Токенизация на недвижими имоти: нереалистични очаквания или светло бъдеще?

Какво разпалва желанието за технологичен прогрес? В повечето случаи това е необходимостта от подобряване, промяна на нещо към по-добро. Всеки предприемач с мечтата, рано или късно, започва да търси възможности да се финансира добре и да сбъдне мечтата си. Те започват да търсят начин да получат доходоносни инвестиции за бъдещите идеи. Токенизацията, ръководена от блокчейн, се превърна в тенденция, която събра много проекти с единна цел. Милиони долари, изляти в това поле, подхранват най-противоречивите проекти и помагат да се измислят нестандартни решения. Оправда ли очакванията през годините? Малко вероятно. Но историята ни казва, че след като дадена идея се провали, може да няма нищо лошо в нея – подходът трябва да се промени, за да се постигне успех.

Токенизирани надежди за по-добро утре

Какви откровения се крият зад привличащите думи и крещящи лозунги? Токенизацията е начинът за промяна на активите от реалния свят чрез преход към DLT, известен също като блокчейн. Този подход помага да се увеличи ликвидността, да се премахнат посредниците в широк спектър от класове активи, да се подобри прозрачността и скоростта в цифровото поле поради неизменната, доверена природа на тази технология.

През годините, изпълнени с крипто мания, когато идеята за краудфандинг за базирани на блокчейн стартиращи компании, известна още като Първоначално предлагане на монети, стана вирусен, наблюдаваме многобройни опити за извеждане на различни активи от реалния свят на пазара с най-очевидната цел да се възползва от това.

И все пак, корекцията на биткойн и падането на алткойни замразиха сърцата на много ентусиасти по време на тежките и скандални крипто зима от 2018/2019. Оттогава броят на крещящите заглавия също намаля. От своя страна, твърдата функция на blockchain за осигуряване на крайно доверие вижда нарастващия брой случаи на употреба – например, скандалното намерение на Ford и BMW да подкрепи DLT „сертификатите“ е насочени към борба измама с употребявани автомобили.

Към 2021 г. стана очевидно, че нито солидните лица, вземащи финансови и корпоративни решения, нито потребителите на дребно все още подкрепят идеята за масово приемане. До този момент експериментите продължават, дори постигат успех. Идеите не липсват и най-противоречивите се сбъдват: например, токенизираната едномалцова шотландска колекция, която наскоро стартира на Сингапурската борса. Друго странно откровение подчертава Рик и Морти крипто изкуство продадени за удивителните 150 000 долара на собствеността на Gemini платформа.

Защо една от най-обещаващите тенденции най-вече се провали досега? Напредък е имало почти навсякъде, където е възможно – подхранван от желанието да се намерят нови случаи на употреба, осиновителите на блоканизация се опитват да ударят възможно най-много птици с този конкретен технологичен камък. От колекции на произведения на изкуството и ценни книжа до дори скъпоценни диаманти, екзотични луксозни автомобили, спорт и недвижими имоти: обещанията за подобрения на DLT полето завладяха умовете на много предприемачи в световен мащаб. Пазарът на имоти набира средства особено изгодно, тъй като много стартиращи компании успяха да наберат скорост, да установят успешни кампании за краудфандинг и да постигнат милиони за финансиране на разработките.

Може би, по-скоро да платите за луксозното и екзотично отдих? По време на лудостта на ICO множество платформи спечелиха инвестиции в размер на десетки милиони щатски долари. Все пак стана общоизвестно, че най-обещаващите проекти Оказа се да се управлява от незаконни играчи и измамници, което води до фалшиви платформи, измами за излизане и избягвания с пълни торби с пари на инвеститорите. В условия, в които проектът се състои предимно от идеи, посочени в добре написаните документи, известни като бяла книга, беше трудно да се оценят възможните ползи от реализацията в реалния живот.

Но какво повлече идеята за милиони хора в световен мащаб? Обещанието да се преоткрият, разрушат и съживят някои пазари, които не са забелязали напредък от ерата на динозаврите, несъмнено е страхотно нещо през XXI век. От днес блокчейнът нараства потенциал като технология, като е краен доставчик на доверие в цифровия свят.

Използването на базираните на DLT услуги в недвижими имоти трябва да засенчи всички предишни разработки и да осигури на потребителите повишена ликвидност, по-справедливи цени, по-ниски такси за премахване на посредниците извън уравнението, намалена цена на притежанието на хартия, по-кратко заключване период и разбира се повишена прозрачност и милион други ощипвания. Той обеща да обработва сделките по-бързо, като се разшири до световна мрежа от потенциални инвеститори и по-нисък праг за финансова корупция и манипулации, които се случват твърде често.

Но колелото наистина ли се нуждае от преоткриване? Когато идеята най-накрая беше опакована само в цифри и интелигентни договори, беше напълно логично. По-късно, когато стигна до пазарите, участниците установиха, че не са намерени очевидни доказателства за модела на токенизация, който да подобри процесите, които си заслужават.

Първоначално сделките за токенизация попаднаха на място за частните инвеститори, но не успяха да го изтеглят на следващото ниво, основната страна. Токенизирането на недвижими имоти изглеждаше доходоносно, но липсата на потребителска база за миг спъна развитието му. Светът все още не е готов за поглъщане на крипто.

Издигане на потребителското изживяване

До миналата година най-успешните предложения бяха фокусирани върху частни инвеститори и дори увери някои хора, че предстои масово осиновяване. По принцип нищо не се е променило в процеса на глобалния крипто пазар. Какво доведе до провала на масовото осиновяване?


Защо YouTube не е създаден през 90-те? Защо социалните мрежи излязоха на повърхността едва през XXI век? Същата история и тук – технологията и интерфейсите не са достатъчно съвършени и пазарната инфраструктура не е готова. Отвъд концепцията има и проблеми с липсата на глобално приети регулаторни рамки и липсата на вторичен пазар.

С появата на протоколи DeFi, приемането на криптовалута отново е на път да проправи пътя за масовия пазар. Каква инфраструктура е необходима за извеждане на традиционните институции на пазара на DeFi? Възможно работно решение е да се позволи токенизация на различни активи, които използват силата на нововъзникващите протоколи DeFi.

Децентрализираното финансиране или P2P кредитирането могат да осигурят така необходимия по-нататъшен цикъл на приемане, като се вземе предвид повече прозрачност, предлагана на потребителите. Новото десетилетие несъмнено ще отвори нови възможности за съживяване на обещаващата тенденция на токенизация, смесвайки я с многообещаващите протоколи DeFi, за да постигне най-накрая визията за токенизиран свят, който наистина може да работи. Преодоляването на разликата между конвенционалните финансови и криптомаркетите може да бъде възможно благодарение на подобрените интерфейси и конвергенцията с други технологии.

Много компании работят по токенизиране на търговски и жилищни недвижими имоти, но стана очевидно, че само солидни играчи, а не ентусиасти могат да направят разлика в тази ниша. Последният напредък в бизнеса с токенизация на недвижими имоти, воден от Фугант компанията използва всичко най-доброто от съществуващите пазарни технологии, за да предложи лесно и сигурно навлизане на този пазар и има за цел да сложи бъдещето на синдикирането на търговски недвижими имоти, изградено въз основа на децентрализираната финансова (DeFi), базирана на Децентрализирана автономна организация (DAO).

Jointer е първият в света комерсиален обект на недвижими имоти DeFi, базиран на блокчейн модел на синдикиране, който действа като алтернатива на търговското реално краудфандинг и REITs, използвайки модел на блокчейн, който дава на инвеститорите висока възвръщаемост и ликвидност с ниски рискове.

През 2021 г. първият случай на използване на Jointer ще бъде търговско недвижимо имущество за решаване на проблема, при който много фирми отдават имоти под наем с години и дори десетилетия, позволявайки на наемодателите да се възползват от паричния поток от наеми и поскъпването на собствеността. Използвайки синдикационната икономика, Jointer решава това, като предлага партньорство за съвместно предприятие на настоящи и потенциални собственици на търговски недвижими имоти, като им позволява да допринесат с 1% от стойността на имота и да получат 50% собственост в имота. Jointer постига това, като използва технологията blockchain, за да създаде синдикационен модел, който набира средства от публиката, като предлага нов тип клас активи с двойна възвръщаемост от REIT.

Преди малко Jointer си партнира STEX да предложи уникални инвестиционни възможности. STEX е европейска платформа за крипто търговия за тези, които търгуват, за да печелят, която предоставя a широк спектър от функции за повишаване на потребителското изживяване. С бързо растяща клиентска база и поддръжка на над 400 двойки за търговия, това е удобно място за едно гише за закупуване на крипто само с кредитни или банкови карти, размяна на fiat на crypto или крипто на fiat с няколко прекарвания на мобилното им устройство. Основана в Естония, STEX отговаря на всички разпоредби на ЕС за обмен на криптовалути.

Jointer’s Функция за търг ще продължи ежедневното динамично предлагане и потребителите на STEX могат да участват директно от портфейлите си. Всеки ден носи цел и максимален размер на възможните вноски. Инвестициите в аукциона включват 90% защита надолу, което позволява на инвеститорите да минимизират капиталовия си риск, като същевременно се възползват от потенциалния ръст. Груповият бонус позволява на всички да се възползват от по-значителна JNTR отстъпка, след като търгът достигне над 100%. Индивидуалният бонус помага на големите участници в кръга, като предлага мултипликатор, който стимулира ежедневно водещите инвеститори. Бонусът не е ограничен, но не може да надвишава дневната граница на вноските от 150%, така че при ограничено ежедневно предлагане инвеститорите се насърчават да участват по-рано. В момента JNTR може да бъде закупен само на търг и няма вторичен пазар.

„Очаквам, че най-новият търг може да се разглежда като пример за подражание в нашата индустрия и ние ще продължим да подобряваме потребителското изживяване. Сближаването на DeFi с традиционните финанси започна и има много почва за покриване “- отбеляза основателят на STEX Вадим Курилович.

Вземането

Анализаторите хвалят големите надежди за 2021 г.: някои очакват биткойн да скочи в небето институции се натрупват Криптовалута №1 в безпрецедентен мащаб, докато други очакват повече от страна на технологичното развитие и по-нататъшно покачване на DeFi.

Очакваното Приемане на Ethereum 2.0 ще въведе повече мащабируемост, повишавайки летвата за многото разработки. По този начин, нарастващата екосистема DeFi ще разнообрази предложенията, ще донесе повече функции, които да допринесат за интеграцията с традиционните финансови релси, които ще се превърнат в един от основните крайъгълни камъни за растеж в този сегмент.

Когато има по-малко слоеве на триене с вграденото изживяване и пътуването на потребителя ще се опрости, можем да очакваме огромен ръст в потребителската база на DeFi и проектите, базирани на криптовалута. Токенизацията все още има светло бъдеще и ще бъде оформена от играчите на пазара с опит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map