Какво е Ethereum?

Какво е Ethereum

Какво е Ethereum? Често се смята за една от най-популярните цифрови валути, като е наравно с монети като биткойн. Ethereum обаче не е просто криптовалута, а по-скоро платформа с отворен код, която позволява на разработчиците да създават по-интелигентни, децентрализирани приложения.

В това ръководство ще се опитаме да обхванем всичко, което можем да знаем за Ethereum, включително неговата история, как работи, как да го добивам, какви са интелигентните договори и многото му приложения.

Историята на Ethereum

Криптовалутата Ethereum е съосновател на Vitalik Buterin заедно с няколко други разработчици, които вярват, че Bitcoin е ограничен по отношение на възможните му употреби, което означава, че може да се използва само като cryptocurrency. Като програмист, Buterin се включи за първи път в блокчейн технологията, когато беше само на 17 години. Скоро той осъзна потенциала на блокчейн технологията и как тя не се ограничава до обработка на финансови транзакции, а по-скоро може да се справи с всички видове базирани на данни транзакции.

Скоро той започва да работи върху бяла книга, която по-късно е пусната през 2013 г. След като е публикувана, хартията успява да генерира известен шум в криптовалутната общност, което насърчава основателя на Ethereum и неговите колеги разработчици да продължат проекта.

През 2014 г. разработчиците стартираха кампания за краудфандинг, която беше изключително успешна, при условие че успя да събере над 18 милиона долара. В замяна на своите инвестиции на поддръжниците е даден Ether, който е символът на платформата, или Ethereum. През 2015 г. Buterin пусна Ethereum под името Frontier.

През следващите няколко месеца Ethereum започна да набира скорост и следователно бързо се превърна в една от най-популярните платформи за цифрова валута и блокчейн. Разбира се, монетата Ethereum е имала многобройни възходи и падения от 2015 г. насам. Някои от най-забележителните събития включват нейното увеличение на цените от 13 000% през 2017 г., достигайки рекордна висока стойност от над 1300 долара за монета, или обратно, има DAO хак , когато хакер успя да открадне Ether на стойност 50 милиона долара, като по този начин доведе до първата криза на платформата, от която за щастие се възстанови.

По това време чрез блокчейн Ethereum са изградени стотици децентрализирани приложения, които също отговарят за прехвърлянето и съхранението на множество крипто токени. Важно е да се отбележи фактът, че протоколът на Ethereum непрекъснато се усъвършенства от основните разработчици в усилията му да повиши неговата сигурност, използваемост и функции.

Революцията на интелигентния договор

Идеята на интелигентните договори е идеята на Ник Сабо, криптограф, който разбра, че блокчейн също може да се използва за обработка и изпълнение на интелигентни договори. Но какво точно представлява интелигентният договор? Те са самоизпълняващи се програми, разположени на блокчейна, които помагат на страните да обменят всичко ценно, включително цифрови валути, акции, недвижими имоти и документи.

В известен смисъл интелигентните договори са подобни на традиционните договори по отношение на тяхната употреба, така че всичко, което може да бъде постигнато чрез нормален договор, може потенциално да бъде направено и чрез интелигентни договори. Те обаче правят посредниците остарели, тъй като договорите се налагат автоматично от блокчейна, стига засегнатите страни да се съгласят и да са изпълнени условията за изпълнение.

какво е ethereum

Понастоящем има много видове интелигентни договори, разположени в блокчейн Ethereum. Пазарът обаче далеч не е достигнал реалния си потенциал, тъй като няколко вида интелигентни договори се нуждаят от правна подкрепа, за да бъдат валидни и блокчейнът досега не е бил масово приет. По-късно ще разгледаме потенциалните употреби на интелигентни договори на платформата Ethereum, за да поставим по-добре в перспектива как тази технология вероятно ще промени нашия свят към по-добро.

Как работи Ethereum?

 Блокчейнът Ethereum


За начало блокчейнът е споделена база данни, съхранявана на множество компютри, отговорна за записването на транзакции. Блокчейнът Ethereum е доста подобен на блокчейн Bitcoin, но има няколко разлики, които си струва да се отбележат. Като такъв, блокчейнът на Биткойн може да записва финансови транзакции само по дизайн. Той прави това, като изчислява неизразходвани изходи за транзакции, за да определи количеството биткойн, съхранявано от всеки потребител на мрежата.

Ethereum, от друга страна, не само съхранява подробности за транзакциите, но и най-новото състояние, свързано с интелигентните договори, разположени в мрежата. Той също така определя потребителски баланси чрез инфраструктура, подобна на акаунт, където токените се предоставят на потребителите в техния портфейл Ethereum. Всеки портфейл има няколко адреса, свързани с него, които могат да се използват от други страни за изпращане както на Ether, така и на други видове токени, поддържани от мрежата.

Виртуалната машина Ethereum (EVM)

Какво е EVM в Ethereum? Разбирането как работят интелигентните договори може да изглежда сложно в началото, но принципите са доста прости. Имайки това предвид, разработчиците използват езиците за програмиране Solidity и Serpent, за да създадат самоизпълняващи се договори, които се обработват и изпълняват от виртуалната машина Ethereum. След това кодът се компилира на езика на байт кода и се разполага в блокчейн мрежата.

EVM е отговорен за наблюдението дали условията за внедряване на интелигентен договор са изпълнени. След като те са, мрежата от възли ще обработи промяната и ще стигне до консенсус относно изпълнението на договора. В същото време EVM ще извърши каквото и да е действие, кодирано в интелигентния договор.

Като част от нашето ръководство за Ethereum for dummies, трябва да споменем, че урокът за разработчици на Ethereum гласи, че EVM може да обработва само същите програми, каквито може смартфон от 1999 г., така че имайте предвид, че интелигентните договори могат да се използват за конкретни неща, но те не може да бъде твърде сложно.

Чрез EVM Ethereum направи революция в интелигентните договори, които сега не трябва да се разработват от нулата с отделна блокчейн мрежа. Вместо това, с помощта на EVM, хиляди различни децентрализирани приложения и интелигентни договори Ethereum могат да бъдат разположени едновременно на една и съща платформа, което води до масивна стандартизация на този пазар.

Минен

Точно като Bitcoin, Ethereum изисква добивът да функционира по съответния начин. Въз основа на това, целта на копаенето е да обработва транзакции в мрежата Ethereum и да ги добавя към блокчейна. Като такъв, след като бъде направен какъвто и да е вид транзакция, той ще бъде взет от майньори, които след това ще проверят дали той е автентичен. След като това бъде направено, транзакцията се добавя в блок и след това се публикува завинаги в блокчейна. Понастоящем Ethereum използва доказателство за работа като механизъм за консенсус, който включва майнери да решават сложни математически пъзели в замяна на блокова награда.

Какво представлява Ethereum за бъдещето на копаенето на блокчейн? Е, обикновено отнема около 12 секунди на миньорите да пробият проблема с доказателството за работа и да намерят блок. Алгоритъмът за копаене осигурява определена трудност, така че ако миньорите започнат да намират блокове за по-малко от 12 секунди или за повече от 15 секунди, трудността за копаене се коригира.

Vitalik Buterin обяви, че в бъдеще Ethereum вероятно ще премине към доказателство за залог (PoS), което е по-сложен консенсусен механизъм, който би направил добива на Ethereum остарял. Основната разлика между двата алгоритма е, че доказателството за работа (PoW) разчита на майньорите, за да определят дали транзакциите са валидни, докато доказателството за залог осигурява мрежова сигурност чрез използване на токените, държани от потребителите, в случай на измамни транзакции.

Смята се, че PoS е по-интелигентна стратегия, която може да се използва за постигане на разпределен консенсус, тъй като използването на ресурсите му е значително по-ниско. Това обаче също така елиминира потенциала за печалба, свързан с добива.

Използва за Ethereum

За по-ефективна лекция разделихме употребите на Ethereum в четири основни категории. Имайте предвид факта, че всяка категория може по свой начин да революционизира голямо разнообразие от индустрии. И така, каква е ползата от Ethereum?

Децентрализирани приложения

Както споменахме по-горе, Ethereum може да се използва за разработване и внедряване на децентрализирани приложения. Това са приложения, които нямат централизирано предприятие, което ги управлява и по този начин могат да бъдат контролирани или модифицирани от потребителите, ако е необходимо, стига да се постигне консенсус.

Имайки това предвид, хиляди децентрализирани приложения, всяка със собствена цел, вече са налични в блокчейна Ethereum. Техните предимства включват по-лесно развитие (тъй като не е необходимо да се създава нова блокчейн мрежа), заедно с устойчивост на корупция и подправяне, неизменност на мрежата и сигурност. Dapps може да улесни многобройни услуги, като гласуване, управление, заеми, съответствие, управление на идентичността, цифрови валути и др..

Икономиката на жетоните

Независимо от по-ниската стойност на Ethereum по време на писането на това, първоначалните предложения за монети (ICO) са основна тенденция през цялата 2018 г., тъй като позволяват на стартиращите фирми да генерират капитал по значително по-лесен начин в сравнение с традиционните инвестиционни инструменти. Това доведе до появата на масивна символична икономика, по-голямата част от която е изградена директно върху блокчейна Ethereum. Докато повечето стартиращи компании в тази сцена предлагат децентрализирани приложения, много други бизнес начинания са се опитали да проведат свои собствени ICO.

какво е ethereum

И така, какво е Ethereum в пряка връзка с символичната икономика? Икономиката на символите предлага на притежателите на символи две характеристики: потенциал за рентабилност и използваемост на символите. Като такива тези жетони могат да се държат и препродават с печалба, когато цените им се повишат, или да се използват за полезни цели, като например достъп до услуги, предлагани от стартиращо предприятие или гласуване в децентрализирани автономни организации. Инвеститорите могат да изберат да купят Ethereum, който след това може да бъде превърнат в разнообразни интересни символи.

Децентрализирани автономни организации (DAO)

DAO представляват автономни организации, изградени върху блокчейна на Ethereum, които нямат централен лидер. Като такива, тези компании са изградени чрез код, който може изцяло да замести структурата и правилата, свързани с традиционните организации. Контролът се упражнява от всеки, който държи токени, освободени от DAO, които след това се използват за гласуване на решения на компанията, като по този начин се създава децентрализирана форма на контрол.

Използване в индустрията

  • Недвижим имот: Представете си, че купувате имот в друга държава чрез вашия компютър. Използвайки блокчейна Ethereum и интелигентните договори, след като направите плащането си в цифрова валута, интелигентният договор се самоизпълнява, като по този начин прехвърля собствеността върху вас.
  • Застраховка: Чрез интелигентни договори застрахователна компания може да определи кой е виновен след автомобилна катастрофа или да определи правилните застрахователни ставки въз основа на това как или къде се управлява превозно средство. За здравно осигуряване интелигентните договори могат автоматично да таксуват застрахователните компании и да извършват плащания към доставчиците на здравни услуги в съответствие с политиката на пациента.
  • Уникални активи: Чрез стандарта за токени ERC721 Ethereum вече може да се използва за проследяване на различни уникални цифрови активи. Например, помислете за колекционерски игри, които могат да се продават за хиляди долари.

Кой печели: Ethereum срещу Bitcoin?

Това всъщност не е битка, тъй като е важно да се разбере, че и двете платформи се движат от различни цели. Както подсказва заглавието на бялата книга, биткойнът е проектиран да бъде електронна система за пари в брой. Въпреки че може да направи повече, основната му цел е да прехвърля цифрова валута от един потребител на друг.

Ethereum, от друга страна, е проектиран да прави повече. Докато Ether определено може да се използва като платежна система и много хора вече го използват по този начин, платформата Ethereum има за цел най-вече да улесни икономиката на символи, интелигентните договори и децентрализираните приложения.

И така, от инвестиционна гледна точка, каква е разликата между Bitcoin и Ethereum? И Bitcoin, и Ethereum са жизнеспособни опции, но е малко вероятно Ether да се издигне над BTC по отношение на цената си, тъй като не е цифрова система за пари и няма амбиции за активи. И двете системи обаче имат нестабилни цени, което ги прави забавен и печеливш, но рискован избор за търговия. Търговията с биткойни обаче е по-податлива на внезапни промени, така че понякога търговията може да изглежда като игра на игра в едно от тези биткойн казина.

Заключение

Въз основа на всичко, което е описано досега в нашето ръководство „Какво е Ethereum“, се смята, че Ethereum ще продължи да бъде изключително ценен играч на блокчейн и криптовалутните пазари. С напредването на технологията Ethereum ще улесни внедряването на множество Dapps, интелигентни договори и DAO, като по този начин ще доведе до ненадеждна, сигурна и ориентирана към иновациите икономика. И накрая, Ethereum се справя със загрижеността за мащабируемост, но все още активно се разработват решения, които да направят платформата скалируема за масово приемане. Като цяло бъдещето на Ethereum вероятно ще донесе по-усъвършенствани функции, тъй като платформата непрекъснато се подобрява от основните разработчици.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector