EUR / INR Исторически графики на цените – История на цените в евро

EUR е официалната валута за 19 от 28-те членки на Европейския съюз (ЕС), включително Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. Еврото е известно още като валута евро и е втората най-търгувана валута в световен мащаб след щатския долар. Името „евро“ е въведено през 1995 г., за да замени бившата европейска валутна единица (ECU), която е била необращаема валута. Като обща валута на ЕС обаче тя е въведена едва на 1 януари 1999 г. и започва да циркулира през 2002 г. Еврото е разбито на 8 монети. а именно монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента и монети от 1 и 2 евро, а най-често използваните номинали на евробанкноти са 5, 10, 20, 50 и 100.

 

От друга страна, индийската рупия (валутата на котировката) е националната валута на Индия, която е известна още като INR валута. INR обикновено се представя със символа ₹. Индийската рупия (INR) получава името си от рупията, сребърна монета, издадена за първи път от султан Шер Шах Сури през 16 век. Засега издаването на валутата се контролира от Резервната банка на Индия. Управлението на валута в Индия може да се разглежда като една от основните задачи на Резервната банка на Индия. Освен това, резервната банка на Индия също играе важна роля в стратегията за развитие на правителството на Индия, издаването на декларации и решения относно лихвените проценти на страната.

 

От историческа гледна точка новият знак за рупия (₹) е официално одобрен през 2010 г. Създателят на символа, D. Udaya Kumar, го извежда чрез комбиниране на деванагарските съгласни „र“ (ra) и латинската главна буква „R“ без нейната вертикална лента (подобно на R ротондата). Трябва да се отбележи, че първата серия монети с новия знак за рупия започна да циркулира на 8 юли 2011 г. Преди това Индия използваше „₨“ и „Re“ като символи за множество рупии и една рупия.

 

По въпроса за монетите, нека ви напомня, че монетите в Индия се издават в номинали от 50 пайса, една рупия, две рупии, пет рупии и десет рупии. Следователно пайсът е 1/100 от рупията. Монетите на стойност 50 пайза се наричат ​​малки монети, докато монетите, равни на или над една рупия, са известни като рупии.

Хартиената валута или банкноти на Индия се издават в деноминации от 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 2000 рупии. Струва си да се спомене, че деноминациите са отпечатани на 15 езика на обратната страна на хартиени рупии. Отпред деноминациите са отпечатани на хинди и английски език.

 

Обикновено индийските банкноти се актуализират с нови дизайни, включително отчетливи разлики от старата серия банкноти Mahatma Gandhi до новите едноименни. Бележките показват различни теми, извлечени от богатата култура на Индия.

Текущ EUR / INR Цена: $

EUR / INR

 

Таблици с исторически данни:

EUR / INR Исторически данни за цените

DatePriceOpenHighLowChange%

 


Месечна промяна

DatePriceOpenHighLowChange%

Какво е EUR / INR (евро / индийска рупия)?

Във форекс двойките една валута винаги се котира срещу другата, тъй като валутите се търгуват по двойки. По този начин валутната двойка EUR / INR представлява търговията на EUR спрямо индийската рупия. В този случай първата валута (EUR) е основната валута, а втората (INR) е валутата на котировката. Той показва колко струва еврото, измерено спрямо INR. Например EUR / INR = 70,9272 показва, че едно евро може да купи 70,9272 индийски рупии.

 

Основни фактори, които влияят на валутната двойка EUR / INR

Стойността на валутната двойка EUR / INR се влияе главно от геополитически фактори и глобални настроения, какъвто е случаят с много валути на развиващите се пазари, тъй като чуждестранните играчи се оттеглят от индийския пазар на акции, което допринесе за падането на индийската рупия . Отвъд езерото валутата INR има силна корелация с цените на суровия петрол, тъй като суровината WTI представлява значителна част от общия внос на Индия. По този начин покачването на цената на суровия петрол вреди на индийската икономика. Ако цените на суровия петрол WTI се повишат допълнително, това не само ще повлияе на стабилността на рупията и покачването на фондовите пазари, но може да доведе и до инфлационен ефект.

От страна на еврото еврото се влияе главно от следните фактори.

1: Парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ),

2: Степен на заетост, създаване на работни места,

3: Бюджетни дефицити и равнища на държавния дълг в страните от еврозоната

4: Вътрешни и международни политики

5: Икономически растеж в страните от еврозоната.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map