Token2049 – Интервю с основателя на Lisk, Макс Кордек

Макс Кордек, основател на Лиск споделя историята си за това как ICO му помогна като млад предприемач да получи финансиране в нашето интервю на Token2049. Гледайте видеото, за да научите повече.

 

Тук сме с Макс, основателят на Lisk. Благодаря ви много за отделеното време!

Моля!

Ние сме в Token2049 и просто искаме да научим малко повече за Lisk. Вие, момчета, очевидно сте били едно от забележителните ICO, където сте събрали 6 милиона през 2016 г. и оттогава постигате голям успех. Очевидно оттогава има много ICO, ние просто искаме да разберем вашите общи мисли и вашите възгледи за ICO като механизъм за финансиране и как виждате как пазарът се развива през следващата година или две по отношение на ICO?

Мисля, че самото финансиране на ICO е изключително добра идея. Тогава, когато го направихме, това ни отвори толкова много възможности. Учих електротехника в Германия и не познавах никой в ​​бизнеса. Не знаех нито един VC, никога не бих могъл да събера пари, но направих това ICO и хората ми повярваха. Това показа и продължава да показва потенциала на ICO, можете да инвестирате в идеи, в които вярвате, и в хора, в които вярвате. Не е нужно да имате тежки кръгове за финансиране, ако просто пътувате по света, за да говорите с инвеститорите, и затова Мисля, че това е чудесен механизъм за демократизиране на инвестициите.

Мисля, че точките, които казвате, наистина се връщат към мен, особено когато се подготвяхме за интервюто, където смятате, че това е начин да подкрепите млади предприемачи с идея, които нямат традиционните връзки. Смятате ли, че регулацията има някаква роля в това пространство за ICO? Напоследък настъпва потоп от капитали и знаете, с уважение, не всяка идея е толкова добра, колкото вашата, и не всеки екип изпълнява толкова трудно, колкото вашата, как се отнасяте към това? Трябва ли регулирането да играе по-силна роля в това пространство?

Ако говорим само за идеята, тогава мисля, че е много трудно да се раздели добра и лоша идея. Мисля, че е по-скоро като експеримент, хората имат този манталитет, нека да го пробваме, да го изпробваме. По отношение на регламентите, мисля, че е изключително важно, мисля, че трябва да се случи, но повече в смисъл да се осигурят инвеститори, така че хората да не избягат със средствата. В края на краищата това, което се чувствам правилно, е много лек регламент, нищо твърде тежко, нищо твърде лудо, за да не се нараняваме ние като предприемачи. Не трябва да има поставена стена пред нас, само защото правителството може да се страхува гражданите им да не бъдат измамени. Мисля, че трябва да бъде по начин, по който лицата, които събират пари за ICO, могат да се регистрират по официален начин, но това трябва да се направи много бързо и да се обработи в рамките на дни, в противен случай това е отново стена пред предприемач. Всъщност нищо повече, те трябва просто да се уверят, че лицето, което прави ICO, е публично, това е познат човек, който и да е орган, който се грижи за него и нищо друго.

Така че един вид основна защита за инвеститорите, но по никакъв начин не пречи да се предотврати творчеството и генерирането на страхотни идеи и страхотни компании.

Да точно. ICO са чудесен инструмент, само за да изпробвате нещата, както знаете, и това имах предвид рано с добри и лоши идеи. В крайна сметка не става дума толкова за идеята, а повече за резултата, защото идеите се променят през цялото време по време на процеса на разработване на идеята. Ще видите, че това не работи и това работи и може би идея, която в началото не звучеше толкова добре, колкото ще бъде резултатът, това не е проблем. Проблемът е, когато някой вземе парите и ги похарчи за хубава кола, хубав часовник или просто избяга с тях.

Знаете ли, мисля, че едно нещо, което наистина ми се струва у дома, е, в сравнение с много други ICO проекти, след като сте събрали пари, сте много категорични относно това, че всъщност не се фокусирате върху цената и възвръщаемостта, но наистина се фокусирате върху изграждането на продукта и стратегии и изграждане на библиотеки и посещение на конференции за развитие, опитващи се да наемат технически директори. Как оставаш фокусиран върху изпълнението? Очевидно през последните няколко месеца беше много спекулативна среда, как да останете на този път? Каква е вашата стратегия за напред?

Може да е един от специалните таланти на моя партньор и на мен самата да остана фокусиран. Ние просто не се всмукваме в този паричен пул и финансов свят, където проверяваме CMC на всеки 10 минути и бяхме супер щастливи, ако цената се покачи, и супер тъжни, ако цената падне. Ние просто го вземаме от принцип, при който ние просто се грижим за технологиите. Оттук дойдохме. Бяхме ранни осиновители на биткойн и други блокчейн и смятаме, че цената няма значение, особено не на този етап. Толкова сме рано. Ако някой дойде и каже: „да, но аз искам да спечеля пари рано“, тогава да, търгувайте малко, но не става въпрос за това. Тук става въпрос за позволяване на разработчиците в бъдеще да изграждат свои собствени блокчейн технологии. Вероятно цената ще бъде по-голяма от сегашната след 5-10 години и хората ще се възползват финансово от това. Но защо това трябва да е приоритет номер едно? Приоритет номер едно трябва да бъде, че технологията е в полза на хората. Именно там поставяме фокуса всеки ден. Когато цената се покачи, хората стават много еуфорични. Всичко се случва около тях толкова бързо и в такава добра светлина, че често забравяте да работите, но ако цената падне, то често е обратното. Хората се страхуват и си мислят, че сега трябва да работя, за да се покачи отново. Тези ценови пръстени са доста добри по отношение на фокусирането и влагането на много усилия в развитието, защото ако се покачи, получавате цялата тази еуфорична сензация и мотивация, което наистина го прави много забавно. Но ако тя падне, тогава си мислите „Трябва да работя по-усилено от всякога“. Един от най-[забележителните] случаи, които преживях, е двугодишният знак през 2013 г., когато всички работеха изключително усърдно и в някакъв смисъл това просто ми остана. Този манталитет да работиш усилено и да останеш съсредоточен – да не гледаш цената, защото така или иначе се понижаваше всеки ден, а през 2017 г. така или иначе се покачваше, така че защо да го гледаш? Не е нужно да го знаете ежедневно.

С вашата стратегия и път на изпълнение е ясно, че се опитвате да получите бързо, широко разпространено възприемане на това, като накарате повече разработчици да се развиват върху него. Какво бихте казали, че е вашият барометър за успех? Как измервате колко бързо е осиновяването? Имате ли определени цели или показатели, които се опитвате да постигнете през следващата година? Как определяте успеха?

Определям успеха, когато помагам на хората. Помощта може да бъде постигната по много различни начини. Имам инструментите, които изграждаме в Lisk, или цената се покачва, и някой в ​​Африка може да си позволи да купи кола най-накрая, защото е инвестирал рано в Lisk. Тези истории съществуват и съм чувал много от тях. Това е успех за мен и ме радва, ако мога да помогна на някого. По отношение на метрики и параметри, страхотното е, че блокчейнът е прозрачен, така че можете да проследявате всичко там. Има страхотни статистически данни за самата блокчейн: брой акаунти, брой транзакции на ден / месец / година, ускоряване на новите акаунти и т.н. Можете да използвате тези статистически данни, за да разберете какъв е вашият темп на растеж и в зависимост от това можете също така да разберете какво работи маркетингът и какво не работи. Например, бихме могли да отидем на конференция и внезапно количеството на сметките скочи, или изведнъж има повече обем на борсите. Това е слаб показател, но е показател, който работи. Когато похарчихме, да речем, 200 000 долара за реклами в мрежата за търсене и нищо не се случва, просто повече хора в нашия уебсайт, тогава изглежда не работи. Това са някои статистически данни, които можете да използвате, за да определите успеха или поне успех за стратегии, чиято крайна цел е просто да бъде полезна или да помогне на хората в края на деня. Виждам самия Lisk по-скоро като активист, където софтуерът просто позволява на разработчика да създаде невероятно софтуерно приложение. Аз съм по-скоро способник за успех. Искам хората да станат успешни, като надграждат върху нещото, което изграждам – ​​на платформата Lisk.


Кога смятате, че първото успешно приложение ще съществува на Lisk? Имате ли времеви очаквания за това? Смятате ли, че е еквивалент на Crypto Kitties или нещо подобно? Или е броят на приложенията или едно голямо, което излита?

Да, така че в днешната панелна дискусия Джулиан каза, че физически все още няма реални приложения, които да са успешни. Всичко е все още доста рано и е по-скоро във фаза на експериментиране. Проектите намират себе си. Докато не видим наистина успешно приложение, използвано в реалния свят от хора, не от двама души, а от огромно количество хора. Докато това се случи, мисля, че ще минат няколко години. Хората винаги говорят за това колко бързо се движи тази индустрия и определено се движи по-бързо от другите индустрии, но в края на краищата все още не е толкова бързо, колкото хората си мислят. Ако погледнете само една или две години назад, имаше по-малко ICO като проекти, но по същество не се е променило много. Хората все още ходеха на конференции, ходят и днес и все още работят по тези проекти. Не е като Ethereum, Lisk или Bitcoin внезапно да променят основната технология. Все още е същото.

Изглежда, че повече хора идват на пазара и обръщат внимание на цените, които се покачват.

Точно. Разработката все още отнема много време и изостава от външния вид на пазара. Цените може да се покачат, но технологията може да се покачва много по-бавно, защото просто отнема повече време. Стойността понякога се изгражда по-бавно от нарастването на цената. Според мен цената се връща към реалната стойност на технологията. Връщайки се към въпроса ви, мисля, че първото приложение на живо ще бъде пуснато в края на 2018 или 2019 на тази платформа. Те ще бъдат полирани до средата или края на 2019 г. по отношение на потребителското изживяване и т.н. Може би през 2020, 2021, 2022, ще видим, че все повече приложения се използват в редовния живот. Тези приложения може да не са изцяло издуханите децентрализирани приложения, за които всеки в днешно време говори. Това може да са смесени или такива, които могат да имат компоненти на блокчейн, което го прави децентрализиран, но други компоненти може да не го правят. Crypto Kitties, например, основната част живее на Ethereum, но самият уебсайт и изображенията и т.н. са централизирани – това беше комбинация. И то беше успешно. Това беше първата стъпка към Ethereum, която беше доста успешна и не беше напълно децентрализирана.

Как установихте, че ролята ви се е развила отпреди две години? Очевидно отдавна сте били в космоса, започнали сте през 2013 г. Мисля, че момчета нараснаха от 25 на 50 и сега гледате да достигнете до 75 души. Вече имате маркетингови екипи. Как се промени ролята ви? Какво правиш по различен начин сега, отколкото преди две години?

Фондацията Lisk работи съвместно с много различни изпълнители, така че е трудно да се каже колко хора всъщност работят по проекта, защото хората се присъединяват и хората си тръгват и това се случва през цялото време доста динамично. Основният изпълнител в Берлин, Lightcurve, нарасна основно от моя партньор Оливър и аз самата. Намерихме и основния изпълнител, за да вземем разработката в свои ръце. Тя нарасна от двама души до над 40 сега и ако трябваше да дефинирам ролята си там, тя се промени от това да съм човекът за всичко, за управление на офиси, за финанси, за HR, за развитие и управление, вместо за само управление. Имам страхотен екип с хора по отношение на човешките ресурси, управлението на офиса и финансите, които могат да ми отнемат по-голямата част от задачите в тези сфери. Имаме много разработчици, така че не е нужно да отивам отново в github и да променя малко текст на уебсайта или да коригирам изображение, за да изглежда по-добре. Сега имаме хората за това. Делегирам тези задачи далеч. Ако говорим за фондацията, не се е променило много. Имаме заседания на борда, около четири или пет годишно, където обсъждаме всички теми, които включват самия Lisk: проектът, финансите, правните въпроси и т.н., но тук ясно виждате, разбира се, че сме станали по-знаещи. Поради това знание ние можем да оценим различни теми по-добре, отколкото бихме могли през деня. Навремето научихме нови неща във всяка среща. Сега това се превръща в рутина и можем да напредваме по-добре. Просто влизаш в компанията и нейната основа и тя просто расте динамично, но органично. Просто виждате какво трябва да се направи. Тогава се подхлъзвате в тази роля, която може да е десет роли в началото, но става все по-малко. Понякога дори и днес просто прибирам нещата или почиствам малко. Мисля, че това е добре, защото да бъдеш на ръка е добре. Просто се случва автоматично.

Какво бихте казали, че сте най-развълнувани през 2018 г. както за Lisk, така и за по-широката блокчейн общност?

За общността на блокчейн, за мен това е мълниеносната мрежа. Мисля, че се нуждаем от някои решения за мащабируемост за биткойн днес, защото той достигна капацитет. Хората го приемат като механизъм за разпространение на FUD, знаете ли, което не е добре за цялата индустрия. Мисля, че трябва да си сътрудничим, да работим заедно, да сме щастливи, да се забавляваме всеки ден и да не се нападаме в Twitter. Не трябва да бъде така. За Lisk определено е SDK. Тя ще бъде пусната през годините на различни стъпки, за да можем да събираме обратна връзка с всяка стъпка, да можем да я коригираме, да можем да я направим по-добра с крайната цел, която харесва на разработчиците. Очаквам с нетърпение тези стъпки и обратната връзка от общността, за да разбера какво мислят те. Сега работим от две години към този момент, когато можем да работим върху SDK и да събираме обществена обратна връзка. Преди това беше просто да остане във фондацията, това бяха основи. Ние, например, до този момент в ядрото, в Lisk Coin, основният гръбнак на децентрализираната мрежа, нямахме добавки на функции. Но сега, с скоро излизащия Lisk 0.1.0, той ще бъде драстично различен. Можем, тъй като имаме добра основа, да работим върху нови функции. Вълнуващи неща. Наистина интересни теми от гледна точка на криптографията, гледна точка на използваемост, гледна точка на потребителския опит и, разбира се, от гледна точка на разработчиците да си поиграят с блокчейн технологията, защото ги улеснихме за тях.

Благодаря ви много Макс, наистина ви оценявам, че отделихте време да споделите мислите си за пътуването на Lisk.

Благодаря и за тази възможност!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector