Криптовалутният пазар се нуждае от радикална промяна на парадигмата, за да оцелее – Норберт Гофа, изпълнителен мениджър на ILCoin

Норберт Гофа говори подробно за еволюцията на индустрията за криптовалута и блокчейн и споделя мнението си за това как да успеем в новата среда.

ILCoin е криптовалута, която съществува от 2015 г., но хард форкът, който се случи в началото на 2019 г., се оказа трансформативен за проекта. Екипът от разработчици на ILCoin преработи напълно структурата на съществуващата блокчейн и пренаписа кода, което доведе до разработването на уникален квантово устойчив C2P протокол (Command Chain Protocol). Иновативните технологии позволиха да се гарантира високо ниво на сигурност на монетата.

Наскоро седнахме с Норберт Гофа, изпълнителен мениджър на проекта, и говорихме за трансформационните процеси, които се случват в индустрията и как проектът ILCoin се позиционира в новата среда.

1) Позиционирате ILCoin като проект, който преследва превъзходни технологии, за разлика от толкова много проекти, които поставят маркетинга и добре изглеждащите технически документи над правилната технологична основа. Вярвате ли, че с приемането на ILCoin може да се превърне в пример за други проекти, които да следват? Дали следването на вашата идеология ще позволи на индустрията да се развива по-бързо?

От бума на ICO през 2017 г. писането на White Papers е отделен бизнес. Вярно е, че много проекти са били по-фокусирани върху популяризирането на своите проекти, отколкото върху създаването на реална стойност за потребителите. Тъй като индустрията остава предимно нерегламентирана, лесно е да използвате идеята за токенизация, за да обещаете каквото и да било, без да имате солидна технологична основа или дори реален случай на употреба зад вашия проект.

Това обаче е недалновиден подход и път към никъде. През 2017 г. пазарът стана много разреден, тъй като много ICO проекти са набирането на средства като основна цел и не водят до технологичен напредък. Следователно, това доведе до множество измами при излизане и хвърли лоша светлина върху индустрията.

Обаче тези времена на ажиотаж отминаха. Тъй като пазарът стана по-зрял, вече не е достатъчно да правите големи претенции и да изграждате блокчейн, за да имате блокчейн. За да оцелеете и успеете в дългосрочен план, трябва да докажете технологичната стойност на проекта. В този смисъл вярвам, че можем да бъдем отличен пример за другите.

2) Според вас какво е необходимо, за да се постигне успех на блокчейн проект? Достатъчна ли е солидната технологична база или в крайна сметка изисква и нещо друго?

Със сигурност е трудно да се очаква, че блокчейн проект ще постигне успех без стабилна технологична база. На този етап много децентрализирани проекти подчертаха тяхната „лесна за използване“ функция, която е логична и бизнес. Улеснението на потребителя обаче не е достатъчно, за да може един проект да оцелее и да донесе стойност. Трябва да се справим с потенциалните проблеми и трудности при съхранението на данни, да разрешим проблемите със сигурността и да отговорим на основни въпроси по отношение на стабилността на технологията.

От тази гледна точка се нуждаем от ново поколение криптовалути, където технологията служи като основа, върху която се създава реална стойност, фокусирана върху сигурността на потребителите и устойчивостта на системата.

3) Предвид сътресенията, които криптообщността преживя поради скорошния мечи пазар, не е пресилено да се каже, че много хора са загубили вяра в крипто и блокчейн. Или поне станахте силно скептични към тях – смятате ли, че промяната в подхода към устойчиви и надеждни технологии би била достатъчна, за да си възвърне доверието?

Да. Както споменах преди, трябва да променим перспективата и да подходим към това, което развиваме и как го правим. Крипто пазарът се нуждае от технологии, които ще позволят да се открият блокчейн възможностите и по този начин да донесат стойност на ежедневните потребители.

Вярвам, че преодоляхме „наивната“ фаза, докато мечият пазар през 2018 г. беше необходим етап за преминаване в по-зряло състояние, с някои уроци, които трябва да се научат. Зараждащата се технология и ниското ниво на разбиране за нейното функциониране доведоха до шум и позволиха много измами и хакерски атаки. Естествено, те подкопаха доверието в крипто и блокчейн като цяло. За да го възстановим, трябва да се фокусираме върху реалните стойности на DLT технологиите и да ги извадим наяве.

Проблемът е, че повечето от настоящите приложения не са част от блокчейн технологията; те се свързват само с него. TX работи по блокчейн технология, но нищо друго не прави. Въпросът със съхранението на данни трябва да бъде решен и едновременно с това трябва да се подобри и сигурността.


4) Вашата позиция се основава на факта, че технологиите трябва да са в основата на всяка криптовалута – но в същото време мнозина избират в полза на онези криптовалути, които нямат нищо друго освен компетентния PR и маркетинг. И се справят добре. Защо сте избрали различен, по-труден път?

Тъй като съм в търговския бизнес повече от 15 години, аз съм наясно с всички трикове и инструменти за манипулация. Така че, мога да кажа със сигурност, че проектите, които нямат валидна технология, нямат реална стойност зад себе си и разчитат изключително на PR и маркетингови инструменти, извършват измами. По принцип те ви продават много нищо.

Крипто пазарът вече е преодолял „фазата на обучение“, което означава, че тези тактики може да не работят така добре, както в миналото. Говорейки за видни проекти със слаби технически основи, мога да кажа, че е много по-лесно да се рекламирате и да извлечете ползите от доверието с висока пазарна капитализация. Този подход обаче има ограничения и няма да се изплати в дългосрочен план. Не искам да се натъквам на прекалено арогантни, но според мен някои топ-10 криптовалути трябва да показват много по-сериозни и привлекателни резултати от това, което имахме през последните две години.

5) Разкажете ни накратко за вашата C2P технология и размера на вашия блок – как успяхте да постигнете капацитет от 25 мегабайта и да осигурите сигурност?

Това е добър въпрос за нашите разработчици. Прагът от 25 MB обаче не беше толкова предизвикателен. Нещо повече, това вече не е най-доброто ни постижение, тъй като ни харесва да сме на две крачки пред това, което показваме. Не искам да навлизам в подробностите на този етап, но се надявам, че думите ми скоро ще получат кредит.

Квантово устойчивият C2P протокол е крайъгълен камък на пазара и иновация на екипа на ILCoin, с която се гордеем. C2P е многопластова система, базирана на различни функции на възела и двустепенна система от цифрови подписи. Той е в състояние да елиминира злонамерени атаки и много скоро ще можем да го докажем със сертификат. По принцип с C2P създадохме нова основа за блокчейн операции.

6) Какви са перспективите за пазара на блокчейн? Какво ще бъде след 5 или 10 години? Моля, кажете ни вашето мнение. Кой ще остане на пазара? Силните играчи?

Този въпрос заслужава отделен разговор. Според мен обаче случаите на използване на блокчейн ще се окажат трансформативни и ще донесат най-значимите технологични предизвикателства на нашето време.

Тъй като блокчейнът е способен да съхранява исторически всички събития, той може да създаде нова стойностна перспектива в икономическата и финансовата сфера. Той обаче идва с двойна отговорност и последиците от него са непредсказуеми. Децентрализираният подход ще работи, докато не бъде злоупотребяван. Вярвам, че настоящият подход ще претърпи радикални промени. Сега блокчейн пазарът е в своята фаза „бунтовнически юноши“ и най-много, което можем да направим, е да научим уроците и да преминем към по-зряло състояние.

7) Докато се стремите да промените правилата на играта на пазара, не сте ли сплашени? Не се ли страхувате от конкуренти, които залагат на възпроизвеждане на съществуващи решения?

Екипът от разработчици на ILCoin създаде иновация, способна да донесе потенциална промяна на парадигмата на пазара. Нашите технологични пробиви – C2P и размерът на блока от 25MB – са само началото. Ние обаче не искаме да се конкурираме с никого, тъй като нашата основна цел е да отговорим на собствените си очаквания и да насърчим пазара на блокчейн и криптовалути, за да се превърнем в едно цяло в полза на потребителите.

Ще се радваме да видим и други проекти, които да следват нашето ръководство и да се съсредоточат върху технологиите, които носят реална стойност чрез решаване на належащите проблеми на индустрията. В края на деня потребителите ще направят своя избор.

8) Хакерските атаки са истински проблем за индустрията. Много кибер кражби и пробиви в сигурността дискредитираха много блокчейн и криптовалутни проекти и подкопаха доверието в технологията. Вярвате ли, че вашата технология може да се превърне в решение?

Хакерството е много належащ въпрос, който в голяма степен е пренебрегнат от преобладаващото мнозинство от проектите, дори и най-изявените. Много малко – ако има такива – най-добрите криптовалути имат поне основно решение за защита на системата от злонамерени атаки, докато децентрализацията предполага, че членовете на общността ще споделят отговорността.

Всъщност това е важен въпрос, който може да определи бъдещето на криптовалутите в дългосрочен план. ILCoin се ангажира с изграждането на екосистема с високо ниво на сигурност, устойчива на 51% атака и други чести проблеми, включително заплаха от квантови изчисления.

9) Регулаторите по целия свят остават скептични по отношение на криптовалутите и блокчейн технологиите. Някои държави са прибегнали до рестриктивен подход, докато други възприемат възприетия подход за изчакване и се справят с проблемите за всеки отделен случай. Вярвате ли, че технологичната стойност, донесена от ILCoin, ще може да пробие леда с правителството и регулаторите?

Критичният регулаторен подход е напълно разбираем, тъй като ниската прозрачност и ниското ниво на сигурност правят индустрията уязвима от пробиви в сигурността и всякакви манипулации. Периодът на бум на ICO през 2017 и 2018 г. донесе множество мъртвородени проекти и доведе до недоверие, което принуди регулаторите да предприемат мерки срещу индустрията.

Поради лошата репутация е все по-голямо предизвикателство за солидни проекти да навлязат на пазара и да спечелят доверието както на инвеститорите, така и на регулаторите. Това може да се направи чрез осигуряване на по-голяма прозрачност и предлагане на реална променяща играта стойност за потребителите, което не е постижимо без стабилна технология, която решава проблемите на съществуващите блокчейн. Веднага след като новите проекти с такъв подход, фокусиран върху технологиите, започнат да се появяват като контраст с PR и маркетинговия подход, отношението на регулаторите ще започне да се променя.

10) Какви са плановете ви за в бъдеще? Вече постигнахте ли целите си по отношение на развитието на технологиите или имате повече идеи, които да приложите на практика? Споделете вашите планове с нас, моля.

Всъщност проект, който няма повече цели за развитие, е мъртъв проект. За да осигурите дългосрочен успех и да оцелеете в силно конкурентна среда, трябва да продължите напред и да създадете нещо ново и вълнуващо. След като решите, че можете да почивате на лаврите, нови, по-амбициозни и иновативни проекти ще изскочат от въздуха и ще ви изоставят.

Не искам да навлизам в подробности на този етап, но имаме много вълнуващи функции, които се разработват в момента, докато говорим. Надявам се, че ще можем да ги тестваме доста скоро. Нашият изходен код е публичност, достъпна в GitHub, където всеки софтуерен инженер може да го разгледа и да остави своите коментари. Това ни помага да откриваме грешки, преди те да станат проблеми. Също така планираме да наемем независими одитори и експерти по киберсигурност, за да премахнем потенциалните уязвимости. С други думи, ние се стремим да надградим нашата концепция, фокусирана върху сигурността и да направим ILCoin още по-надежден и устойчив на хакове.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector