Как да запазите достъп до банковата си сметка, докато пътувате в чужбина

най-добрият биткойн портфейл

Планиране на пътуване скоро?

Ако е така, ще искате да знаете как да запазите достъпа до банковата си сметка.

В това кратко ръководство ще ви покажем как.

Пътуване в чужбина?

Пътуването в чужбина обикновено включва извършване на финансови транзакции като кредитиране или дебитиране на банковата Ви сметка. Казано по-просто, или депозирате пари по банковата си сметка, или теглете пари в брой. Тъй като не носим купища пари в брой по време на пътуване, такива финансови транзакции са част от нашето ежедневие, когато пътуваме в чужбина.

Но има уловка. Повечето от тези транзакции вече се извършват с помощта на електронни средства, чрез онлайн банкиране или чрез свързан банкомат. Което повдига въпроса как да защитите банковата си сметка, когато отидете в друга държава.

Трябва да следвате редица прости правила, за да не станете свидетели на блокирането на банковата си сметка, ако използвате методи за онлайн и офлайн банкиране.

Онлайн банкиране от чужбина: Използване на VPN услуга

VPN =

Съвременните банки са използвайки усъвършенствани методи за наблюдение как и къде клиентът им харчи пари. Разбираемо е в ерата на мащабни хакове, опити за кражба на самоличност и банкомати, на които някой може да инсталира скимиращо устройство.

Това означава, че ако сте гражданин на САЩ и имате банкова сметка в американска банка, която пътува за първи път в чужбина, можете да завършите със замразена сметка, когато се опитвате да използвате онлайн банкиране в чужда държава.

Простото решение е да се използва a безплатна VPN което казва на вашата банка, че всъщност никога не сте напускали местоположението си. Използвайки виртуална частна мрежа, можете да изберете сървър във вашата родна страна или която и да е друга държава и да се свържете с акаунта си чрез този сървър. В резултат на това сървърите на банката няма да открият подозрителни дейности, свързани с вашата сметка.

Това е много полезен метод както за криптиране на връзката ви, така и за избягване на проблеми при пътуване до „екзотични“ страни. Трябва да имате предвид, че някои дестинации за пътуване не се считат за безопасни от банките и можете лесно да видите акаунта си заключен, когато се опитвате да използвате онлайн банкови услуги от там.

Освен това, a VPN услугата ви позволява да използвате обществени Wi-Fi мрежи, за да се свържете безопасно с банковата си сметка, като елиминирате всякакви нюхания в мрежата.

Имате повече от един акаунт и карта

Притежаване на мобилен телефон и кредитна карта =


При условие, че планирате да използвате мобилно банкиране, докато пътувате, друг добър метод за защита е да имате повече от една банкова сметка. Можете да отворите нова сметка с ограничена сума пари и да я използвате вместо основната си сметка. Все още трябва да използвате услуги за сигурност като VPN и безопасен браузър, но в случай че акаунтът ви е заключен по някаква причина, ще имате достъп до основния си акаунт.

Наличието на повече от една карта, свързана с вашата банкова сметка, е друга най-добра практика при пътуване в чужбина. Освен всички кибер заплахи, с които се сблъскваме, можете да имате лоши преживявания, като например банкомат да „изяде“ вашата карта и по този начин ефективно да ви заключи от акаунта ви. Можете също така да блокирате картата си, като въведете грешен ПИН код, който също ви пречи да получите достъп до акаунта си.

Имайте предвид, че когато пътувате в чужбина, шансът е вашата банка да няма клонове там, което много затруднява достъпа до вашата сметка и замяната на блокираната карта. Наличието на втора карта ви позволява да получите достъп до средствата си, докато другата карта не се върне при вас или не бъде деблокирана.

Също така наличието на всички Visa, MasterCard и American Express е полезно в екзотични дестинации, където магазини, ресторанти или дори банкомати може да не приемат една или повече от тези карти. По този начин вие гарантирате, че имате достъп до парите си през цялото време.

Уведомете вашата банка, че сте в чужбина

Използване на мобилен телефон =

Постарайте се да уведомите банката си, че планирате да пътувате в чужбина, и да им кажете кои държави и места планирате да посетите. Много банки ще блокират сметката ви, ако смятат, че покупките ви в чужда държава са подозрителна дейност. Банката ще постави временно известие за пътуване във вашата сметка и по този начин техните системи няма да означават вашите международни покупки или преводи като подозрителни.

Проверете при вашата банка дали те могат да доставят нова кредитна или дебитна карта до вашата дестинация, ако картата ви се загуби или блокира по някаква причина.

Използвайте браузъри за поверителност и VPN на вашия телефон

Концепция за сигурен мобилен телефон =

Използвайте опции за частно сърфиране в браузъри като Firefox или по-добре, използвайте браузър tor на телефона си, когато е възможно.

Въпреки че те не обхващат непременно вашите GPS данни, те блокират бисквитките и прикриват вашия истински IP адрес, което е друг метод, чрез който тези компании ви следят.

Заключителни думи

Пътуването в чужбина може да се превърне в истинска бъркотия, ако загубите достъп до банковата си сметка. Наличието на дублиращи се кредитни / дебитни карти и банкови сметки е добро нещо, но трябва да сте нащрек за кражба на самоличност онлайн. Всъщност пътниците са най-честата жертва на кражба на самоличност, тъй като имат най-голям достъп до обществени мрежи и обществени компютри.

Полагайте усилия за достъп само до защитени Wi-Fi мрежи и използвайте VPN, когато осъществявате достъп до несигурна обществена мрежа. Дори когато осъществявате достъп до акаунта си чрез VPN услуга на публичен настолен компютър, винаги изтривайте историята на сърфирането и всички бисквитки, когато напускате компютъра. По този начин се уверявате, че никой няма да може да получи достъп до вашите лични данни, пароли и настройки след вас.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector