Невероятен конкурент: Може ли мрежата Elastos да се конкурира с Ethereum за приемане на блокчейн за предприятия?

реклама Phemex

На фона на лудостта от децентрализираните финанси и предстоящото преминаване към доказателство за залог, новината, че JPMorgan продаде своята блокчейн Quorum на ConsenSys, може би е получила по-малко внимание, отколкото заслужава. Въпреки че новините бяха слухове тъй като по-рано тази година, въпреки това представлява добра новина за корпоративната общност Ethereum. По-специално ConsenSys, който беше принуден да освободи 14% от персонала си през февруари. 

Като се има предвид шумът около корпоративната блокчейн през 2017 и 2018 г., за мнозина може да изглежда странно, че секторът се бори. Причината вероятно е доста прозаична – технологията никога не е била готова да отговори на очакванията, поставени върху нея по това време. Към днешна дата Ethereum продължава да се бори с проблемите на мащабируемост и това е малко вероятно да се промени, докато пълното надстройване на ETH 2.0 не завърши, което ще отнеме още една-две години. 

 Въпреки това, въпреки че надстройката 2.0 може да реши предизвикателствата за мащабируемост на Ethereum, платформата все още остава чисто инфраструктурно решение. Междувременно други платформи са използвали някои от основните възможности на Ethereum и са ги разширили до пълен набор от инструменти. 

По-специално проектът „Smartweb“ Еластос се превърна в надежден корпоративен опонент на Ethereum, с множество функции, предназначени да се харесат на корпоративни потребители. Може би отчасти поради обхвата на проекта, който изостава до формиране на „Кибер република’, Elastos лети ниско под радара през последните месеци и дори през последните няколко години. Новият подход на проекта към използваемостта на предприятието обаче си заслужава допълнително проучване. 

Сигурност 

Като една от най-старите и най-използвани блокчейн платформи, Ethereum е силно защитен поради своята децентрализация. В момента това би струвало повече половин милион щатски долара на час за атака на блокчейна Ethereum. 

Elastos е реализирала многоверижна архитектура, включваща основна верига и свързани странични вериги. Основната верига е гръбнакът на екосистемата, като ELA е нейният роден знак. който се обединява с биткойн. Може би изненадващо за всеки, който преди не е бил запознат с Elastos, копаенето на ELA е защитено с над 70% от хешрейта на биткойн, което го прави силно устойчив срещу атака. 

Децентрализирана идентичност

Elastos има и други елементи за сигурност, вградени по дизайн. Например dApps, работещи на платформата, нямат достъп до традиционния интернет, което създава защитна бариера срещу злонамерени приложения. Вместо това потребителят проверява всички комуникации в рамките на dApps чрез странична верига, която използва децентрализирани идентификатори (DID.) 

Така че, ако две страни желаят да си взаимодействат в приложение, да закупят услуга или да играят игра, те могат да проверят самоличността си, като проверят DID. Дори ако дадено приложение е компрометирано, страните по транзакцията ще трябва да се съгласят да свържат приложението си с DID на нападателя, за да нанесат щети. 

Elastos също е член на фондацията за децентрализирана идентичност, организация, фокусирана върху разработването на отворена и оперативно съвместима екосистема за децентрализирана идентичност. Други членове включват IBM, Microsoft, Hyperledger и ConsenSys. 


Техническа структура на Elastos | Кредит за изображение: Elastos Orchard

Такси за транзакции

Умните договори са може би най-важната точка за продажба на Ethereum; обаче, благодарение на виртуалната машина Ethereum, много проекти вече клонират EVM, за да предложат същото предимство. 

Elastos предлага възможности за интелигентни договори, използвайки EVM като странична верига, предлагайки на разработчиците всички предимства на цялостното програмиране на Turing за интелигентно договаряне с Solidity. 

Предизвикателствата за мащабируемост на Ethereum обаче означават, че по време на голям трафик таксите за транзакции нарастват. Внезапният порив към DeFi видя, че Ethereum започва да се изкривява под натиска, увеличавайки таксите за интелигентни договори, свързани с DeFi, близо до $ 100 в някои случаи

Смята се, че преминаването към доказателство за участие ще донесе известно подобрение по въпроса за таксите за транзакции. Докато не бъде приложено пълното решение за шардинг, пропускателната способност на Ethereum ще продължи да бъде ограничена. Неизбежно, ако търсенето продължи, таксите вероятно ще останат високи. 

Elastos преодолява това предизвикателство, като използва делегиран консенсус за доказване на залог, управляван от заложени възли, които валидират блокове за малка компенсация. Тъй като управлението е много по-евтино от доказателството за работа на Ethereum, потребителите на Elastos могат да се насладят на по-ниски такси за транзакции.

Технологичен стек на Ethereum Enterprise (кредит за изображение: LedgerInsights)

Вградено децентрализирано съхранение на файлове

Съхранението на данни и файлове в Ethereum е прекалено скъпо и струва стотици хиляди долари такси за относително малко количество съхранение. Разработчиците имат две възможности. Те могат да платят за централизирана услуга за съхранение като AWS, която изхвърля много от предимствата на децентрализираното приложение. Като алтернатива те могат да използват и децентрализирана файлова услуга като Междупланетна файлова система (IPFS.) 

Така или иначе, те трябва сами да настроят това, за да може да работи dApp. 

Elastos предлага децентрализирана файлова услуга, ориентирана към поверителността, наречена Hive ++. Той е вграден в технологията, така че разработчиците не трябва да използват множество услуги. С Hive ++ потребителят може да стартира свой собствен възел, където всички данни от приложенията и DID профилите могат да се съхраняват безопасно. На практика Hive ++ има предимство пред IPFS, тъй като е ориентиран към поверителността, както и децентрализиран. 

Заключение

От няколко години насам успехът на Ethereum създаде повече проблеми за основния екип за разработка, отколкото те могат да решат. Освен това, запазвайки 100% от усилията, фокусирани върху мащабируемостта, Ethereum остава чисто инфраструктурно решение, което не предлага много по отношение на използваемостта. 

Времето, необходимо за решаване на тези проблеми, и отвореният характер на EVM, дадоха време на проекти като Elastos да разработят по-пълноценно, използваемо решение, готово за незабавно приемане от предприятията. Почти във всеки случай на употреба, при който поверителността на транзакциите, самоличността и сигурността са от първостепенно значение, Elastos има какво да предложи. Следователно не би било изненадващо, ако проектът започне да привлича повече внимание за своята корпоративна привлекателност през следващите месеци и години.

За да следите актуализациите на DeFi в реално време, разгледайте нашата емисия за новини на DeFi Тук.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector