Нива на подкрепа и съпротива

Един добър начин да разберете търговията с подкрепа и съпротива е да си представите човек, който се опитва да премине покрай солидна ограда, която препречва пътя му. Въпреки че ще продължи да търси проход по външната страна на оградата, няма нито един лесно достъпен. В света на активната търговия оградата е подобна на технически показател, известен като подкрепа и съпротива.

Какво е търговия с подкрепа и съпротива?

Търговията с подкрепа и съпротива е подход към пазара, където определените технически области се разглеждат като спорни точки. Малко вероятно е цената да се движи свободно през тези зони – пътят й ще бъде оспорен. 

Съпротивлението е горно блокиране, което се появява в края на бичия тренд. Той представлява точката, в която продавачите надхвърлят броя на купувачите и цената започва да се връща надолу. И обратно, по-ниско запушване, появяващо се в края на мечи тренд, е известно като подкрепа. След като цената достигне тази точка, пазарът достигна временно минимум и ще започне да върви нагоре – поне засега.

стратегия за търговия с подкрепа и съпротива

Както може да се види на графиката по-горе, голямото предимство на нивата на подкрепа и съпротива е, че те лесно се различават. Те не изискват висока степен на аналитични умения и са подходящи както за опитни, така и за начинаещи търговци. Имайте предвид, че нивата, използвани в търговията за подкрепа и съпротива, не са точни, а общи положения. Не е възможно да се определи точната точка, в която те се появяват.

Също така бариерите, създадени от нивата на подкрепа и съпротива, не траят вечно. Нашата работа като активни търговци е да решим на кои нива можем да се доверим и кои има голяма вероятност да бъдат невалидни. Едно добро правило, използвано в много стратегии за форекс подкрепа и съпротива, е, че нивата, които се оказват ефективни три пъти подред, са по-надеждни от новите.

Forex стратегии за подкрепа и съпротива

Връщайки се към нашия човек, който се опитва да заобиколи оградата. Ако в даден момент успее да премине, може да се окаже заседнал от другата страна. Съответно, нивото на съпротива, след като бъде напукано, може да се превърне в ниво на подкрепа. Тази връзка важи и за област на подкрепа, тъй като продавачите са поели контрола върху пазара.

Важно е да запомните, че това не е точна наука. Въпреки това, с основно разбиране на динамиката на пазара и технически анализ, този метод има много голяма вероятност за успех. Пример за форекс подкрепа и съпротива може да се види в таблицата по-долу:

следвайте форекс стратегията за подкрепа и съпротива, като погледнете диаграма с нива на подкрепа и съпротива

Сред всички системи, приложени към форекс, стратегията за търговия за подкрепа и съпротива се нарежда в челната петица. Други често срещани технически подходи включват линията на тенденция, пълзящите средни, свещниците и ценовите действия. Търговците на Форекс са склонни да използват индикатори, които са силно визуални и не са твърде сложни, които е трудно да се следват.

Индикаторите за форекс подкрепа и съпротива са много лесни за следване. Просто начертавате линия, където виждате две или повече горнища и дъна, които преди това са отхвърляли цената. В разбивката на графиката по-горе, цената проби два пъти нивото на съпротива, но никога не се затваря над него.

Както беше посочено по-рано, форекс подкрепата и съпротивата не са точна стратегия и нито един индикатор не е точен чак до един пипс. Не забравяйте, че когато използвате подход за подкрепа и съпротива за анализ на ценовото действие, по-добре е да поставите стоп или целева печалба разумно количество пипове над / под конкретното ниво на цената.

Прекъсване над / под нивата на подкрепа и съпротива


За пореден път е време да се върнем при нашия човек и неговата ограда. В случай, че той тича по-бързо, за да пробие бариерата и е успешен, е вероятно той да заседне от другата страна – вероятно със счупени крака!

Ситуацията обаче ще продължи да се развива. Ако мъжът е в състояние, той ще продължи да се движи, за да се противопостави на влиянието на оградата и всякакви други фактори, възпрепятстващи напредъка му. Същата ситуация може да се приложи и за форекс. Когато е пробито важно ниво на подкрепа / съпротива, цената продължава да се движи от другата страна. Ако продавачите пробият ниво на поддръжка, купувачите се обезсърчават и спират да купуват. По време на действието повече продавачи се трупат, привлечени от мечия импулс. Ако купувачите решат също да започнат да продават, спадът се ускорява експоненциално.

Разбито ниво на поддръжка

Когато нивото на подкрепа се счупи, спадът се ускорява

Както можете да видите на графиката по-горе, предишното силно ниво на поддръжка от 1.16 в USD / JPY беше окончателно пробито. Така че, правилната валутна стратегия е да се търгува пробивът. В този случай търговията с пробив означаваше да се продаде, когато нивото на подкрепа 1.16 спадна.

Стратегията за търговия с подкрепа и съпротива е много важна методология, открита във форекс. Работи добре и е много проста. И двата атрибута предоставят на търговците редовни възможности да реализират добри печалби, като същевременно контролират риска.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector