Как да използвам биткойн: Пълното ръководство

как да използвам изображение на корицата на биткойн ръководство

Противно на това, което казват хората, Биткойн не е първата криптовалута в света.

През 1982 г. кандидат за докторат от Университета в Бъркли на име Дейвид Чаум публикува дисертация, която включва спецификацията и изходния код за цифрова валута, базирана на криптографски защитена разпределена база данни. Chaum основава компания, наречена DigiCash през 1989 г. и въвежда базирана на блокчейн цифрова валута, наречена eCash през 1995 г. Изпреварвайки времето си, DigiCash подава молба за несъстоятелност през 1998 г..

Десетилетие по-късно известният бял документ на Сатоши Накамото за криптовалутата се появи в онлайн списание за криптография, а през 2009 г. Накамото стартира Биткойн.

Оттогава криптовалутата привлича много внимание от инвеститори, журналисти и компютърни програмисти. Това, което липсва, е просто английско ръководство за това как да използвате Bitcoin в реалния свят.

Тук влизаме.

Защо биткойн?

Хората попадат в света на биткойните по три основни причини.

Някои купуват биткойни като стока, купуват ги, когато цената е ниска и ги продават, когато цената се повиши. Около 40% от биткойните в света са собственост на първите 1000 инвеститори с големи пари. Тези спекуланти не купуват и продават неща с биткойни; те добавят електронните монети към своите портфейли с надеждата, че ще оценят по стойност.

Други са мотивирани да се научат как да използват биткойн, тъй като електронните пари не са обременени от регулациите и надзора, които усложняват транзакциите, направени с държавни валути. Повечето хакери на рансъмуер изискват изплащането им в биткойн, например, защото монетите не могат да бъдат проследени до тях. Офшорните казина насърчават американските комарджии да използват биткойни, защото крипто транзакциите може да не са предмет на същите разпоредби като паричните преводи.

И накрая, има ежедневни потребители, които оценяват Биткойн, защото трансферите са бързи, безплатни и анонимни. Те не са инвеститори и не избягват закона; те просто искат да използват тази валута от цифровата епоха, за да избегнат таксите и регулациите на банковата индустрия.

Как да настроите Bitcoin акаунт

Преди да настроите Bitcoin акаунт, има няколко неща, които трябва да знаете, за да можете да запазите парите си сигурни и да избегнете често срещани грешки.

Цената на биткойн е силно волатилна, което означава, че може непредсказуемо да се увеличи и намали много за кратко време в сравнение с долари или евро или други валути. Това е нова икономика, така че инвестирането на спестяванията си в биткойн е рисков ход. Можете да намерите стойността на вашия пенсионен фонд, намалена наполовина за една нощ. Ако получавате плащания в биткойн, помислете за конвертиране на поне част от парите във вашата местна валута. Разбирането на рисковете е важна цел на този урок за биткойн.

Биткойн транзакциите са необратими и могат да бъдат възстановени само от лицето, получило средствата. Това означава, че ако решите да започнете с Bitcoin, трябва да го направите с хора и организации, които познавате и имате доверие.


Въпреки че биткойнът има много предимства – анонимност на потребителите и избягване на скъпи банкови такси, например – все още е експериментална валута, която е в активно развитие. Ако решите да влезете в търговия с биткойни, можете да очаквате по-високи такси, по-бавни потвърждения и други сложни проблеми. Трябва да сте подготвени за проблеми, така че е разумно да се консултирате с технически експерт, преди да правите големи инвестиции.

Как да купувате и използвате биткойн

За да извършвате транзакции в биткойн мрежата, трябва да имате биткойн портфейл.

Биткойн портфейлите са софтуерни програми, които обработват всички ваши транзакции с биткойни и основната база данни за блокчейн. Вашият портфейл може да приема транзакции и трансфери, кодирани например с вашия публичен криптографски ключ, и може да използва вашия частен ключ за достъп до блокчейна и определяне на баланса ви.

Можете да мислите за вашия публичен ключ и частен ключ като пароли, които позволяват на портфейла ви да кодира и декодира транзакции.

Всъщност не е нужно да знаете как да използвате биткойн частен ключ в някаква техническа дълбочина, защото портфейлът ви се справя с вас. Но е добре да знаете.

Когато трябва да получавате биткойни, портфейлът ви генерира частен и публичен ключ, които са добри само за една транзакция. Публичният ключ работи като адрес за биткойните, които отсрещната страна ви изпраща. Частният ключ позволява на вашата програма за портфейл да има достъп до средствата. Подателят е анонимен. В биткойн трансферите няма адрес „от“.

Вашият портфейл може да ви покаже всички ваши публични ключове и средствата, свързани с тях. Това е като банково извлечение за вашата Bitcoin сметка.

Не е нужно да разбирате как работят публичните и частните ключове, за да се научите как да използвате биткойн. Но ако се интересувате, трябва да знаете, че публичните и частните ключове са низове от 35 цифри и букви. Някои клавиши изглеждат по-къси, защото водещите нули са премахнати. Ключовете се използват за съхраняване на криптирани подробности за транзакцията в отворената книга на блокчейн, която е в основата на Биткойн.

Тъй като вашата програма за портфейли има пълен достъп до вашите биткойн средства, трябва да я защитите със силна парола. Ако загубите достъп до портфейла си, ще загубите и своите криптобукове.

Биткойн портфейлите са целева цел за хакерите с висока стойност, така че сигурността на портфейла е основен приоритет. Когато научите как да инвестирате в биткойн, трябва да започнете, като научите как да защитите портфейла си.

Портфейлите се предлагат в четири вкуса: настолен, мобилен, уеб и хардуер.

Настолни портфейли

С десктоп портфейла за биткойн имате пълен контрол върху акаунта си без участие на трети страни. Можете да съхранявате данните си на твърдия диск на вашия компютър или лаптоп. След това можете да изпращате и получавате монети отвсякъде, стига да помните данните си. Има няколко налични портфейла. Препоръчваме Exodus за начинаещи. За допълнителна сигурност проверете Electrum и Bitpay.

Мобилни портфейли

Можете също да настроите Bitcoin портфейл на мобилни устройства. Портфейлът на вашия смартфон е удобен за извършване на покупки с „докосване за плащане“ и комуникация в близко поле. Много е удобно, ако пазарувате от търговци, които приемат биткойни.

Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате мобилен портфейл на вашето iOS или Android устройство. Повечето настолни портфейли включват мобилни приложения. За мобилен подход, проверете Hive и Mycelium.

Не забравяйте да изтегляте само от оторизирани магазини за приложения и отделете малко време, за да проверите отзиви. Хакерите създават злонамерен софтуер, който се маскира под портфейли с надеждата да получат достъп до вашия адрес на портфейла на Биткойн – и всичките ви средства.

Уеб портфейли

Уеб портфейлите се изпълняват във вашия браузър. Вашите ключове се съхраняват в облака, достъп до тях с парола по ваш избор.

С уеб портфейла вашите лични ключове не се съхраняват на твърдия ви диск или в смартфона ви. Качили сте го в облака. Най-добрите уеб портфейли криптират всички ваши данни и изискват надеждни пароли или двуфакторно удостоверяване. Отнасяйте се към паролата си за уеб портфейла със същото уважение, което си позволявате и към онлайн банковата си сметка – защото това всъщност е това. Докато се научите как да настройвате и използвате биткойн, ще придобиете оценка на доверието, което трябва да имате към вашия доставчик на уеб портфейли.

Хардуерни портфейли

Хардуерен портфейл осигурява максимална сигурност. С хардуерен портфейл информацията ви се кодира и съхранява на физическо устройство като палешко устройство, което се включва в USB порта на компютъра ви.

Хардуерният портфейл може да има много вградени мерки за сигурност и никой няма достъп до вашите биткойни, без да притежава физически устройството и паролата. Хардуерните портфейли също са защитени срещу повечето вирусни атаки. Сред най-добрите са Trezor, Ledger

Nano, Coinkite Coldcard и ShiftCrypto BitBox. Ако искате да започнете да плащате с биткойн, помислете за хардуерен портфейл.

Покупка и продажба на биткойни

Има три основни начина за придобиване на криптовалута.

  • Можете да правите това, което правят повечето хора: Използвайте ежедневни пари, за да купувате биткойни, или в уеб-базиран сайт за обмен, или в биткойн банкомат.
  • Можете да инвестирате във валутата, като получавате монети като част от първоначалното предлагане на преброяване или ICO, което прилича много на първоначалното публично предлагане на компания, която първо прави акциите достъпни на публична фондова борса. Това е само за нови валути – няма да има публични предложения за биткойни.
  • И накрая, можете да използвате компютъра си, за да проверите транзакциите в блокчейна, процес, наречен „добив“, и да получавате малки биткойн плащания в замяна.

Биткойн борси

Начинаещите, които трябва да знаят как да купуват биткойн, се обслужват най-добре чрез посещение на борси, които са уебсайтове, където можете да използвате кредитна карта, дебитна карта, сметка в PayPal или други методи за закупуване на биткойни и други криптовалути. Някои борси служат като уеб портфейли, но обикновено прехвърляте средствата към вашия портфейл Bitcoin, след като транзакцията приключи. Всяка борса работи по различен начин, така че трябва внимателно да следвате указанията.

Борсите имат достъп до централен кеш от биткойн средства, които можете да закупите. Някои борси също ви позволяват да участвате в транзакции равнопоставени, в които купувате крипто средства от друг потребител. Трябва да научите как да използвате Bitcoin анонимно, ако P2P търговията е в бъдещето ви.

Coinbase, Coinmama и Gemini са едни от най-популярните борси, но може да искате да направите малко проучване, преди да изберете такъв. Много борси за биткойни предлагат страхотни бързи решения, но е важно да прочетете отзиви от експерти и клиенти, преди да изберете къде да направите покупката си. В крайна сметка поверявате истински пари на непознати.

Някои борси записват транзакции заедно с идентифицируема лична информация, която може да бъде предоставена на банки, данъчни служители и държавни органи. Други борси рекламират пълна поверителност. Сред най-добрите анонимни борси са Binance, TradeOgre и ShapeShift.

Как да използвам биткойн банкомат

Биткойн банкоматите са физически борси за биткойни, които приличат на обикновени банкомати. Можете да използвате кредитна или дебитна карта, за да закупите там биткойн средства и да ги прехвърлите в портфейла си. Можете също така да изтеглите долари или евро, като остатъкът се приспада от вашите биткойн средства.

Тези банкомати стават все по-популярни през годините. Уебсайт, наречен Coin ATM Radar, изброява повече от 14 000 в 71 държави и може да ви помогне да намерите такъв, който е близо до вас.

Биткойн банкоматите ви позволяват да купувате и продавате биткойни анонимно, което ги прави привлекателни за някои потребители на Биткойн. Тази поверителност обаче има цена: банкоматите за биткойн обикновено начисляват такса от 7% до 10% за всяка транзакция.

Как да използвам Bitcoin Miner

Извличането на биткойни носи нови биткойни в света. Извършва се от доброволци в замяна на проверка на блокчейн транзакции.

Проверката на 1 MB блок транзакции отнема само един момент. Втора стъпка поддържа доброволците мотивирани. Софтуерът за добив на компютрите, които са проверили блока, използва специални алгоритми за генериране на 64-цифрено число, което е равно или по-малко от определена цел. Потребителят, който генерира съответстващ хеш, първо получава награда, която в момента е 6,25 новоотсечени биткойни. В края на януари 2021 г. тези биткойни са на стойност над 200 000 долара.

Ясно е, че има смисъл да се научите как да използвате биткойн миньор.

В ранните дни на биткойн потребителите използваха софтуер за добив на обикновени компютри. По-късно те адаптират алгоритмите да работят на графични процесори с висока производителност. Сега най-сериозният добив се извършва на персонализирани майнинг компютри, захранвани със специфични за приложението интегрални схеми или ASIC. Групи потребители се обединяват, за да извършват едновременно изчисления на хеширане. Ако някой от членовете на пула спечели наградата, всички в пула я споделят.

Купуване на кафе с биткойн

Въпреки че много хора използват Bitcoin като инвестиция, все повече търговци на дребно и онлайн бизнеси приемат Bitcoin като начин на плащане. Анонимността и ниските такси означават, че е полезно да се научите как да използвате биткойн, за да купувате неща.

Покупките на биткойн са анонимни, което означава, че вашите покупки не могат да бъдат свързани с вашата самоличност. Подобно на покупките в брой, покупките на биткойни не могат лесно да бъдат проследени. Анонимният биткойн адрес, който се генерира за всяка покупка, се променя с всяка транзакция. Това не означава, че транзакциите с биткойн са напълно непроследими, но все пак са по-анонимни от почти всяка друга форма на плащане.

Ето някои от нещата, за които можете да платите с биткойни.

Пътуване

Уебсайтовете за пътуване с нетърпение се присъединиха към революцията на криптовалутите и можете да използвате портфейла си за биткойн, за да платите всичко – от полети и хотели до коли под наем и круизи. Биткойнът е международна валута, което го прави чудесен за често пътуващи. Чудите се как да използвате портфейла си за биткойн по забавен начин? Ваканция или бизнес пътуване може да е само билетът.

Биткойн хазарт

Биткойните са чудесни за комарджиите, където местните закони правят хазарта и спортните залагания в реални пари незаконни. Тъй като това не е законна валута, биткойн може да се използва за финансиране на казино сметки и събиране на печалби, без да нарушава законите, които забраняват финансовите транзакции, свързани с хазарта.

Операторите на онлайн казина извън Съединените щати са особено нетърпеливи да накарат членовете си да използват Bitcoin и други криптовалути.

Без значение какъв вид хазарт харесвате, можете да намерите съвместима с биткойн дестинация, която да е достатъчно примамлива, за да научите как да използвате машина за биткойни. Казино сайтовете предлагат слотове, игри на маса, игри на дилъри на живо и видео покер. Спортните книги ви позволяват да залагате на спортни събития. А онлайн покер стаите ви позволяват да тествате уменията си срещу играчи от цял ​​свят.

Онлайн пазаруване

Потребителите обичат удобството на онлайн пазаруването и онлайн търговците бързо възприемат Bitcoin и други криптовалути като предпочитан начин на плащане. Американският търговец на дрехи, наречен Overstock, е един от първите добре познати търговци, които приветстват покупките на Bitcoin. Home Depot, iTunes, Expedia и Microsoft Xbox Store приемат и криптовалути.

Ако се чудите как да използвате биткойн за онлайн пазаруване и дали е безопасно, краткият отговор е – да, продължете.

Биткойн срещу Биткойн Кеш

С нарастването на популярността на биткойните скоростта на транзакциите започна да страда. Времето за обработка на транзакциите нарастваше все повече и повече, което доведе до закъснения, които компенсираха едно от основните предимства на криптовалутите – незабавни транзакции.

Технологични експерти обвиниха размера на блока от 1 MB. Ако блоковете бяха по-големи, повече транзакции могат да бъдат проверени наведнъж.

Тази линия на разсъждения доведе до създаването на Bitcoin Cash.

Искате ли да научите как да използвате биткойн пари в брой? Вече знаете основите от нашата дискусия за биткойн. Нека да се потопим.

Bitcoin Cash е отделна валута, която работи на собствена блокчейн.

Блокчейнът Bitcoin Cash е точно като оригинала на Сатоши Накамото, с изключение на това, че блоковете съдържат 8 MB до 32 MB данни вместо само 1 MB. Това означава, че много повече транзакции се проверяват наведнъж.

Монетите Bitcoin Cash струват значително по-малко от Bitcoin. Можете да сменяте едната валута с другата на онлайн борса.

Ако имате портфейл Bitcoin, вече знаете как да използвате приложението Bitcoin Cash.

Можете да използвате биткойн пари в повече от 5000 тухлени фирми по целия свят, плюс онлайн магазини и ресторанти. Bitcoin Cash предлага и уникален каталог с опции за пътуване и решения за точки на продажба за бизнеса.

Заключение

Това е голямата картина, плюс достатъчно технически подробности, които да ви помогнат да разберете какво представляват криптовалутите и блокчейните. Стигнахме чак до края на статията без нито един ред код на Java или Python. Облекчен?

Сега знаете къде и как да използвате биткойн. Готови сте да създадете портфейл, да купите няколко монети на борса и да покровителствате онлайн бизнес или две. Въпреки че много се случва под повърхността, ще видите, че изпращането и получаването на пари с вашия портфейл Bitcoin не е по-сложно от използването на PayPal или приложението за смартфон на вашата банка.

Биткойн ентусиастите са идеалисти по отношение на освобождаването на финансовите транзакции от държавния надзор и регулациите и таксите, свързани с банките, които обработват повечето транзакции днес. Тази крипто нирвана може никога да не се осъществи, но ако се случи, надяваме се, че тази статия е помогнала да ви подготви за нея.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector