Какво е блокчейн?

Какво е Blockchain

Отне няколко години след появата на Биткойн, за да забележат хората, че неговата блокчейн може да има по-голям потенциал от поддържането на цифрови валути. Но какво е блокчейн и свързаната с него технология? Накратко, блокчейнът по същество представлява сигурна книга. Тази книга действа като мрежа, която записва и съхранява транзакции с данни от всякакъв тип.

Разработчиците по целия свят вече осъзнаха потенциала на блокчейна и по този начин го използват, за да революционизират различни индустрии. В тази статия ще разкрием как работи блокчейнът, многобройните му приложения и предизвикателствата, пред които е изправена технологията. Най-важното е, че ще дефинираме как блокчейнът променя света, като в същото време ще обърнем внимание както на краткосрочното, така и на дългосрочното му бъдеще.

По-задълбочено изследване на блокчейн

Първото внедряване на блокчейн технологията е създадено от създателя на Биткойн или създателите, наречен Сатоши Накамото. По това време Nakamoto проектира блокчейна, за да позволи прилагането на Bitcoin. Той работеше като разпределена книга, която трайно записваше и защитаваше биткойн транзакции с цел осигуряване на децентрализация, бързи транзакции и ниски такси за трансфер.

Поради всичко това и преди да се потопим твърде дълбоко в нашия урок за Blockchain, първо трябва да разберем Bitcoin и какво направи цифровата валута толкова привлекателна. Както каза Марк Андреесен, „Биткойнът ни дава за първи път начин за един потребител на интернет да прехвърли уникална цифрова собственост на друг потребител на интернет, така че прехвърлянето да е гарантирано безопасно и сигурно. Всички знаят, че прехвърлянето е извършено и никой не може да оспори легитимността на прехвърлянето. Последиците от този пробив е трудно да се преувеличи. “

Как работи блокчейнът?

Блочните вериги са споделени бази данни, съжителстващи в мрежа от компютри, където можете само да добавяте данни, а не да ги променяте. За да се разбере как работи тази технология, важно е да се спомене, че повечето внедрения се основават на три ключови елемента: криптография на частни ключове, разпределена и децентрализирана мрежа със споделена книга за данни и потребителски стимул за поддръжка на мрежата.

Системата за частни ключове

Всички хора, които изберат да извършват транзакции на блокчейна, ще се нуждаят от публичен ключ и частен ключ. Комбинацията от ключове се използва за получаване на сигурна референция за цифрова идентичност, която след това може да се използва като силно защитен цифров подпис, предоставящ контрол на собствеността на данните на своите потребители, заедно с възможността за разрешаване на транзакции. В случай на блокчейн биткойн, подателят трябва да влезе в портфейла си чрез частния и публичния ключ, преди да извърши превод.

Децентрализираната мрежа

Чрез съхраняване на блокчейна на множество компютри, участниците в мрежата разчитат на математическа проверка, за да проверят дали е изпратена транзакция. Това създава ненадеждна форма на доказателство, при която цялата мрежа поддържа искането ви за транзакция. Протоколът също така гарантира, че миналите транзакции няма да се променят, като по този начин поддържа веригата сигурна. Като такова, всяка промяна на минали транзакции или мрежа като цяло изисква консенсус на мнозинството.

какво е блокчейн

Освен това чрез децентрализираната мрежа транзакциите са публично достъпни и са достъпни за всяка заинтересована страна, поради което се увеличава прозрачността на мрежата. Децентрализираната мрежа е от значение и в сферата на биткойн казината, тъй като позволява прилагането на доказано справедлив протокол, предназначен да провери дали казината не изневеряват на играчите.

Стимул на потребителя


Но защо хората биха избрали да инвестират процесорната мощ на компютъра си в поддържане на блокчейн мрежата? С повечето публични блокчейни мрежата предлага на собствениците на възли и майньорите форма на стимул. В случая на биткойн майньорите печелят така нареченото възнаграждение за блока, което в момента е 12,5 BTC, за решаване на сложното математическо уравнение на блока на транзакциите, като по този начин проверяват неговата автентичност.

Заедно тези три компонента създават блокчейн мрежата, която може да се използва за различни цели извън транзакциите с цифрова валута.

Предизвикателства

В този момент хиляди компании по целия свят тестват блокчейна. Всички аплодират нейния огромен потенциал, но освен криптовалутите, ние наистина не се справяме с мрежата в нашето ежедневие. Причините за това са, че блокчейн технологията все още се справя с няколко предизвикателства, като някои от основните са следните:

Мащабируемост

Поради своето изграждане, блокчейн може да срещне проблеми при обработката на голям брой транзакции. Въпросът е особено актуален в случая с цифровите валути, където монети като биткойн са изправени пред масивни задръствания в блокчейн книгата, което води до значително по-ниски скорости на транзакции, последвани от увеличени такси за обработка.

В момента има няколко решения за проблема с мащабируемостта, но те не могат да помогнат при всички внедрения на технологията. Очакват се допълнителни изследвания, преди всички видове блокчейн да могат да се мащабират ефективно.

Влияние върху околната среда

Блокчейнът изисква огромно количество енергия, за да работи. Това се дължи най-вече на енергийно неефективните консенсусни алгоритми, които се използват от блокчейн криптовалутите. Свят, задвижван от технологията, също ще увеличи замърсяването, така че трябва да се прилагат екологични решения за намаляване на въздействието върху околната среда.

Сигурност

Защо сигурността е предизвикателство? Не сме ли казали, че блокчейните са неизменни и сигурни? Те са – стига нападателят да не контролира повече от 50% от общата мощност на копаене. Ако го направят, те държат ключа за консенсус и са в състояние да модифицират мрежата, както желаят.

Ето защо някои експерти по blockchain смятат, че трябва да съществува набор от стандарти за всички blockchains, за да се гарантира, че миньор, притежаващ 50% от мощността на добива, не може да причини хаос. Това е като да притежаваш акции. Наличието на над 50% ви дава мнозинство, а оттам и свободата да правите, както искате.

За какво се използва блокчейн и как ще се използва в бъдеще?

Икономиката на жетоните

Освен че улеснява транзакциите с криптовалута от А до Б, блокчейнът може да създаде световна символична икономика. През последните няколко месеца множество цифрови стартиращи компании, базирани на блокчейн, навлязоха на цифровия пазар, обещавайки революционни решения на ежедневните проблеми.

Това доведе до създаването на пазара на ICO, където стартиращите компании раздават токени на инвеститорите в замяна на обединения капитал. Тези символи могат да съдържат както стойност, така и полезност. По този начин потребителите могат да изберат да държат и търгуват токени с цел генериране на печалба или да използват токените, за да получат достъп до услугите, предоставяни от издателя на токени.

Здравеопазване

Досега са написани множество изследователски статии за потенциала на блокчейн технологията за здравната индустрия. Това се дължи на факта, че блокчейнът буквално може да спаси животи. За да постави нещата в по-добра перспектива, здравната система в момента се справя с множество въпроси, включително голям брой пациенти, дълги часове за персонала, липса на системи за интеграция на данни, повишаване на цените, рискове за сигурността и др. Тези проблеми основно понижават качеството на здравеопазването и затрудняват пациентите да получат необходимото лечение.

В това отношение блокчейн технологията може да действа като стандартизирана база данни за подобряване на воденето на записи и оперативната съвместимост на данните. Разрешаването на лесен достъп на здравните работници и лекарите до здравните досиета на пациентите може да доведе до по-интелигентни медицински решения, особено при спешни ситуации. Тези данни могат да включват информация за минали и текущи медицински състояния, кръвна група и всички лекарства, които пациентът приема в момента.

какво е блокчейн

Блокчейнът може също да осигури по-добро управление на веригата на доставки за индустрията. Чрез разпределената книга болниците и аптеките могат лесно да водят опис на наличните лекарства и медицинско оборудване. И накрая, блокчейнът може да се справи и с няколко административни аспекта в индустрията, като застрахователни искове, финансиране, откриване на измами и опции за плащане.

Административна дигитализация

Като част от нашето ръководство „Блокчейн за манекени“, трябва да поговорим за административния потенциал на технологията. Правителствата по целия свят могат да използват тази технология, за да създадат масивна административна реформа. Като такива, някои от неговите приложения в тази ниша включват управление на самоличността, подаване на записи и данъчно облагане.

  • Управление на самоличността

Хората ежедневно проверяват самоличността си по различни начини. Блокчейнът може да предостави лесен за използване идентификатор, като по този начин отваря море от възможности. От друга страна, правителствените документи могат лесно да бъдат фалшифицирани, като по този начин позволяват на измамници да откриват банкови сметки, да купуват продукти на кредит или да пътуват до друга държава. По дефиниция блокчейнът въвежда ефективна система за управление на самоличността, като по този начин предотвратява измами, фалшификации на документи и кражба на самоличност.

  • Подаване на записи

Чрез използването на разпределената книга може да се провери автентичността на множество документи, включително свидетелства за смърт, брак или развод. Блокчейнът може също така да проверява документи, узаконяващи прехвърлянето на собственост или да разрешава други операции, като например регистрация на земя или превозно средство. Чрез този метод бюрокрацията ще се подобри, спестявайки време на гражданите.

  • Данъчно отчитане

В повечето страни данъчното докладване е доста трудно поради объркващи насоки и липса на обществено образование по въпроса. Прилагането на базирана на блокчейн система за данъчно отчитане би улеснило процеса както за гражданите, така и за държавните органи.

Подобряване на енергийната индустрия

Какво представлява блокчейн във връзка с подобряването на световния енергиен пазар? Последните няколко години увеличиха сложността на този пазар – нарастващите опасения относно замърсяването, заедно с повишените цени и старите мрежи, насърчават иновациите.

За тази ниша блокчейнът може да улесни появата на пазарите за търговия с електроенергия и да помогне за увеличаване на усилията за борба със замърсяването. Платформата за търговия с енергия би позволила на хората да купуват излишна енергия един от друг на по-ниска цена. Това също би направило електрическите мрежи по-конкурентоспособни, като по този начин ще насърчи иновациите и по-ниските цени. Като такива, когато обяснявате технологията на блокчейн, е важно да споменете нейния екологичен потенциал.

Интелигентни договори

Блокчейнът е гръбнакът на интелигентните договори, които са част от вълнуваща тенденция. За тези, които не знаят, интелигентните договори са цифрови споразумения, които се изпълняват, когато двете страни отговарят на набор от условия. Има многобройни предимства при използването на интелигентни договори – които бяха приложени за първи път в блокчейн Ethereum – и те включват прозрачност, ясна комуникация между подписалите страни, точност, ефективност, сигурност и съхранение.

Елементарен пример за интелигентен договор би бил: Лице А, което пребивава във Великобритания, би искало да продаде къщата си на лице Б, което живее в САЩ. Те не могат да се срещнат за плащане и подписване на договори, затова създават интелигентен договор. След като B изпрати средствата, двете страни автоматично подписват договора, като по този начин прехвърлят собствеността върху къщата на лице B.

Разработката на блокчейн все още е в ход, така че можем да очакваме интелигентни договори да останат. В бъдеще правителствата ще работят по регулаторна рамка, която узаконява използването на интелигентни договори в различни настройки. Преди това да се случи на законово ниво, интелигентните договори ще помогнат да се направят различни цифрови процеси по-ефективни, особено в сферата на цифровите валути.

Гласуване и управление

Това е особено важно за компании, притежаващи ICO или такива, които са в публична собственост. И така, какво е блокчейн, когато става въпрос за бизнес решения? Прилагайки блокчейна, акционерите могат лесно да гласуват за важни решения или сделки. Блокчейнът ще гарантира, че гласовете тежат колкото трябва и че никой акционер не може да мами системата. Тази система на управление е приложима в различни индустрии и може да подкрепи демократичен метод за вземане на решения.

Бъдещето на блокчейн технологията

В бъдеще много от обсъдените досега блокчейн приложения вероятно ще се сбъднат. Като такъв, блокчейнът ще бъде още един слой от нашето ежедневие, точно като интернет. Много експерти вярват, че бъдещето на технологиите ще се състои от блокчейн, изкуствен интелект и големи данни. Тъй като блокчейнът се мащабира и когато хората започват да го използват по целия свят, ще видим широко разпространение на модели на данни. Ще видим също стандартизирана регулаторна рамка, правителствени системи DLT и увеличаване на автоматизацията.

В краткосрочен план обаче ще забележим преминаване от компании, които изследват и изпробват блокчейн технологията, към реални внедрения, освен използването на криптовалути. Процесът вероятно ще доведе до ново увеличение на популярността и цените на цифровите валути, като по този начин отново ще повиши осведомеността и ще подготви обществеността за следващото. Така че сега има отговор, когато ви попитат: Какво е блокчейн? Това е бъдещето.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector