Свещник – Форекс стратегии за търговия

Диаграмите на свещниците са най-често срещаните видове диаграми, използвани от търговците на дребно и инвеститорите. Има много други видове диаграми като линейни диаграми, стълбови диаграми и т.н., но те не разказват историята на минали ценови действия, както правят индикаторите на свещници. Когато активната търговия се основава единствено на технически анализ, прогнозирането на бъдещи ценови действия се корени в това как цената се е държала в миналото.

Свещният анализ е много полезна форма на технически анализ. Той работи почти перфектно в нестабилни времена, но също така функционира адекватно в по-нестабилни времена. Като цяло свещниците, както и търговията със свещници, работят доста добре изолирано или в комбинация с един или два други индикатора.

Свещниците представляват колебания в цената за определен период от време. Продължителността може да бъде само една минута или колкото седмица или месец. Тялото на свещника е ценовата разлика между времето за отваряне и затваряне. Двете вертикални линии от всяка страна, които се наричат ​​сенки или фитили, показват най-високата и най-ниската точка на цената за този период от време.

Зеленият свещник на снимката по-долу е бичи свещник, при който точката на затваряне е по-висока от отвора. Червеният свещник е мечи свещник, което показва, че цената при затваряне е била по-ниска от тази при отваряне. Цветовете на тялото са без значение, можете да ги настроите според вашите лични предпочитания.

цветно-свещник.png

При търговията със свещници зелена свещ е бича, а червената – мечи. 

След като обяснихме какво е свещник, нека видим различните форми, които свещникът може да приеме.

Търговия със свещници: Популярни модели на диаграми

Търговците извършват технически анализ за изграждане на идеи и стратегии за изпълнение на бъдещи сделки. Свещниците са много полезен инструмент за посочване на възможностите за влизане и излизане. Техните форми ви показват много ясно какво се случва с цената. Нека да разгледаме някои от най-популярните и лесни за разпознаване модели при търговията със свещници.

Доджи: В доджи цената се отваря и затваря почти на същото ниво, след като е била търгувана от двете страни. И купувачите, и продавачите се опитват да изтласкат цената нагоре и надолу, но накрая цената завършва в началната точка. Това означава, че силите са еднакви от двете посоки. След възходящ тренд, при който купувачите имаха надмощие, доджи показва, че продавачите са отново в бизнеса. Това означава, че предстои обръщане или поне отстъпление. Обратното се отнася за низходящ тренд.

doji.png

Вляво – типичен доджи свещник

Вдясно – обръщане, обозначено с доджи свещник.

Щифтове / обратни щифтове: В пинов свещник цената се търгува под нивото на отваряне и завършва на същото ниво към момента на затваряне на периода. Това означава, че купувачите отговарят на убеждението на продавачите. При низходящ тренд това означава, че мечките губят пара, следователно може да се получи обрат. При възходящ тренд щифт показва, че продавачите са имали възможност да натиснат цената надолу, но са били по-малко от купувачите. Това е потвърждение за продължаване на тенденцията и дълговете имат много по-добри шансове от шортите.

обръщане на щифтове.png


При низходящ тренд щифтовият свещник обикновено показва обръщане.

pins.png

При възходящ тренд щифтовите свещници обикновено показват продължаване на тенденцията.

Обратните щифтове са същите като щифтовете, но действат в обратна посока. Свещта се отваря, биковете правят ход и след това мечките се зареждат, за да върнат цената до нивото на отваряне. При възходящ тренд това означава, че низходящият тренд е на път да започне – при низходящ тренд обратният щифт показва продължаване на тенденцията.

обръщане на ПИН инв

При възходящ тренд, свещниците с обратен щифт обикновено показват началото на мечи тенденция.

Чукове / Обратни чукове: При търговията със свещници чуковете по същество са същите като щифтовете и обратните щифтове, но с по-силен импулс. При падащ чук цената се отваря и се търгува отдолу, преди да се затвори над нивото на отваряне. Това означава, че купувачите повече от съответстват на продавачите.

Размерът на сянката може да варира. Някои твърдят, че тя трябва да е поне два пъти по-голяма от тялото, но едно е сигурно; колкото по-голяма е сянката / фитилът, толкова по-голям и по-силен е обръщането. Това важи и за щифтовете. При възходящ тренд чукът е знак за продължаване на тенденцията. Обратните чукове са обратното, същото като обратните щифтове. Те показват промяна на тенденцията във възходящ тренд и продължаване на тенденция в низходящ тренд.

чук.png

Чуковете показват, че е налице обрат на тенденцията.

оборотен чук.png

Обърнат чук във възходящ тренд показва обрат на тенденцията.

Сутрешна / вечерна звезда: Сутрешните звезди и вечерните звезди могат да означават само едно нещо в търговията със свещници – обръщане. Формирането на сутрешна звезда включва три свещи, мечи свещи, неутрални свещи и бичи свещи. Образуването означава, че цената ще се повиши, откъдето идва и името „сутрешна звезда“. Вечерните звезди се състоят от бича свещ, нерешителна и меча свещ. Те показват, че предстои спад в цената. Между трите свещи трябва да има пропуски, които могат да се случат само на дневни или седмични графики, но това не винаги е така.

сутрешна вечерна звезда.png

Вечерните и сутрешните звезди винаги показват обрат.

Мечешки / бичи поглъщане: Мечи поглъщане е много по-голяма мечка свещ от предишната бича свещ. Новата свещ поглъща тялото на предишната свещ. В тази формация тенденцията няма значение, тъй като показва спад, независимо от тенденцията. Обратното за бича поглъщаща свещ.

поглъщащ мечи.png

Обръщане на поглъщане на мечки – паданията следват всяка поглъщаща мечка свещ.

бик egulf.png

Обръщане и продължаване на поглъщането на бикове – образуването на поглъщане на бикове е последвано от покачване на цената.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector