EUR / USD Исторически графики на цените – История на цените в евро

Еврото беше пуснато за първи път като валута през януари 1999 г., когато отвори в 1.1795, а сега се търгува на 1.16391. През 2002 г. еврото започна да циркулира в голяма част от Европа и дотогава цената на обменния курс EUR / USD беше само 0.8907. През октомври 2000 г. валутната двойка EUR / USD падна до най-ниското си историческо ниво от 0.8225. След това обаче валутната двойка EUR / USD постепенно набира сила, поради повишената популярност на консолидираната евро валута. Двойката премина през нивото 1.000 през ноември 2002 г. и продължи възходящата тенденция. Двойката EUR / USD обаче се търгува в широк диапазон през годините.

Валутата евро е приета от 19 държави-членки на ЕС като тяхна национална валута. Има много фактори, които оказват влияние върху цената на еврото, включително политическите и икономическите условия на държавите-членки на ЕС. Цените на валутната двойка EUR / USD се влияят от няколко съобщения за икономически данни и други новини, свързани с двете отделни валути. Обменният курс EUR / USD също се счита за по-рискова валутна двойка и факторите, влияещи върху рисковите настроения на пазара, могат да повлияят и на цените на двойката EUR / USD. Връзката между обменния курс EUR / USD и настроението на рисковия пазар е положителна или пряка, което означава, че повишаването на едното води до повишаване на другото и обратно.

Текущ EUR / USD Цена: $

 

EUR / USD

Таблици с исторически данни:

EUR / USD Исторически данни за цените

DatePriceOpenHighLowChange%

 

Месечна промяна

DatePriceOpenHighLowChange%

Фактори, влияещи върху цените EUR / USD:

Еврозоната:

Икономическото и политическото състояние на 19 страни членки на ЕС, които са приели еврото като своя национална валута, може значително да повлияе на двойката EUR / USD и от своя страна двойката EUR / USD. Тези държави включват Австрия, Белгия, България, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словакия, Словения и Испания. Европейска централна банка:

ЕЦБ е централната банка на Еврозоната. Той контролира паричната политика на целия блок. Органът за вземане на решения на ЕЦБ е Управителният съвет, който се състои от Изпълнителния съвет и управителите на националните централни банки на страните членки на Еврозоната. Изпълнителният съвет на ЕЦБ има председател, заместник-председател и още четирима членове. Всички горепосочени официални членове на ЕС и техните изказвания и коментари за европейската икономика и парична политика оказват силно влияние върху валутата EUR и в крайна сметка също двойката EUR / USD.


Лихвени проценти:

ЕЦБ използва краткосрочния лихвен процент като своя рефинансиращ процент за управление на ликвидността на пазара. ЕЦБ провежда заседание на Съвета всеки друг четвъртък, за да обяви лихвените проценти. Разликата между европейския лихвен процент на рефинансиране и лихвения фонд на САЩ от САЩ също е добър показател за цените на обменния курс EUR / USD. След първата среща на всеки месец ЕЦБ провежда и пресконференция, на която представя своята гледна точка за паричната политика и икономиката.

Икономически данни:

Икономическите данни, като номера на заетостта, БВП, търговски баланс, продажби на дребно, индикатори за настроението, CPI, PPI, HPI и производството & Услугите PMI от Германия, Франция, Италия и САЩ, всички имат голямо влияние върху цените EUR / USD.

Политически фактори:

Както всички други валутни курсове, двойката EUR / USD също е засегната от политическата нестабилност в САЩ и европейските страни, най-важното Франция, Германия и Италия. Тъй като Германия е най-голямата икономика в еврозоната и Русия има значително количество германски инвестиции, политическата или финансовата нестабилност на Русия също влияе на цените на обменния курс EUR / USD.

Пандемия от коронавирус:

Пандемията на коронавируса започна да се разпространява през първото тримесечие на тази година, което доведе до спиране на всички дейности в световен мащаб в опит да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса. Заключванията, наложени в страни по целия свят, накараха икономиките да изпаднат в рецесия, тъй като централните банки от всички страни бяха принудени да въведат повече парични облекчения и да намалят лихвените проценти.

ЕЦБ също намали лихвените равнища до почти нула, както направи и Федералният резерв на САЩ, с цел да смекчи щетите, причинени от коронавирусната криза. Пандемията най-силно удари американската икономика през второто тримесечие. Наскоро европейските страни бяха предупредени от СЗО, че пандемията ще доведе до голям брой смъртни случаи в Европа до ноември, тъй като там се е увеличил процентът на инфекциите. Коронавирусът има отрицателно въздействие върху европейската икономика и местната валута, което в крайна сметка тежи върху двойката EUR / USD.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector