USD / TRY Исторически графики на цените – История на цените в щатски долари

TRY означава турската валута, новата лира, която сега е във втория си емисионен период. Турската лира е националната валута на Турция. Новата турска лира обаче може да бъде разделена на 100 нови монети курус, обикновено представени с буквите YTL. От исторически аспект турската нова лира е въведена за първи път в началото на 2005 г. Тя е еквивалентна на 1 милион от старата турска лира. Правителството премахна шестте нули от стойността на валутата по време на преоценката през 2005 г. 9-ият брой на TRY беше отпечатан през 2009 г..

Позволете ми да обясня историята на това как освобождаването на турската лира като валута беше разделено на два периода. Първата турска лира се използва през периода между 1923 и 2005 г. (тя остава в сила и е в обращение до края на 2005 г.). В същото време, вторият период на турска лира започва през 2005 г. Като валута TRY е обвързан с френския франк и британския паунд, както и е твърд и меко обвързан с американския долар, през своята история . Вече няма изрично фиксиране, но Турция активно се намесва на валутните пазари и се опитва да повлияе на стойността на TRY.

История на TRY (Нова турска лира)

В отговор на икономическата криза през 2001 г. турската лира започна да губи стойност. Държавните предприятия, като телекомуникационни компании и петролни рафинерии, бяха приватизирани, а централната банка провеждаше строга парична политика в опит да ограничи разходите и да гарантира, че инфлацията не унищожава икономическите печалби. Преди да се извършат тези икономически реформи, икономиката на Турция зависеше силно от чужда помощ, тъй като приблизително 80% от БВП на Турция беше външен дълг.

Основни фактори, които влияят на USD / TRY валутна двойка

Валутната двойка USD / TRY обикновено се влияе от фактори, които оказват влияние върху стойността на щатския долар и турската лира във връзка помежду си и спрямо други валути. Следователно разликата в лихвените проценти между Централната банка на Република Турция и Федералния резерв (Фед) оказва значително влияние върху стойността на тези валути в сравнение една с друга. Струва си да се припомни, че турската лира е спаднала с над 20%, попадайки на рекордно ниска територия, спрямо щатския долар на 10 август 2018 г. Причината за това може да бъде свързана с икономически и геополитически проблеми. Освен че страда от бързо нарастващата инфлация и политическия натиск за поддържане на ниски лихвени проценти, страната се изправя пред задаваща се дългова криза, която заплашва да окаже допълнителен натиск както върху икономиката, така и върху валутата.

Текущ USD / TRY Цена: $

 

USD / TRY

 

Таблица с исторически данни:

USD / TRY Данни за исторически цени

DatePriceOpenHighLowChange%

 

Месечна промяна

DatePriceOpenHighLowChange%

Фактори, влияещи върху цените USD / TRY:

Валутната двойка USD / TRY се влияе от фактори, които определят стойността на щатския долар и турската лира, в сравнение една с друга и с други валути. Следователно разликата в лихвените проценти между Федералния резерв (Фед) и Централната банка на Република Турция ще повлияе на стойността на валутите в сравнение помежду си.


CBRT и лихвените проценти:

Определянето на лихвения процент може да се счита за една от най-важните задачи на CBRT. Структурата на турската парична политика е предназначена да поддържа инфлацията ниска и стабилна. По този начин изкуствената среда с ниски лихвени проценти допринесе за допълнителен продължаващ натиск върху турската лира.

 

Отношения между САЩ и Турция:

 

Отношенията между САЩ и Турция се влошават през последните години, което има тенденция да подкопава турската икономика и нейната валута.

Икономически данни:

Икономическите данни, като индекса на потребителските цени (CPI), брутния вътрешен продукт (БВП), търговския баланс, продажбите на дребно, проучването на работната сила (канадската статистика за безработицата) и индекса на индустриалните цени оказват голямо влияние върху цените в щатски долари / лири.

 

Потенциална турска дългова криза:

 

Тежката тежест на дълга на Турция към други държави се вижда в извънредно големия процент от нейния дълг, деноминиран в чуждестранна валута. Тъй като турската валута продължава да подкопава, този външен дълг става по-труден и скъп за управление от Турция, което допълнително изостря спада на валутата. Освен това, забележително големият дефицит по текущата сметка на Турция прави потенциала на страната да изпадне в тежка дългова криза още по-голям. Позволете ми да отбележа, че турските заеми възлизат на 265 милиарда долара, или по-малко от 1% от общия брой в световен мащаб, според Банката за международни разплащания.

Международни отношения:

Отношенията между страните са склонни да растат или да подкопават техните икономики. Те увеличават обхвата на потребителите, достигнати географски и демографски, чрез взаимодействия като внос и износ, но също така позволяват икономическите колебания на други страни да повлияят на тяхната икономика.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector