Какво е MimbleWimble? | Какво знаем за Grin и Beam?

Среден

Тъй като все повече хора се запознават с основните концепции за блокчейн, един от най-изненадващите факти, които повечето крипто ентусиасти научават, е фактът, че по-голямата част от криптовалутите имат много ограничени функции за поверителност.

Тъй като поверителността и анонимността са много спорни теми в наши дни, не е чудно, че монетите за поверителност са спечелили толкова голяма популярност през последните няколко години, тъй като предлагат висока степен на анонимност и сигурност по децентрализиран начин.

Въпреки че биткойн и различни други типични блокчейн проекти имат различни функции за поверителност, все още има много неща, които могат да бъдат подобрени по оригиналния им дизайн. С подобни характеристики и стремежи като тези на Bitcoin, MimbleWimble е един проект, който има за цел да подобри както поверителността, така и мащабируемостта на първата реализация на блокчейн.

Какво точно е MimbleWimble?

MimbleWimble беше обявен за първи път през лятото на 2016 г., когато потребител с псевдоним „Том Елвис Джедусор“ публикува интересна Бяла хартия в биткойн изследователски канал. Феновете на Хари Потър вече трябваше да се справят с препоръките, но за тези, които не го направиха, Том Елвис Джедусор е името на Волдемор, а MimbleWimble е обвързващо езика проклятие или заклинание, което обвързва езика на целта, за да предпази него и нея от говорим за конкретна тема.

Среден

Как работи

Въпросният протокол е проектиран като малка версия на протокола Bitcoin и има за цел да подобри мащабируемостта и поверителността. Въпреки че е премахнат, той твърди, че е подобрение на всички свойства за поверителност на Bitcoin. Начинът, по който се стреми да го направи, е може би един от най-интересните факти за MimbleWimble.

Мащабируемост

Що се отнася до това как се справя с мащабируемостта, може да се каже, че го прави по много различен начин от много други протоколи. Той се фокусира върху създаването на нови протоколи, които правят работещите възли много по-малко ресурсно интензивни, обратно на други проекти, които се фокусират върху решенията за централизация и разсейване / състояние на канали.

MimbleWimble е базирана на UTXO система, а не държавна система, което означава, че се дефинира от входове и изходи. Вместо да се съсредоточи върху осигуряването на огромна производителност, MimbleWimble се занимава с по-малко очевиден аспект на мащабирането, като цели да премахне неефективността, вместо да увеличи мощността.

MimbleWimble се отървава от стари и ненужни транзакции, за разлика от Bitcoin и Ethereum например, които и двамата имат безумно големи дневници. Това означава, че книгата не е обременена от исторически транзакции с данни, които гарантират, че нейният размер винаги ще бъде само мегабайта.

поверителност


Начинът, по който MimbleWimble се справя с проблема с неприкосновеността на личния живот, също се различава от другите проекти. Накратко, протоколът комбинира различни версии на няколко криптографски „хак“, създадени специално за Биткойн.

За начало MimbleWimble използва така наречения протокол за поверителни транзакции, също разположен в Liquid sidechain на Blockstream за Bitcoin. Този протокол позволява на потребителите да скрият сумите, участващи в транзакциите (предоставяйки информацията достъпна само на заинтересованите страни – подател и получател). Той използва криптографски процес, наречен ангажимент на Pedersen.

CoinJoin е още една процедура / протокол, използвана от MimbleWimble, и първоначално е предложена от Грегъри Максуел, важен сътрудник на Bitcoin Core. Този метод комбинира различни транзакции в една голяма транзакция, при която всички изпращачи изпращат пари до всички получатели. Чрез комбиниране на CT и CoinJoin, MimbleWimble елиминира необходимостта от традиционни елементи като традиционни подписи за транзакции, както и публични ключове и адреси.

Друг много интересен аспект на MimbleWimble е фактът, че позволява старите и новите данни за транзакции да бъдат отменени един срещу друг. Това подобрява начина на подрязване: старите данни за транзакциите се изтриват, новите възли не трябва да се синхронизират с цялата блокчейн и данните, изисквани от възлите, нарастват с много по-бавен темп.

Ами Grin and Beam?

Тъй като 2018 г. скоро приключва, проектите са близо до реализирането на версии на текущия протокол MimbleWimble. Извикват се двете имплементации Ухили се и Лъч.

Grin е разработен от група анонимни доброволци. Проектът е стартиран от псевдоним доброволец на име Игнотус Певерел (друга справка за Хари Потър). Избраният език за програмиране е Rust и, подобно на Bitcoin, Grin няма да включва ICO и няма да се поддържа от конкретна компания или фондация. Тъй като Grin няма вграден скриптов език, интелигентните договори изглеждат много малко вероятни, въпреки че технология, наречена скриптове без скриптове, може да даде възможност за доста подобна функционалност.

Очаква се Grin да стартира някъде в началото на 2019 г., тъй като в момента е в тежко развитие и тестване.

Второто изпълнение на MimbleWimble се нарича Beam. Beam ще бъде пуснат и поддържан от компания с нестопанска цел, но поддръжката трябва да бъде прехвърлена на фондация с нестопанска цел. Компанията ще получи 20% от всички новодобити монети за първите пет години. Все още има много неизменни и неизвестни елементи по отношение на бъдещото развитие на Beam. Проектът обаче трябва да стартира през декември 2018 г..

В заключение

Като се вземе предвид всичко, MimbleWimble определено е един от „добрите проекти“ там. Протоколът е много обещаващ, но бъдещето му зависи от това колко силни ще бъдат потенциалните внедрения. Следователно, докато Grin и Beam официално не видят бял свят, MimbleWimble остава много обещаващ и интересен протокол, поне на хартия.

Източник на изображение: Среден

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector