Ръководство за начинаещи за биткойн

Чудили ли сте се за биткойн? Любопитни ли сте да научите повече за биткойните? Това ръководство за начинаещи с биткойн е първата ви стъпка в овладяването на биткойн.

Ръководство за начинаещи с биткойн:

Какво е биткойн?

Биткойнът е система за онлайн плащания, която не включва централен орган или посредник за извършване на транзакция. Той използва криптографията за проверка на тези транзакции чрез мрежови възли, след което ги записва в публична разпределена книга, наречена блокчейн. Като мрежа с отворен код, дизайнът на биткойн е публичен, който никой не притежава или контролира. От създаването си през 2008 г. биткойнът се превърна в технология, общност от потребители, инвестиционно средство и валута.

Защо биткойнът е важен?

„Биткойнът е валутата на съпротива …“

Финансовата криза от 2007-2008 г. започна с кризата на пазара на субстандартни ипотечни кредити в САЩ. За да привлекат нови клиенти, американските банки започнаха да дават рискови заеми, които в крайна сметка бяха неизпълнение. Неспособността на хората да върнат парите доведоха до срив на банките. Успоредно с това банките използваха парите на хората за инвестиции и когато инвестициите не се изплащаха, финансовите институции губеха пари и фалираха. В отговор на това американското правителство се опита да ги спаси чрез парите за данъци. Това доведе до недоволство на клиентите в цялата страна. Тъй като глобалната икономика е взаимосвързана, това се превърна в международни банкови кризи, които доведоха световната икономика до застой.

Доверявайки се на банка, хората загубиха парите си. Като противодействие правителството отпечатва повече пари, но няма максимално ограничение за количеството пари, което може да бъде отпечатано, и това доведе до намаляване на стойността на парите, заедно с несигурност в спада на стойността на парите. Тази финансова криза накара хората да изискват валута, която не се контролира от централен орган.

Какви проблеми решава биткойнът?

Валутната алтернатива може да процъфтява само ако никой не я е пуснал и системата няма централна точка на повреда. Това е, което Satoshi Nakamoto стартира през 2008 г., система за електронни парични връзки с равнопоставени партньори. Биткойнът фиксира максималния брой биткойни, които могат да бъдат в обращение, и скоростта, с която могат да се произвеждат нови, която се осигурява от кодирането, използвано в неговия дизайн. Това позволява стойността на всеки биткойн да зависи само от търсенето и предлагането на пазара и без никаква държавна намеса.

С настоящата ни валута има трета страна, участваща в проверката и валидирането на транзакция. Биткойнът премахна необходимостта от посредници, като позволи на потребителите да извършват директни транзакции помежду си. Трябва ви само биткойн портфейл, за да съхранявате вашите биткойни, които действат като физически портфейл вместо банка. Кодирането, използвано в дизайна на тези портфейли, ги прави видими за всеки, който иска да го прегледа, което гарантира безопасността на вашите депозити. Освен това процесът на биткойн мрежата е анонимен, плащанията са наистина бързи и след изпращането им няма връщане.

Текущото състояние на биткойн

Когато биткойнът беше представен за първи път през 2009 г., стойността му беше $ 0, а по-късно $ 0,39. С течение на времето плоските валутни кризи и банкови блокади стимулираха интереса сред широката общественост. Миналата година, в средата на юни, стойността на блокчейна е била 14,37 млрд. Долара, чийто водещ двигател е цената на биткойн. В края на месец юни цената на биткойните нарасна до около $ 300.

Общата стойност на съществуващите биткойни е 10 млрд. Долара. Би било точно да се каже, че в момента стойността на пазара на биткойн е много по-ценна дори от Twitter, който е една от най-големите компании за социални медии в света.

Плюсове и минуси на биткойн


„С електронната валута, базирана на криптографско доказателство, без да е необходимо да се доверяваме на посредник на трета страна, парите могат да бъдат сигурни и транзакциите да са без усилие.“

Изминаха само 7 години от въвеждането на биткойн и той все още е в ранен етап на развитие. Но има много характеристики на биткойн, за което със сигурност се говори в града.

Плюсове на биткойн

 • Няма трети страни – Липсата на посредник го прави евтин вариант. Като от POV на продавача, след като имате биткойн пари, вие ги имате и купувачите не могат да ги вземат обратно.
 • Свобода – Изпращайте парите си навсякъде по света по всяко време.
 • Цифрова идентичност – Създаването на дигитални идентичности е една от характеристиките, която е много обичана от ентусиастите на биткойн. Това също улеснява регистрацията за платформи и услуги.
 • Няма централно командване – Биткойните не са собственост на никой и нито една компания не е собственик на тях. Това означава, че нито правителството, нито банките могат да ви попречат да получавате или изпращате биткойн пари навсякъде по света.
 • Псевдо анонимност – Въпреки че биткойнът не ви предоставя пълна анонимност, но няма нужда да разкривате самоличността си в мрежата.
 • Прозрачност – Всички финализирани транзакции са достъпни за всички, но личната ви информация е скрита.
 • Контрол & Сигурност – Потребителите имат контрол, Търговците не могат да начисляват допълнителни такси и биткойните могат да бъдат криптирани, за да се гарантира сигурността.

Недостатъци на биткойн

 • Риск & Летливост – Ограниченото количество монети и нарастващото търсене я правят силно нестабилна. Но се очакваше, че с течение на времето нестабилността ще намалее.
 • Липса на информираност – Много хора все още не са наясно и огромна част от населението няма ясно разбиране.
 • Висок риск – Повишената регулация, липсата на приложения, ограниченото мащабиране и липсата на сигурност го правят високорисково начинание.
 • Случаи на ограничена употреба – Въпреки че Bitcoin предлага иновативни решения за по-бързи и по-лесни плащания, но има проблеми, когато става въпрос за осъществимост. Няколко недостатъка, които възпрепятстват приемането му, са проблемите с мащабируемостта и таксите.

Биткойнът е в начална фаза и все още се развива. Ще отнеме време, докато биткойнът достигне пълния си потенциал.

Как работи биткойнът?

Биткойните са виртуални монети, които са проектирани да се самодостатъчно съобразяват със своята стойност. За да съхранявате или премествате парите си, нямате нужда от банки. Поведението на тези биткойни е подобно на физическите златни монети. Това означава, че след като имате биткойни, можете да ги съхранявате като стойност. Наскоро видяхме, че биткойнът се използва и за целите на плащанията, но използването на биткойн като валута все още е обект на коригиране на проблеми с мащабируемостта с блокчейн Bitcoin.

Биткойните основно се търгуват от конкретния биткойн „портфейл“ на един човек на друг. Говорейки за портфейла, това е цифров магазин за вашите биткойни, който можете да използвате на вашия смартфон, компютърно устройство, таблет или в облака.

Сега знаете основите на биткойн. В следващата статия ще ви преведем през съвети и ресурси, които ще са ви необходими, за да овладеете биткойн.

Готови ли сте за следващата стъпка?

Споделете с нас всичките ви съмнения относно биткойните в коментари. 

 Последвайте ни на

Twitter , Facebook , Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector