Майнинг на криптовалута 101: Какво е това и какво трябва да започнете

Криптовалутата е сравнително ново изобретение официалният му старт през 2008г когато определен Сатоши Накамото направи виртуална валута, която той нарече Биткойн. Оттогава поникнаха различни други криптовалути – с най-новото броене повече от 2400. Но за разлика от парите в реалния свят, когато държавната хазна контролира производството им, новите криптовалути се правят изцяло в дигиталното царство чрез процес, наречен „добив“. Ако смятате, че можете да направите повече с виртуалните валути, отколкото просто да бъдете краен потребител, ще искате да знаете какво е копаенето на криптовалути и какво ще ви трябва, за да започнете.

Какво е копаене на криптовалути?

За по-добро разбиране как работи копаенето на криптовалути, ще трябва да се запознаете с термина „блокчейн“.

Ако приемем, че сте запознати със счетоводството, може да си спомните, че счетоводителят записва всяко финансово събитие, през което преминава дадена компания, в табличен документ, известен като книга. Същото се отнася и за света на криптовалутата, като всички транзакции се записват в цифрова книга, известна като блокчейн. Еквивалентът на счетоводителя в сферата на криптовалутите е това, което е известно като миньор. Така че, ако искате да се захванете с копаене на криптовалути, най-добре е да си представите себе си като по-малко от действителен миньор, който търси злато в някакъв подземен тунел, а повече като счетоводител.

В обобщение, копаенето на криптовалути е по същество цифров еквивалент на счетоводството. Точно както счетоводителят получава заплащане от бизнес за воденето на своите книги, майнер получава определено количество криптовалута за своите счетоводни услуги от онлайн търговци, които го приемат като начин на плащане.

Но какво прави добива на криптовалути различен от счетоводството?

Има няколко разлики между реалното счетоводство и копаенето на криптовалути, точно както има определени прилики между двете, както вече беше обсъдено по-горе.

От една страна, само счетоводител може да има достъп до регистър, докато всеки в мрежата за криптовалути може да актуализира цялата си блокчейн, ако иска да опита силите си в копаенето.

Също така, счетоводител за конкретен бизнес е служител, докато миньор не е отговорен пред никого, освен пред самите тях, като се има предвид, че криптовалутите са без лидер и децентрализиран характер.

И накрая, други счетоводители могат лесно да разберат всички транзакции в книга, но тези в блокчейн са толкова сигурни, че дори тези, които се ориентират в криптовалутите, не могат да видят подробностите за всяко финансово събитие, освен ако нямат специален софтуер, който може да пробие криптирането вградени в тези транзакции.

Какво ще ви трябва, за да започнете като майнер на криптовалута?

За да влезете в копаенето на криптовалути, ще трябва да имате следното в готовност:

  1. Софтуер за копаене на криптовалута

Както беше обсъдено по-рано, всяка транзакция, включена в блокчейн за криптовалута, има силно криптиране, което прави невъзможно хората – особено хакерите и другите, които са от грешната страна на киберсигурността – да я взломят и да откраднат чувствителни потребителски данни. Поради тази причина майсторът на криптовалути се нуждае от специален софтуер, за да премине всяко криптиране на транзакциите на блокчейн.

  1. Минна платформа

Първоначално може да си помислите, че можете да използвате настолния компютър, който имате в момента, за копаене на криптовалута, тъй като и без това често извършвате транзакции онлайн. За съжаление, ако сте инсталирали софтуер за копаене на криптовалута на единствения си работен плот и го оставите да работи, няма да можете да използвате компютъра, за да правите други неща.


Майнинг на криптовалутаИзточник на изображение за майнинг на криптовалута Sutterstock

Софтуерът за копаене използва толкова много изчислителна мощ, че настолен компютър или дори външни графични процесори – или графични процесори -, че майньорите, използвани при експлозия на популярността на криптовалутата, вече не са достатъчни. Вместо това, копаенето изисква специално проектирана платформа, състояща се от захранване и дънна платка със специфични за приложението интегрални схеми – или ASIC – вградени в нея.

  1. Надеждна интернет връзка

Тъй като добивът на криптовалута е изключително онлайн начинание, ще ви е необходима силна и стабилна интернет връзка. В края на краищата, вие не сте сами в добива на избраната от вас криптовалута и не бихте искали колега майнер да ви победи в надпревара за разбиване на криптирането на транзакции в блокчейн на криптовалута, само защото връзката ви с интернет е спряла за няколко минути.

  1. Членство в онлайн обмен на валута

Разбира се, можете да твърдите, че сте забогатели, като правите майнинг на криптовалути, само ако имате валута от реалния свят, за да го архивирате. По този начин трябва да се регистрирате в онлайн обмен на валута, който приема избраната от вас криптовалута в моята.

Заключение

Тъй като технологията напредва със страховито бързи темпове, идеята за децентрализирана форма на цифрова валута постепенно се превърна в конкретна реалност благодарение на непрекъснато нарастващата популярност на криптовалути като биткойн и няколко други. Криптовалутата може да има своите легиони потребители, но голяма част от нейното съществуване е свързано с майнери, които гарантират, че тя винаги е в обращение. Може би сте се влюбили в идеята за копаене на криптовалути, след като някой, когото познавате, се е обогатил заради това. Но преди да се потопите направо, първо ще искате да разберете какво е копаенето на криптовалута и какво ще ви е необходимо, за да започнете, както беше обсъдено по-горе, така че да не навлизате сляпо в него само за да съжалявате по-късно.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector