за да подкрепи своите рекламни цели. Той също така използва само „обобщени, нелични данни“, за да подобри правописа.

Уникалната характеристика на DDG е неговите преки пътища за търсене в сайтове, наричани „бретон“. Въвеждате удивителен знак, последван от първата буква или името на сайта: „! A“ (Amazon), „! Yt“ (YouTube), „! Ebay“ (eBay), „! Twitter“ (Twitter) и скоро. Така че, когато напишете „! Маска за лице на Disney“, ще бъдете отведени до резултатите от търсенето на продукта в Amazon.

VPN крие вашето местоположение

Екранна снимка на surfshark.com Началната страница на Surfshark

Използването на VPN ви позволява да скриете местоположението си. Ако сте гражданин на държава, която цензурира новините, това е жизнено важно. Много граждани на Китай използват VPN, за да заобиколят „Великата китайска защитна стена“. VPN им позволяват да виждат новини, които правителството им е блокирало. VPN също ще ви позволят достъп до гео блокирано съдържание от стрийминг услуги. Шоуто „Better Call Saul“ беше достъпно в Netflix UK почти година преди да стане достъпно в САЩ. Потребителите на VPN могат да получат достъп до Netflix UK, като преминат към IP адрес, базиран в Обединеното кралство. Има и много функции, които са базирани на местоположението. Някои видове субтитри са налични само в определени окръзи.

Какво VPN не крие

Екранна снимка на purevpn.com Функцията за защита от изтичане на WebRTC на PureVPN

Тук трябва да обърнете внимание на едно нещо: Все още можете да бъдете проследявани с уеб тракери или бисквитки, дори когато използвате VPN. Уверете се, че сте изключете webRTC на вашия браузър.

И двете бисквитки и webrtc са нещо като цифров пръстов отпечатък. Тракерите могат да ви идентифицират въз основа на вашето поведение и приложенията, които сте инсталирали на вашето устройство. Трябва да блокирате устройството си да споделя тези данни от сайтовете и приложенията, с които се свързвате. За да го върнете към пример от реалния свят: Можете да носите маскировки навсякъде, където отидете, но може да няма значение дали оставяте пръстовите си отпечатъци навсякъде.

Екранна снимка на expressvpn.com ExpressVPN на WebRTC Тест за течове

Освен това, ако използвате Chrome, Google може да вижда всички сайтове, които сте посетили. Същото важи и за други операционни системи и търсачки. След това има метаданни, които са данните, съхранявани в настройките на вашия файл. Метаданните се генерират автоматично и дават информация за това кой е създал документ или файл, кога е създаден и какъв софтуер е използван за създаване на файла.

Всичко това ни отвежда до темата за торента.

Има ли VPN скриване на торент?

Онлайн кино или филм, изометрична концепция

Фен на торентите ли сте? Не оправдаваме да правим нещо незаконно, но има напълно основателни причини да бъдем на торентен сайт, различен от пиратски филми и музика. Понякога обаче вашият интернет доставчик ще ви наказва само за посещение на тези уебсайтове.

Поради това е добре да използвате най-добрата VPN, която можете, за да сте в безопасност при торент. Но използването на VPN скрива торента?

Как работи торентът

За тези от вас, които не са сигурни какво е торентинг, бърз преглед:

Обикновено, когато изтегляте файл от интернет, вие го изтегляте от един сървър.

Бизнес & amp; hr пъзел куб с ръка

При торент сайтовете всичко е peer-to-peer. Торент сайтовете позволяват на потребителите да публикуват файлове, които са готови да позволят на другите потребители да изтеглят. Ако има много потребители, които са качили един и същ файл, има няколко източника, от които да изтеглите файла. Когато искате да изтеглите файла, не изтегляте целия файл наведнъж, а в „пакети“ в сървър, наречен „сеялка“. Ако една от „сеялките“ падне, друга сеялка (или много други сеялки) ще ви позволи да я изтеглите от тях. Колкото повече са сеялките, толкова по-лесно и като цяло е по-бързо да изтеглите файл.

Как VPN маскира вашия P2P трафик

Blockchain концепция векторна илюстрация

Вашият доставчик на интернет разчита на сортиране и категоризиране на трафика, който изпращате, за да определи дали торентирате или не. Въпреки това, за да поток сигурно, трябва да намерите начин да попречите на вашия доставчик на интернет да вижда какво правите.

Най-добрият начин да постигнете това е да използвате VPN.

VPN прави невъзможно вашият доставчик на интернет да сортира и категоризира вашите дейности на сърфиране. Можете да стигнете до торент с максимална честотна лента и защитени от всякакви правни последици от пиратството. Единственото нещо, което всеки може да види, е местоположението на VPN сървърите, което е безполезно.

Как VPN ви помага да безопасно поток

Досега може би сте разбрали, че VPN може да помогне на вашия торент по няколко начина. Ето три ясни начина:

VPN ви предпазват от киберпрестъпници

Екранна снимка на nordvpn.com NordVPN – Шифроване на онлайн данни

За съжаление, торент сайтовете са пълни с киберпрестъпници, които искат да заразят компютъра ви със злонамерен софтуер или да вземат вашите данни. Въпреки че VPN не спират вирусите (за това ви е необходим добър антивирусен софтуер), те могат да помогнат на хакера да открадне личните ви данни.

VPN ви помагат да поток анонимно

Екранна снимка на purevpn.com PureVPN"s Специална IP страница

VPN маскира вашия IP адрес като ви разпредели нов. Това защитава вашата поверителност и самоличност чрез промяна на местоположението на връзката ви.

VPN ви помагат да получите достъп до блокиран торент сайт

Екранна снимка на purevpn.com Как да осъществите достъп до блокирани уебсайтове на PureVPN.com

VPN ви позволява да заобиколите достъпа и цензурираните торент услуги и сайтове, дори ако местните власти забранят торент библиотека. Трябва да се свържете със сървър на място, където уебсайтът все още е достъпен, и можете да сърфирате безопасно.

Избор на правилната VPN за торент

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате вашата VPN за торент:

 • Нулево регистриране: Изберете VPN с ясна Политика без регистрационни файлове и отговаряйте на GDPR.
 • VPN сървъри: Отидете на VPN със сървъри, разположени по всички краища на земното кълбо.
 • Поддръжка на клиенти: Уверете се, че сте избрали доставчик на VPN, до който можете лесно да се свържете.

Различни видове VPN

Потребителски VPN

Тунел със замъглена светлина

Нека да поговорим за потребителския модел и как той създава криптиран (или VPN) тунел. В този модел вашият интернет доставчик ще мисли, че се свързвате с частен сървър. Интернет доставчикът не може да види вашите данни.

Екранна снимка на expressvpn.com Как да сърфирате анонимно на ExpressVPN.com

Има много причини, поради които потребителските VPN мрежи са станали толкова популярни, включително:

 • Допълнителна сигурност при достъп до обществен Wi-Fi
 • Отключване на сайтове въз основа на география
 • Поддържане на анонимност
 • Навигиране в сайтове в страни с по-строги протоколи за цензура

Да не говорим, сравнително лесно е да настроите потребителска VPN, независимо дали използвате лаптопа или смартфона си. За смартфони просто трябва да изтеглите приложението VPN и да разрешите инсталирането на вашето устройство.

В някои случаи може да се наложи да го настроите чрез Настройки.

Ще видите, че има стотици VPN приложения, независимо дали имате Android или iPhone. Моля, стъпвайте внимателно и прочетете множество рецензии, преди да направите своя избор.

Екранна снимка на nordvpn.com NordVPN за всички устройства

Освен това, ако се свържете на рутер ниво, можете да се уверите, че цялата ви мрежа от устройства има достъп до вашата VPN – това включва вашия интелигентен телевизор. Можете също така да конфигурирате VPN директно на вашия интелигентен телевизор.

По този начин вашите данни се разделят на криптирани пакети през VPN тунела. След като пристигне на приемащия сървър, криптирането се премахва.

Корпоративни VPN

Екранна снимка на nordvpn.com Характеристики на NordVPN

Корпоративната VPN е малко по-различна, защото включва сървър за отдалечен достъп (RAS) и сървър за мрежов достъп (NAS). Понякога корпоративната VPN се нарича VPN за отдалечен достъп.

Екранна снимка на purevpn.com PureVPN за бизнеса

Сървърът за мрежов достъп се използва за достъп до корпоративната мрежа, а софтуерът за VPN клиент се свързва с проучването за отдалечен достъп, като същевременно осигурява криптиране и поверителност. Често тази версия се използва за отдалечени работници, за да се гарантира, че те все още ще получат частна връзка, дори когато използват обществения Интернет.

Ако отдалеченият член на екипа трябва да присъства на онлайн среща и трябва да работи от Starbucks, връзката им все още може да бъде криптирана.

Различни начини за използване на VPN

След като разбрахте как работят VPN мрежите и за какво могат да се използват, ето няколко други начина, по които можете да ги използвате:

Свържете се с домашната си мрежа в чужбина.

Екранна снимка на purevpn.com Местоположения на сървъра на PureVPN

Може да има много причини, поради които искате да осъществите достъп до домашната си мрежа, независимо дали е да споделяте локални файлове или дори да изглеждате така, сякаш все още сте в една и съща LAN. Настройването на потребителската ви VPN услуга ще направи това достатъчно лесно.

Връзка към вашата фирмена мрежа от друга държава.

Екранна снимка на nordvpn.com NordVPN за бизнеса

Отново сигурността е от първостепенно значение при отдалечена работа. Ако сте домакин на фирмена среща в друга държава, пак ще трябва да осъществите достъп до вашата мрежа. Поне можете да го направите безопасно с VPN.

Уверете се, че съседите ви не могат да пресекат вашата активност при сърфиране.

Екранна снимка на purevpn.com Отдалечен достъп чрез VPN на PureVPN.com

Може да е изкушаващо да изтеглите лаптопа си в местно кафене, за да започнете да работите, но това също може да бъде опасно без VPN.

Вашата активност в сърфирането може да се види от всеки в близост до вас, ако е така знаят какво правят. За разлика от това, когато използвате VPN, всеки друг от обществения Wi-Fi ще вижда само VPN връзката.

Отворете гео-блокирани сайтове

Екранна снимка на nordvpn.com Функцията за поточно предаване на NordVPN

Може би живеете в Америка, но обичате канадски научно-фантастични предавания, достъпни само в Канада. Е, можете да получите достъп до гео-блокирани сайтове с VPN. Същото важи и ако сте в Канада, но искате да гледате американски предавания за стрийминг, налични само в САЩ.

Управлявайте онлайн цензура

Екранна снимка на expressvpn.com ExpressVPN за поражение цензура

В страни, които налагат цензура, VPN може да ви помогне да я заобиколите. По принцип много сайтове като facebook и twitter са забранени в Китай. VPN може да ви помогне да заобиколите тези контроли..

Изтеглете торенти

Екранна снимка на surfshark.com Surfshark за Къде да получите най-добрата торентна VPN сделка

VPN са популярни за потребители, които искат да изтеглят торент файлове. Ако използвате VPN, може да се насладите и на по-бързо време за предаване. Има някои сценарии, при които вашият интернет доставчик може да попречи на определени видове трафик. Използването на VPN може да помогне за заобикаляне на смущения от ISP в някои случаи.

Какво вижда моят интернет доставчик, когато използвам VPN?

Илюстрация на концепцията за мрежова сигурност

В интернет има много опасности и трябва да се предпазите. Ето защо хората използват виртуална частна мрежа или VPN, когато сърфират онлайн. Той предлага предимства за сигурността на всички потребители, когато са в мрежата.

Можете също така да се насладите на поверителност, когато сърфирате в интернет. Независимо дали гледате Нетфликс или сърфиране в Google, VPN ви позволява да отидете инкогнито.

Помислете за VPN като за собствена лична самоличност онлайн, за която само вие знаете.

Но може би се чудите; какво знае моят доставчик на интернет услуги или ISP за навиците ми за сърфиране?

Използвам VPN – Може ли доставчикът на интернет да вижда историята ми на сърфиране?

Хостинг със съхранение на данни в облак и сървърна стая

Вашият ISP може да вижда вашия интернет трафик и всичко, което правите онлайн. Те проследяват уебсайтовете, които посещавате, дори ако това е за по-малко от една минута.

Съдържанието, което гледате в YouTube към статиите, които сте прочели, вашият доставчик на интернет получава всички ваши данни. Винаги са работили така.

Едва ли някой на бюро от вашия доставчик на интернет седи там и разглежда уебсайтовете ви. Но някои доставчици ще използват вашите данни, за да създадат потребителски профил.

Но много хора смятат, че това е нахлуване в личния живот. Те смятат, че трябва да могат да сърфират онлайн свободно без намеса. Ето защо всички смятат, че използването на VPN е решението на проблема.

Табло за управление на VPN

Важно е да осъзнаете, че използването на VPN не променя този процес. Вашият доставчик на интернет все още ще получава данни от вашето сърфиране. Но разликата е, че целият ви трафик става криптиран, когато вашата VPN е включена.

С други думи, вашият доставчик на интернет вече ще получава данни, които изглеждат като глупост. Вместо окончателни адреси на уебсайтове, ISP системите ще получават неразгадаема информация.

Използването на VPN предлага спокойствие, както и онлайн анонимност.

Получава ли доставчикът ми някакви други данни за мен?

Екранна снимка на purevpn.com Анонимно сърфиране в PureVPN.com

Единствените данни, които вашият интернет доставчик вероятно ще види, е количеството трафик, генериран по време на вашето време онлайн. Те също така ще знаят, че тази информация вече е криптирана.

Вероятно вашият интернет доставчик също може да види IP адреса на VPN сървъра. Но те не могат да видят нищо друго.

Това може да ви позволи да се насладите на частно сърфиране у дома, на работа или по време на пътуване.

Изберете платена VPN услуга за качество

Като предупреждение имайте предвид, че никоя VPN не може да гарантира абсолютна поверителност. Големи компании като Amazon и Google използват бисквитки, за да поддържат раздела за използването на интернет, след като сте напуснали техните сайтове.

За да останете на сигурно място, избягвайте „безплатните“ доставчици на VPN услуги, тъй като най-вероятно ще използват данни от своите клиенти за доходи. Безплатните VPN също са склонни към спада на връзката поради голямото търсене, когато твърде много хора използват сървъра.

И накрая, изберете доставчик на услуги, който предлага приложения за VPN достъп на множество устройства и има голям брой сървъри по целия свят за максимална полезност.

Трябва ли да използвате VPN?

Антивирусният щит защитава бинарни данни от заплахи

Една от най-убедителните причини да използвате VPN е заради сигурността. След като вашите данни преминат през VPN тунела, те вече са криптирани. Ще намалите вероятността личната ви информация, като например информация за вашата кредитна карта или вашата медицинска документация, да бъде открадната.

Това е особено удобно, ако трябва често да използвате обществен WiFi, т.е.в Starbucks, библиотеки, кафенета и летища.

Концепция без сигурност

Друга причина да използвате VPN е, защото можете автоматично да превключвате местоположението си. Може би искате да гледате предавания, които се излъчват само във Великобритания. С VPN можете.

Концепция за защита на данните

Третият случай за използване на VPN е да прекратите връзката на вашия IP адрес с физическия ви адрес. Може би просто не искате хората да знаят къде живеете и да ценят поверителността. VPN може да тунелира вашия IP адрес в избраното от вас местоположение.

Можете също да използвате VPN, когато пътувате до чужда държава с ограничен достъп. Не отвеждайте това твърде далеч. Няма да станете невидими само защото използвате VPN.

Какво да търсите в VPN

Сигурна VPN връзка

Ясно е, че използването на VPN има много предимства. Това обаче не ви защитава от самия ви доставчик на VPN. Започнете, като изберете надежден доставчик на VPN услуги, като отбележите следните функции:

 • Внедряване на най-актуалните алгоритми за вашата поверителност,
 • Избягвайте да съхранявате регистрационни записи, свързани с вашите дейности,
 • Обслужване на високоефективна услуга,
 • Брой местоположения,
 • Поддръжка на устройства, платформи и дори браузъри, които използвате,
 • Документи, уроци и поддръжка.

Често задавани въпроси за VPN

Законни ли са VPN?

В по-голямата част от света е напълно законно да се използва VPN. Въпреки това, действие, което е незаконно без VPN, е незаконно и с VPN. Такива действия включват киберпреследване, хакване и продажба или изтегляне на защитена с авторски права информация.

Може ли VPN да бъде хакнат?

Да, VPN може да бъде хакнат, но промените при хакване без VPN са значително по-големи, отколкото при използването на такава.

Трябва ли да използвам VPN през цялото време?

Да. Можете да използвате VPN през цялото време, за да защитите поверителността си от киберпрестъпници и трети страни рекламодатели.

Можете ли да използвате VPN без интернет връзка ?

Не. VPN позволява анонимно сърфиране през интернет и няма да работи без интернет връзка.

VPN ви дава ли неограничени данни ?

Не, не е така. Всички данни трябва да преминат през вашия ISP, за да достигнат до VPN сървъра. Вашият ISP няма да може да чете VPN трафика, но все пак може да изчисли размера на прехвърлените данни.

DuckDuckGo VPN ли е? Какво ще кажете за началната страница?

Що се отнася до защитата на поверителността ви онлайн, имате нужда от нещо повече от виртуална частна мрежа (VPN), за да сведете до минимум количеството лична информация, която изтичате в интернет.

Вашите търсения може да не бъдат запазени от вашия компютър, когато решите да преминете „инкогнито“ или когато преминете в „режим на частен браузър“. Въпреки това уебсайтовете, които сте посетили, вашият доставчик на интернет услуги (ISP) и дори вашият работодател и държавни агенции все още могат да преглеждат историята ви на сърфиране, бисквитките и т.н. Това е мястото, където частните търсачки като DuckDuckGo (DDG) Startpage могат да направят разлика. Но първо, нека ви кажа защо „частното сърфиране“, предлагано от масовите търсачки, може да бъде погрешно наименование.

Колко широко разпространено е използването на VPN?

VPN се използват от почти една трета на всички потребители на интернет по целия свят, като сигурното сърфиране е основната причина за придобиване на такава услуга, според глобалния доклад за използване на VPN на Global Web Index 2020.

Отделно проучване на VPN Mentor показа, че почти половината от абонатите (47%) използвайте VPN за отдих, особено за отключване на геоблокирано развлекателно съдържание по време на пътувания в чужбина. Други 36% го използват за бизнес.

Повечето потребители на VPN са от поколение Z (на възраст 16-22, 39%), последвани от милениалите (на възраст 23-37, 36%). Освен това има повече потребители на VPN от мъже (36%), отколкото от жени (26%). Седемдесет и два процента се свързват с техните VPN мрежи, използвайки своите настолни компютри или лаптопи, последвани от 69%, които се свързват с него чрез своите смартфони.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map