Колко биткойн адреси има

Въведение

Докато Bitcoin използва RIPEMD160 хеш функция, има 2 ^ 160 биткойн адреси.

Това число е: 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976

Това е толкова нелепо число, че да го наречем „астрономически“ е обида за неговата огромност. И така, колко е голям, точно? Визуализирането на броя биткойн адреси, които съществуват, не е лесна задача, но просто за удоволствие ще се опитаме да ви помогнем да го направите.

Математически изчисления на дъска

Простото разделяне на този брой, така че всеки от 7.442 милиарда души, живеещи на земята, да може да има еднакъв брой биткойн адреси, няма да работи, защото на Земята няма достатъчно хора, които да направят това число по-разбираемо, отколкото вече е. Това е така, защото всеки човек би получил

196,385,600,286,334,710,857,791,565,804,391,698,421 биткойн адреси.

Това е просто по-малко неразбираемо число. Затова вместо това ще използваме зърна пясък.

На всички плажове на Земята има 2 ^ 63 зърна пясък, взети заедно [1]. Това са приблизително 9 квинтилионни зърна пясък (или 9 223 372 036 854 775 808).

множество вселени btc

Представете си, че всяко зърно пясък на Земята е друга планета Земя и че всяка от тези планети има 7,442 милиарда души, живеещи на нея. Сега, ако разделим броя биткойн адреси на човек, всеки ще получи 3,5 милиарда за живота си.

И ако всеки от тези хора живее точно 100 години, те имат 110 биткойн адреса, които да използват всяка секунда, започвайки от секундата, в която са родени. Допълнителна бележка: Първоначално щях да превърна всяка планета в галактиката Млечен път в Земя, за да илюстрирам тази точка, но не се получи, защото в нашата галактика има само жалките 100 милиарда прогнозирани планети (присмех).

Нито един сатоши за вас …

човек плаче

За съжаление, с толкова много хора, ако всеки човек притежаваше само един биткойн адрес, вместо 3,5 милиарда, и ние им давахме същото количество биткойн, за да ходл, всички те на практика ще имат нула биткойн, защото всеки от тях дори не би получил малка част от един процент от единица сатоши.

Причина за огромността


Броят на биткойн адресите е неразбираем по много добра причина. Колкото повече възможни адреси съществуват, толкова по-сигурен е портфейли са от потенциални крадци.

Да кажем, че нападателят иска да опита това. Те искат на случаен принцип да генерират частни ключове, да изчислят съответните публични адреси и да проверят дали вътре има биткойн. Дори ако вътре имаше 1 милиард адреси на портфейла с биткойн, Слънцето ще се разшири и ще погълне Земята (което ще се случи около 7,5 милиарда години от сега) много преди един от тези адреси да бъде намерен с произволен генератор.

Не се притеснявайте … Винаги може да има повече

Биткойн адресите се създават с помощта на публични ключове. Публичният ключ първо се хешира с Алгоритъм SHA256, след това този хеш се взема и хешира отново с помощта на споменатия по-горе алгоритъм RipeMD160. Но защо публичните ключове се хешират два пъти, ако криптографията с елиптична крива е толкова безопасна?

концепция за киберсигурност

Според служител на Blockstream и разработчик на Bitcoin Core Питър Уил, ще трябва да помолите Сатоши Накамото да разбере със сигурност точните причини; но знаем, че хеширането на изхода SHA256 с алгоритъма RipeMD160 намалява размера на адреса от 32 байта на 20 байта, което спестява място на блокчейна.

В допълнение към това, уважаван криптограф Джоел Кац обяснява че докато за по-малките адреси е избран RipeMD160, никой не знае причината, поради която е използван и SHA256. Той предлага две възможности. RipeMD може да има някакъв дефект, така че комбинирането му с SHA256 би укрепило сигурността.

Обяснение на Джоела Кац

Другата възможност е да е имало слабости в структурата на MD, които биха я направили уязвима към атака като атака за удължаване на дължината (която той обяснява малко по-подробно, но не я смята за вероятна), и че комбинирането на RipeMD160 с SHA256 елиминира тази заплаха.

Във всеки случай сигурността е отговорът. И двете криптографски алгоритми са добре известни и едната е с по-малки размери. Използването и на двете е просто допълнителна сигурност.

ЧЗВ

Какво е Bitcoin адрес?

Биткойн адресът се състои от 26-35 буквено-цифрови идентификатор на символи, започващ с номер 1, 3 или bc1, който представлява възможна дестинация за плащане с биткойн.

Как се получава биткойн адрес?

На първо място, трябва да изтеглите портфейл за биткойн. Това е сигурен софтуер, който ви позволява да изпращате, получавате и съхранявате биткойн.

Кой е Сатоши Накамото?

Сатоши Накамото е предполагаемото лице или лица, създали биткойн. Всъщност не е сигурно дали това е име на истински човек или е псевдоним.

Кои са двата основни типа криптография?

Има два типа: частен ключ и публичен ключ. Първият се нарича още „симетричен“, а вторият „асиметричен“. Статусите на симетричната система, които изпращачът и получателят трябва да имат един и същ личен ключ, за да могат да шифроват и декриптират данните.

Мога ли да шифровам личния си ключ?

Да! Това се нарича защита с парола. Той работи малко по-различно за всяко устройство, така че консултирайте се с вашата компания за портфейли за документация. С това казано, бъдете много внимателни, използвайки тази функция.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector