Коя е най-добрата времева рамка за търговия с Форекс?

Търгуването на валутния пазар може да бъде много доходоносно – особено когато използвате правилните инструменти. Съществуват обаче десетки различни стратегии, технически показатели и потенциални начини за търговия на валутния пазар. Въпреки че за някои може да е лесно да търгуват на валутния пазар изгодно, със сигурност е много трудно за други. Всъщност търговията на форекс пазара може да бъде много объркваща за начинаещи, които нямат представа за технически анализ. Затова е вярно, че човек трябва да владее основите на търговията, преди да се замисли да се потопи дълбоко в детайлите на техническия анализ.

В тази част от съдържанието искам да ви запозная с едно много основно ниво на технически анализ, ще разберете значението на различните времеви рамки и как да ги използвате на валутния пазар.

Различни стилове на търговия – идентифицирайте вашата личност

Всъщност търговията не е много рационален процес, въпреки че на теория е така. В действителност обаче първо трябва да разберете какъв тип личност сте, преди да навлезете на форекс пазара. Има много различни стилове на търговия, които се различават по честота, обем и размер на позицията. 

Краткосрочна търговия

Дневна търговия, скалпиране и високочестотна търговия и т.н. всички краткосрочни търговия. Краткосрочната търговия обикновено се извършва от лица, които приключват цялата си търговска дейност в края на деня, за да получат регенериращ сън, без да се притесняват какво се случва в момента с пазара и техните инвестиции. Освен това краткосрочната търговия подхожда на хора, които са склонни да бъдат по-нетърпеливи, имат много различни търговски идеи и обичат да превръщат тези идеи в множество позиции. Целта на краткосрочната търговия е различните по-малки печалби да се превърнат в голяма печалба в края на деня. Честотата на сделките е доста висока, докато размерът на позицията е сравнително малък. По този начин, докато по-голямата част от вашите сделки са печеливши, в крайна сметка ще печелите пари. 

Краткосрочните търговци често използват дневната графика като общ преглед на тенденцията. Тогава опитните търговци на ден обикновено преминават от макроса към микро. Следователно те обикновено наблюдават 4-часовите, 1-часовите и 15-минутни диаграми. Например, ако дневният търговец разпознае съвпадението на много различни индикатори, показващи възходящо отношение към дневната графика, той може да търси бичи и мечи аргументи в 4-часовата графика. Ако е намерил повече възходящи аргументи от мечи през 4-часовия график, той би могъл да внимава за същото сливане в 1-часовата диаграма. Ако 1 часът също е възходящ, той може да изчака 15-минутна диаграма, за да има перфектно начално ниво за дълга позиция. Това може да включва докосване на свръхпродадени региони в RSI, бичи кросоувър в долната част на MACD, както и достигане до зона за подкрепа. 

Това е важно да се осъзнае, защото колкото по-висока е времевата рамка, толкова по-голяма е относителната нестабилност. Ако дневната графика показва, че меча свещ е на път да се формира в близко бъдеще, това ще доведе до масивна поредица от мечи свещи в 15-минутната диаграма. Ако бихте търгували само с възходящите аргументи в 15-минутна диаграма, без да гледате дневната графика, бихте могли да нанесете огромни загуби, въпреки че първоначалният ви анализ беше правилен в 15-минутната диаграма. 

Следователно наличието на широк преглед на по-високите срокове дава възможност на дневните търговци да минимизират риска от своята търговска дейност.

Средносрочна търговия

Средносрочната търговия е за тези, които не могат да издържат да имат няколко позиции на ден и които могат да понесат с отворени позиции, докато спят. Наистина да имате пари в играта, докато спите, звучи налудничаво; поръчките със стоп-лоус обаче ви позволяват да минимизирате риска си. Следователно, средносрочната търговия няма реални недостатъци и всъщност ви позволява да намалите вашата търговска активност значително в сравнение с дневната търговия, без да намалявате размера на печалбата. Всъщност суинг трейдърите обикновено имат много по-големи размери на позициите и много по-малка честота на сделките, поради което печалбите могат да бъдат забележителни, въпреки че не търгувате толкова, колкото дневните търговци.


Въпреки това, суинг търговията не означава, че трябва да работите по-малко. Това просто означава, че всъщност отделяте много повече време за анализ на вашите инвестиционни инструменти, отколкото всъщност влагате в сделките си. Суинг търговците често разглеждат месечните, седмичните и дневните графики и влизат в сделки сравнително рядко. За да дадат широк преглед, суинг търговците често правят само една до двадесет сделки годишно. Ако влезете в сделка само ако има много индикатори, сочещи в една и съща посока, докато гледате по-големите срокове, тогава вашата търговска дейност може да бъде много полезна. По този начин суинг трейдърите често използват много по-голям размер на позицията, тъй като съотношението им риск-възнаграждение е много по-голямо. 

Дългосрочна търговия

Дългосрочната търговия всъщност не съществува, по-скоро тя е известна като „инвестиране“: Ако планирате да държите дадена сигурност в продължение на години, има много социологически, политически и икономически фактори, които надхвърлят възможностите на техническия анализ. Инвестирането се извършва най-вече чрез фундаментален анализ.

Съотношение риск-печалба

Съотношението риск-възнаграждение описва колко можете да спечелите от сделка спрямо колко можете да загубите от нея. Например, ако търгувате модел на низходящ триъгълник, вашата награда е целта на модела. Ако поставите стоп загуба с два процента под входното ниво, рискът ви е два процента. Да приемем, че целта на модела е 50 процента печалба, което би означавало, че съотношението ви риск-печалба е 25 към 1. Това, разбира се, е отлично съотношение риск-печалба и би направило перфектна сделка, особено ако има много различни показатели точка в същата посока.

Във всеки случай винаги трябва да търсите съотношението риск-печалба, което е по-голямо от 1: 1. Много добри съотношения риск-печалба са 4: 1 и повече.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector