Колко инвеститори HODL след ICO? Поглед към запазването на токени

Едно от красивите неща за Ethereum е, че всяка транзакция, случваща се в неговата блокчейн, е отворена за света. От гледна точка на данните това означава, че има изобилие от интересни анализи, които можем да извършим, и проницателни показатели, които можем да изчислим от тези транзакции.

По-специално, една област, която все още не е получила много внимание, е задържането на токени – тоест какъв% от портфейлите държат своите токени за известно време. Предвид популярността на „HODL“, доста изненадващо е, че все още не сме виждали много твърди показатели за задържане на токени (въпреки че Dhruve Bansal се представи отличен анализ на „HODL Waves“ на биткойн). В крайна сметка данните за транзакциите на токените ERC20 са лесно достъпни за нас, за да ги проучим.

Работата с данните на Ethereum не е точно plug-and-play, но в CoinFi ние поглъщаме тези транзакции като част от нашия склад за данни, което позволява лесен достъп и анализ. Но преди да се задълбочим в данните, нека разгледаме как определяме запазването.

Как определяме запазването на токени?

Областта на задържане е проучена подробно в пространството за мобилни приложения. И има няколко начина за измерване на задържането на потребителите, които можем да използваме, когато става въпрос за токени, и по-специално ICO. Amplitude има страхотна литература ако се интересувате от това как се измерва задържането на потребителите в пространството за мобилни приложения.

За нашата цел, нека внесем най-простата дефиниция за задържане на потребителите в света на символите: N-day retention.

Запазването на N-ден за приложения казва: какъв% от потребителите са все още активни N дни след първото инсталиране на приложението?

В света на жетоните можем да направим аналогично определение за участниците в ICO: Какъв% от участниците в ICO (портфейли) все още държат своите токени N дни след разпределянето и отключването на символите?

Нека веднага да отбележа, че има някои очевидни проблеми с това определение:

  1. Портфейлите не са 1: 1 с хора. Хората могат да имат множество портфейли. И всъщност множество хора могат да споделят един и същ портфейл (например в ICO пулове).
  2. Ние заснемаме само транзакции по веригата, което означава, че всички транзакции, случващи се на централизирани борси, не се взимат, използвайки дефиницията по-горе. Добрата новина е, че при ICO първите транзакции (разпространение на токени) се случват на блокчейна. Лошата новина е, че транзакция от личен портфейл към портфейл за обмен не означава непременно, че собственикът на портфейла е продал токените.

Има още няколко проблема, които трябва да имате предвид, но имайки предвид тези предупреждения, нека се потопим в данните, като първо разгледаме запазването на N-деня на CoinFi.

Поглед върху задържането на токени на CoinFi

Разбивайки данните за транзакциите ERC20 от блокчейна Ethereum, ето коефициентът на задържане, който наблюдаваме за CoinFi през първите четири седмици след отключването на маркера COFI:

Задържане на токени-1

Както можете да видите, графиката има познатата обратна форма на хокейната тояга на графиките за задържане на потребителя. Най-големият спад в задържането се случва през първите няколко дни, а след това бързо формира плато. Докато графиките за задържане на потребителите често падат до ниво на задържане около 20-25% само след три дни, степента на задържане на токена COFI е ~ 70% дори след четири седмици.


Най-простото обяснение за това запазване на маркера, което е много по-високо от запазването на приложението, вероятно е, че потребителското запазване изисква дейност от страна на потребителя (използване на приложението), докато запазването на токена изисква бездействие (не изпращате вашите символи никъде).

Но сравняването на запазването на потребителите със запазването на символи по същество е сравняване на ябълките с портокалите. По-късно в тази публикация ще се върнем към някои по-значими критерии.

Друга концепция, която можем да заемем от задържането на потребители, е кохорти. По принцип бихме искали да разделим портфейлите си на значими сегменти. В случая на CoinFi имахме два доста различни сегмента, получаващи токени COFI: инвеститори и тези, които получават въздушни капки.

Нека сравним степента на задържане между тези две групи:

Задържане на токени-2

Инвеститорите и получателите на самолети се стабилизират на около 65-70% процент на задържане след ~ 60 дни, но инвеститорите изглежда са преместили своите жетони по-бързо. Имайте предвид, че това може да е и защото инвестиционните пулове (представени от един портфейл) преразпределят жетоните на участниците в пула. Отново не знаем дали жетоните в крайна сметка са били продадени за други криптоактиви или не.

Сравнение на цените за задържане на токени

Но нивото на задържане е 65-70% високо или ниско?

Нека сравним графиката за задържане CoinFi с няколко други ICO, където разпространението на токени се е случило по едно и също време: SelfKey (KEY), Bee (BEE) и Insights Network (INSTAR).

Задържане на токени-3

15 дни след отключването на маркера, степента на задържане варира от ~ 45% до ~ 83%. Това е разпространение от почти 40 точки, което показва, че различните ICO и токени имат значително различни характеристики на задържане.

Интересното е, че кривите на задържане на SelfKey и CoinFi са почти идентични през първите 16 дни.

Високата степен на задържане на Bee е впечатляваща, но може да се обясни с два важни фактора. Първо, индивидуалната им горна граница е била много ниска (0,2 – 0,4 ETH), което означава, че по-малко хора могат да бъдат загрижени за своите инвестиции. На второ място, отне около 30 дни преди отключването на жетоните BEE. След толкова дълго време участниците в ICO може дори да са забравили за жетоните изобщо! Както беше отбелязано по-горе, неактивността води до високо задържане на токени. Разбира се, също така е напълно възможно много от участниците в ICO на Bee да са просто HODLers със степен на задържане над нормата.

Този скок, който виждате за Insights Network, се дължи на въздушна капка това се случи на 16 март 2018 г. с членове на общността. На практика това означаваше, че много инвеститори, които преместиха / продадоха своите токени, по същество отново бяха HODLers, когато се случи въздушното качване.

И накрая, лошо ли е, че Bluzelle има най-ниската степен на задържане? Е, Bluzelle всъщност имаше най-високата възвръщаемост на тези токени, когато удари борси. Така че може би причинно-следствената връзка е обърната: високата цена на борсите може да накара хората да продадат своите жетони – защото след това те могат да заключат печалба. Няма да направим силни заключения само от този анализ, но в по-късна публикация ще проучим връзката между показателите за задържане на токени и цената на токена.

Показатели за задържане на токени Очаквайте скоро на платформата CoinFi

Показателите за задържане скоро ще бъдат достъпни на платформата CoinFi. Вярваме, че такива показатели ще помогнат на крипто инвеститорите да разберат по-добре криптоактивите, изброени в CoinFi, и до каква степен ранните инвеститори HODLing своите токени.

За кой знак бихте искали да видите показателите за задържане? Уведомете ни в коментарите по-долу или като ни пишете в Twitter!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector