Редакционен документ: „Цифровият юан“ ли китайското оръжие управлява световните пазари?

Появата на криптовалути като Биткойн като основен инвестиционен пазар и надежден платежен портал принуди правителствата по целия свят да обърнат внимание на зараждащата се технология. Продължаващият биткойн бик, управляван от основните финансови гиганти като PayPal и MicroStrategy & Нарастващото напрежение в световната търговия само е засилило оспорването на цифровите валути като бъдещето на парите.

Повишаване на държавните цифрови валути

Правителствата по целия свят са проявили интерес към разработването на собствена суверенна цифрова валута, обвързана с националния фиат, издаден от съответните им централни банки. Големият институционален интерес, съчетан с компаниите с милиарди долари, които планират да използват биткойн като актив за хеджиране, накара правителствата да осъзнаят, че е настъпило времето за цифрови валути.

Много страни или планират да разработят суверенна цифрова валута, или я имат в процес на разработка. Ако разгледаме напредъка, постигнат от тези страни, Китай определено е на върха със своя цифров юан или DCEP, който вече е в рамките на няколко пилотни програми в различни провинции на страната.

В момента САЩ работят по изследователския аспект, докато Великобритания вече е готова с модел и търси обратна връзка. Освен тези Русия, Канада, Южна Корея и няколко европейски държави също са изложили планове за цифрова валута.

Източник: Брифинг за Китай

Нарастващият отпечатък на Китай в пространството на цифровите валути – Digital Yuan

Китай е една от най-прогресивните страни по отношение на цифровите плащания, където над 80% от населението използва някаква форма на цифрово плащане в ежедневието си. Китай стартира изследванията си към суверенна национална цифрова валута през самата 2014 г. и те вече са разработили своята система за цифрови разплащания, наречена DCEP или цифров юан, която в момента е под процес в различни части на страната. Пилотните програми за дигитален юан стартираха преди почти година и вече се увеличиха от няколко града до няколко провинции. Всъщност имаше слухове за възможно стартиране до самия край на 2019 г..

Пилотният проект за дигитален юан започна като субсидия за пътуване за държавни служители и по-късно беше разширен, за да се използва в ресторанти, хотели и много други доставчици на услуги. Транзакциите с цифрови юани вече са надхвърлили над 2 милиарда юана, което е около 300 милиона долара.

Разглеждането на различни случаи на използване на дигитален юан в комбинация с национално стартиране би дало на Китай несправедливо предимство в състезанието за цифрови валути и повечето страни започнаха да го осъзнават, особено САЩ.

САЩ и Китай всъщност не поддържат много сърдечни дипломатически връзки и не са добри съюзници, тъй като и двете страни се стремят да закрепят авторитета си като световна сила, където САЩ имат надмощие. Американският долар се разглежда като валута по подразбиране за търговия, което им дава монопол на търговския пазар, а Китай се стреми да прекрати това господство. САЩ много добре осъзнават заплахата, която личи от неотдавнашното писмо на директора на Националното разузнаване до шефа на SEC, в което той смята, че цифровият юан има заплаха за сигурността.

Нарастващото господство на Китай в пространството на цифровата валута предизвика спекулации относно неговото въздействие върху господството на американския долар, където мнозина се страхуват, че Китай ще се опита да заобиколи американския долар за търговия с други страни.

Може ли Digital Yuan да стане глобална валута на търговия?


Понастоящем американският долар се използва за над 88% от международната търговия, последван от еврото на 32,3%, докато китайският юан се използва само за 4,3% от търговията, което е почти незначително в сравнение с щатския долар. Това брутално господство на долара дава на САЩ несправедливо предимство, което им позволява да налагат санкции на други страни, с които не споделят добри отношения, като им забранява да използват или правят сделки за долар.

Източник: CNN

Влиянието на китайската валута на международния търговски пазар е твърде малко, за да оспори господството на щатския долар. Също така Китай не поддържа добри отношения и доверие в останалия свят, особено след пандемията COVID-19. В момента най-доброто, на което Китай може да се надява, е да увеличи влиянието си с цифровия юан на международния търговски пазар.

Друг обсъждан аспект относно възможното използване на цифров юан е за търговия със санкционирани страни. Санкциите станаха доста жестоки за засегнатите от нея държави като Иран, който пострада тежко по време на пандемията, а националният му фиат също загуби почти 50% от стойността си през последното десетилетие. Появата на Китай като алтернативен търговски коридор може да се окаже фатална за САЩ, но само ако успее да процъфти и да създаде въздействие на това ниво.

Финални мисли

Китай от доста време се стреми да доминира като световна сила и появата на дигитална валута като възможно бъдеще на парите може да им служи добре. Присъствието на Китай на международния търговски пазар е достатъчно голямо, за да предизвика САЩ, но напредъкът му със суверенната цифрова валута може да му даде справедливо предимство в нарастващия финтех свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map