Какво е хартиен портфейл?

Как слагате биткойн на хартия?

Не е криптовалута просто число на книга?

Ако хартия портфейли обърка ви, попаднали сте на правилното място.

Хартиеният портфейл е може би най-малко разбран от многото методи за съхранение на биткойни на пазара.

Как работят те

За първи път представени и популяризирани през 2011 г., хартиените портфейли осигуряват офлайн (известен още като „студено“) съхранение на вашите монети. Заедно с двойката частен и публичен ключ са свързани QR кодове. В печатна форма те правят получаването или харченето на биткойн по-удобно.

Докато хартиените портфейли за биткойни въведоха допълнително ниво на сигурност срещу някои заплахи, те се оказаха по-уязвими за други.

Без пълно разбиране на метода и рисковете за съхранение на хартиен портфейл (и как да компенсираме тези рискове), шансовете да загубите средствата си са високи.

Това е особено вярно, ако съхранявате целия си стек в един частен ключ.

Как да харчите монети на хартиен портфейл

Неизказаното предположение е, че средствата в крайна сметка ще бъдат „пометени“ в отделен адрес на портфейла за активни разходи.

Тази решаваща подробност лесно се пропуска от начинаещи потребители, които не са наясно как биткойн транзакциите работят под капака.

Опасности от използването на хартиени портфейли за съхранение на крипто

Когато се занимавате с биткойн, трябва да приемете, че вашият WiFi е компрометиран и контролиран през цялото време (дори ако смятате, че не е).

Поради това, когато създаваме хартиен портфейл, трябва да разработим метод, който да смекчи тези рискове.


Съветвам да използвате нова инсталация на Linux на устройство, което никога не е било онлайн, за да генерирате ключовете. Можете да проследите това ръководство за създаване на собствен стартиращ Linux LiveCD или USB. Тези компактдискове са чудесни за случаи, когато се нуждаете от чиста инсталация на операционна система бързо и лесно.

Флашка

Разбира се, тогава ще трябва да изпратите тази двойка ключове на принтер, за да създадете самия хартиен портфейл. Сега обаче се сблъскваме с нов проблем, защото опасностите от загубата на нашите монети просто са се преместили от цифровия свят към физическия (принтера).

Неизправността на устройствата и други неочаквани злополуки могат да доведат до неправилно отпечатване на вашите ключове и / или QR кодове. Изпробвайте ги старателно на всяка стъпка.

Тези отпечатани знаци не могат и не трябва да се приемат, че са прехвърлени правилно на хартията.

Сега двойката ви ключове се отпечатва безупречно.

За съжаление все още не сме излезли от гората.

Защо?

Тъй като самата хартия може да бъде загубена, открадната, наблюдавана от нежелани страни, изгорена, избледняла или да претърпи водни щети.

Може би се чудите: „Трябва ли просто да сложа хартиения си портфейл в сейф?“

Банкови депозити

Това може да намали някои от рисковете, но не препоръчвам сейфове.

Първо, повечето са застраховани само до 500 долара. Както наскоро обобщи Ню Йорк Таймс:

И във всеки случай, ако нещо се случи с хартиения ви портфейл, докато сте в грижата за банката, ще трябва да докажете не само, че съхранявате портфейл в кутията, но и колко портфейла държи.

Това предполага, че можете дори да се доверите на банката на първо място; предположение, което е все по-неоснователни при обсъждане на поверителността на сейфовете.

Най-добрият начин за съхранение на крипто

От въвеждането на хартиени портфейли, предложението за подобряване на биткойните (BIP 0032) е променила и подобрила посоката, която е поела управлението и сигурността на биткойните.

Вместо двойката ключове с един адрес, представена с портфейл за биткойн хартия, детерминиран портфейл (като Trezor Модел T или Едно) има много по-голяма гъвкавост.

Trezor модел T

Той може да ви позволи да създадете колкото искате адреси с хардуер или онлайн портфейл (прочетете за колко биткойн адреси съществуват).

С мнемоника можете да съхранявате началните думи по-лесно, като изцяло премахнете принтера от процеса. Написването им на ръка е прост и ясен подход, въпреки че рискът от унищожаване от огън или вода остава.

Тук е устройство като Билфодл свети.

Billfodl е идеалният спътник на Trezor Model T Купете Billfodl

Архивирането на детерминираните начални думи на вашия хардуерен портфейл в едно удобно и неподкупно устройство никога не е било по-просто.

Той е оптимизиран за лесна настройка и е претърпян строго тестване при всякакви екстремни разрушителни условия. Никой друг офлайн носител не може да отговаря на сигурността на Билфодл.

Заключение

Дори да сте предпазили хартиения си портфейл от компрометиране онлайн, той все още не е напълно безопасен.

Хартиеният портфейл е обект на редица реални, но избежими рискове. В някои отношения печатният метод за съхраняване на ключове беше значително подобрение спрямо чисто онлайн методите за съхранение през 2011 г..

Хартиените портфейли обаче сега се считат за по-скоро средна стъпка в еволюцията на Биткойн.

Детерминираните методи и хардуерните портфейли направиха хартиения портфейл за биткойни остарял. Трябва просто да смятате хартиените портфейли за твърде тромави и опасни за използване.

Хартиените портфейли обаче са полезни за специфични приложения, като например подаряване на малки суми биткойн на нови потребители.

Но за ходлер, по-добре е да получите и използвате хардуерен портфейл като Трезор или Ledger Nano S.

Когато сдвоите хардуерен портфейл с Billfodl, защитата на вашите биткойни по надежден и офлайн начин никога не е била по-лесна. Научете повече за Билфолд или използвайте бутона за количка, за да направите покупка.

ЧЗВ

Имам ли нужда от крипто портфейл?

Ако имате работа с крипто монети, да – имате нужда от крипто портфейл. Експертите препоръчват на потребителите да инвестират в повече от един вид портфейл, за да запазят своите крипто монети в безопасност.

Какво е хартиен портфейл?

Хартиеният портфейл е метод за студено съхранение на крипто. Това е различно от горещия портфейл, защото те не работят през Интернет. Както казва името му, той е направен от хартия и съдържа QR кодове и ключове, които се използват при транзакции.

Хартиените портфейли са по-популярни от другите портфейли?

Когато хартиените портфейли бяха представени за първи път, те бяха много популярни. Но потребителите скоро осъзнават, че хартиените портфейли могат да бъдат загубени, откраднати, наблюдавани от нежелани страни, изгорени, избледнели или да претърпят водни щети, така че те са проучили други сигурни методи за задържане на крипто.

Какво е хардуерен портфейл?

Хардуерният портфейл съхранява частни ключове и основното му предимство е, че частните ключове се съхраняват в защитено хардуерно устройство и не могат да бъдат прехвърлени от устройството в открит текст.

Какво е софтуерен портфейл?

Софтуерният портфейл е приложение, което се инсталира на твърдия ви компютър. Това ви предлага пълен контрол и сигурни транзакции, защото вашите крипто монети са достъпни само на вашия собствен компютър.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector