Кратка история на DeFi

Децентрализираното финансиране разтърсва ядрото на индустрията на финансовите услуги, като дава възможност на хората да търгуват, дават заеми и заемат цифрови активи от всяка точка на света. DeFi съчетава достойнствата на блокчейн технологията с най-важните части от традиционната финансова система, създавайки решение, което предлага най-доброто от двата свята.

Децентрализираните приложения могат дори да бъдат свързани заедно, като транзакциите автоматично се пренасочват между тях чрез програмируеми интелигентни договори. Например лихвата от платформата за кредитиране може да бъде пренасочена към друга, за да генерира още повече лихва.

Освен само основите като вземане и отпускане на заеми, DeFi се занимава и с по-фундаментални проблеми в съвременната финансова система, като финансово включване, по-голяма ликвидност и по-ниски разходи. Според последните оценки, финансовите услуги не са достъпни за над 1,7 милиарда души в световен мащаб. Банките не винаги могат да работят ефективно във всеки регион, създавайки необосновано високи банкови такси, които не са достъпни в тази област. 

Проектите, произтичащи от централизирани организации, обикновено се мразят в пространството на DeFi и въпреки че Tether е най-популярният стабилен валутен пазар по капитализация, той все още е много по-централизиран от почти всеки друг широко разпространен блокчейн токен. Проектите DeFi като MakerDAO върнаха известен контрол върху разпределените мрежи с DAI, децентрализиран стабилен валута, който не е обвързан с фиатна валута.

Пространството на DeFi е изпълнено с иновативни идеи и нови решения за вековни проблеми. Но децентрализираното финансиране не винаги е било такова. Само преди няколко години хората бързо изчистиха DeFi като неосъществимо, така че огромният му скок в употребата през последната година му привлече безпрецедентно внимание.

Подобно на повечето явления за една нощ, DeFi всъщност не е продукт на краткосрочен напредък. Неговите системи са в процес на работа от началото на 2018 г. и макар да е една от най-печелившите арени в блокчейн сега, DeFi има далеч по-скромен произход.

Против на традицията

Преди DeFi да бъде наречен DeFi, няколко други имена се носеха наоколо, но етикети като „Open Finance“ и „Crypto Finance“ просто не предаваха целите си последователно. Стартирано като движение на предизвикателството срещу традиционните системи от група компании в началото на 2018 г., името остана по време на първата среща за децентрализирани финанси в Сан Франциско.

Над 150 души се появиха в офисите на Polychain за срещата този ден, заедно с представители на някои от най-големите платформи DeFi днес като Фондация Maker, 0x, dYdX, и Съединение. Докато растежът на DeFi несъмнено зависи от тези основополагащи платформи, мрежата Ethereum може да е изиграла още по-важна роля.

Платформата, която е пионер на програмируемите интелигентни договори, е изградена отначало, за да поддържа децентрализирани финансови приложения. В своята бяла книга съоснователят Виталик Бутерин дори прогнозира нарастването на различни DApps, широко използвани днес.

Като най-популярната мрежа за интелигентни договори, децентрализираните финанси естествено гравитираха към Ethereum. Способността му да поддържа много случаи на употреба без централен управляващ орган трансформира пространството на блокчейн завинаги. От под 700 милиона долара в началото до над 20 милиарда долара днес, ETH, заключен в платформите DeFi, показа забележителен ръст през последната година и изглежда, че е в движение.

Биткойн може да ни е позволил да извършваме транзакции без банки, но DeFi позволява на хората да правят бизнес. С безброй възможности за печалба и нови, които се появяват всеки ден, DeFi е на път да се превърне в лицето на индустрията на блокчейн.

Бъдещи финанси

Докато DeFi открадна шоуто за блокчейн пространството, останалият свят беше много по-загрижен за продължаващата пандемия COVID-19. Коронавирусът е опустошителен за световните икономики и от страх от широко обезценяване на инвестициите много хора се обърнаха към блокчейн платформите като убежище.


От системите за залагане до добива на земеделие, блокчейн пространството предлага доста доходоносни начини да спечелите бързо. Чрез добива на ликвидност търговците могат дори да свържат платформи заедно, като инвестират възвръщаемостта от една платформа, за да получат допълнителна възвръщаемост от друга. Това може да бъде невероятно полезно, но има и много повече риск.

Токените DeFi са може би най-нестабилните активи в индустрията на блокчейн, като многоцифрените печалби и общата амортизация са еднакво често срещани събития. Поради това, по-стабилни платформи DeFi като Центричен, които предлагат периодично поскъпване чрез система с двойни символи, също придобиват все по-голяма популярност.

Децентрализираното финансиране е толкова влиятелно, че дори довежда BTC в блокчейн Ethereum Увит биткойн (WBTC), довеждайки ликвидността на оригиналната криптовалута към финансовите услуги в DeFi. Децентрализираното финансиране е сложно, но това не винаги е отрицателно.

Финансовата система около нас днес е сложна, но с течение на времето тяхната стандартизация означава, че по-голямата част от технологията зад банкирането е невидима за крайния потребител. Освен това децентрализираното финансиране носи функции, които не могат да бъдат внедрени в традиционните системи. Докато блокчейнът позволява на търговците да разменят токени, концепцията за размяна на акции на една борса с акции на друга е немислима.

Банките, институционалните инвеститори и националните регулатори в световен мащаб най-накрая обръщат внимание на блокчейна и това се дължи главно на изблика, създаден от DeFi. Никакви посредници не означават по-ниски режийни разходи и по-големи печалби за всички участници. Криптовалутите са в прихващането както на хип-хоп, така и на критики, като някои го наричат ​​бъдещето на парите, а други го наричат ​​прекалено надут балон.

DeFi показа на света, че криптовалутите и блокчейн технологията са тук, за да останат. Години на развитие отидоха в привличането на масово приемане и с това колко добре се представи DeFi през последната година, хората най-накрая обръщат внимание.

Отказ от отговорност Представеното съдържание може да включва лично мнение на автора и зависи от пазарните условия. Направете проучване на пазара, преди да инвестирате в криптовалути. Авторът или публикацията не носят никаква отговорност за Вашите лични финансови загуби.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map